Karel Vladyka/Just Karen v pravidelném sloupku Deník královny píše o tématech ze světa dragu a LGBTQ+ komunity.

Karel Vladyka/Just Karen v pravidelném sloupku Deník královny píše o tématech ze světa dragu a LGBTQ+ komunity. Zdroj: Foto Paulína Maťová, koláž Karel Vladyka

Baddie Winkle
Baddie Winkle
Baddie Winkle
Baddie Winkle
Královny
15
Fotogalerie

Deník královny: Jak si na podzim udržet jiskru? Buďte třpytivá kráva!

Ve dne takovou, v noci jinou. Já jsem Karel, ale občas taky Just Karen, a v pravidelném sloupku Deník královny vám představím svou životní filozofii. Na úvod si pojďme říct, jak si i v depresivní podzimní šedi udržet potřebnou jiskru.

I královny mají zlé dny. A v době, kdy slunce zapadá ve čtyři a za okny je mráz, jich může být o poznání víc. Zlými dny přitom nemám na mysli stav hořkosladké melancholie, kdy při procházce podzimním lesem s novou Lanou Del Rey v uších nostalgicky vzpomínáte na svého ex – to je naopak ideální rozpoložení, ve kterém může každá kultivovaná duše jen rozkvétat. Zlými dny myslím takové dny, ve kterých nejste schopni zvednout se z postele, protože místo sladké podzimní nálady vnímáte už jen zimu a existenciální úzkost. A taky začínáte mít nechutně vyschlou pokožku.

TIP NA VIDEO: 8 žhavých kosmetických trendů letošního podzimu

Video placeholde

Takové dny mohou samozřejmě přicházet v průběhu celého roku, ale v zimě je jich prostě až moc a duši to vůbec neprospívá; jinak by Lorde nepojmenovala své poslední album podle Slunce a Adele by si nenaplánovala vydání comebackové desky na konec listopadu. Velmi chytrý marketingový tah, mimochodem. Kdo by nechtěl na konci listopadu sedět doma v teplácích, brečet, papkat čokoládua poslouchat u toho Adele? Já chci a možná si to album i koupím.

Ale nemělo by se to přehánět. Nechápejte mě špatně: Věřím, že vše se má procítit včetně smutku, samoty a existenciální nicoty, ale nesmí se do těch bažin zapadnout moc hluboko, pokud to teda jde. Jinak je potom dost obtížné chodit do práce, do školy, sprchovat se nebo funkčně provádět jakékoliv ostatní otravné výmysly kapitalismu (třeba užít si ten jediný, který se povedl, a sice Pumpkin Spice Latté ze Starbucks).

Tipů a triků, jak bojovat proti sezónní depresi, je samozřejmě spousta – udržet si zdravé zvyky, pravidelně cvičit a podobně – ale to nás dneska nezajímá. My jsme ženy, nebinární královny a božstva, a víme, že naší osmou čakrou a jedním z nejmocnějších faktorů, které nás jako lusknutím prstu mohou dotvářet a přetvářet, je móda.

Proto mě zaráží, že když s koncem léta přijde temno, barva se vytratí i z většiny módních kolekcí ve výlohách. Jako by někdo rozhodl, že flitry a třpytivé barvy patří jen na silvestrovský večírek. Je to jako sebenaplňující se proroctví smutku v období, kdy jsou právě flitry a třpytky nejvíce potřeba. Jako drag queen na hranici nevkusu jsem tady, abych vám řekla, že víc je víc. A že být nevkusná je lepší než být nešťastná.

Pojďme tedy letos místo podzimní elegance manifestovat podzimní extravaganci! Podzimní opulenci! Třpytky, flitry, kožichy, zvířecí vzory a víc, víc, VÍC a nejlépe všechno najednou. Nebo na začátek alespoň trochu, pokud se potřebujete osmělit – stačí k tomu třeba třpytivý batůžek nebo kabelka. Vaše duše vám poděkuje a do zašedlých ulic to vnese více světla a radosti než vánoční výzdoba a Mariah Carey dohromady. To sice může být pro některé lidi moc, ale oni ještě nevědí, že víc je víc.

Abych byl konkrétní, tak tady je pár mých osobních inspirací...

Článek pokračuje na další straně. >>>

Pokračování 2 / 5

Dokonalá Baddie Winkle

Když přijde na třpytivé královny, tak to nikdo nedělá tak jako veselá babička Helen „Baddie Winkle“ Elam. Naprostá ikona, která dokazuje, že nosit můžete, cokoliv chcete v jakémkoliv věku.

Pokračování 3 / 5

Opulence country hvězd

Country hvězdy zažívají v mainstreamu právem velký comeback! Nostalgický nádech léta spojený s opulencí třpytivé drag queen dává vzniknout té nejsladší módě, ať už u legend jako Dolly Parton, nebo u moderních queer country hvězd, jako jsou Orville Peck nebo Trixie Mattel. Za mě se vyplatí investovat zejména do kvalitních kovbojských kozaček, ale při troše štěstí se dají najít i po sekáčích. A vypadají skvěle i s kožichem.

Pokračování 4 / 5

Miss Petty a česká drag scéna

Úplně nejjednodušší tip, jak za pomoci módy předejít splínu, je nebát se být kráva. Doslova! Jako třeba Miss Petty a Slaytiiina ve videoklipu Jsem Tučná v úžasných outfitech od pražské návrhářky Princess Tiramisu.

Pokračování 5 / 5

Extra tip pro nejodvážnější krávy

A pokud se někdo opravdu nebojí být kráva, tak mým top tipem na večírky je nosit kabelky, co nejsou kabelky. Nikdy jsem se necítila víc jako nespoutaná zářivá kráva, než když jsem přivázala disco kouli na provázek a vzala si ji na Gucci party v Pařížské jako kabelku. A tak se chci cítit, co nejčastěji to jen jde.