.

. Zdroj: iStock.com

České návrhářky šijí místo šatů roušky, vy můžete taky. Jak na to?

Roušky se přes víkend staly velkým tématem. Většině lidí už došlo, že jejich nošení v následujících dnech je naprostá nutnost. Současně s tím jim však došla trpělivost čekat, až ty slíbené konečně dodá vláda. Roušky začaly šít nejen dobrovolnice, ale i české návrhářky. A vy to i díky jejich tipům doma zvládnete také. Jak na to?

„Chtěly jsme šít šaty, potřeba jsou ale roušky,“ napsaly návrhářky Martina a Alžběta, zakladatelky malé české značky One Day u růžové látky nastříhané na pruhy, kterou sdílely na Stories. Jednou větou tak shrnuly aktuální situaci, kdy móda na chvíli musí stranou, protože to jediné, co teď hlavně potřebujeme nosit, jsou ochranné roušky. Jakkoli jsme se v minulých týdnech ušklíbali nad jejich funkčností, stále platí, že je o mnoho lepší je mít než nemít. I látkovou rouškou, neřkuli když je dobře ušitá, totiž jedinec výrazně přispěje k nešíření nemoci Covid-19.

Česká značka One Day se přidala k šití roušek
Česká značka One Day se přidala k šití roušek | Zdroj: Instagram oneday.cz

K iniciativě šití roušek pro prodavače, seniory nebo třeba onkologicky nemocné, tedy ty, co je nyní potřebují v první řadě, se kromě dobrovolníků přidaly i české návrhářky. Například Kateřina Geislerová, která jich v neděli za pár hodin stihla ušít na 300 kusů, už teď na svém Instagramu burcuje další návrháře, krejčovská studia, dodavatele látek či švadlenky, aby se k ní přidali. Podobně už o víkendu zareagovala Lucie Kutálkováz Leedy nebo zakladatelka značky Daya Daniela Ettlerová, která dokonce vytvořila návod na ušití roušek na Instagramu i na Youtube a sama ty své nabízí na e-shopu.

Jak si ušít roušku? Podívejte se na video, které sdílela Daniela Ettlerová, návrhářka značky Daya.

Módní svět se proti koronaviru nešikuje jen u nás, ale třeba i v Itálii nebo ve Francii – například Giorgio Armani věnoval italským nemocnicím přes milion eur, Donatela Versace 200 tisíc eur a blogerka Chiara Ferragni s manželem Fedezem iniciovali na podporu italského zdravotnictví sbírku, ve které se vybralo dokonce přes tři miliony eur. Módní konglomerát LVMH se zase rozhodl využít své kosmetické a parfumářské laboratoře na výrobu desinfekčního gelu pro zdravotnický personál.

Více informací o tom, jak si vyrobit roušku a jak ji používat, najdete zde.

Roušky se staly nedílnou součástí i letošních fashion weeků. Více v galerii.

VIDEO: Rouška z věcí, které máte doma.

Video placeholde