Video placeholde

Britská diva, která změnila svět modelingu: Potížistka Naomi Campbell slaví narozeniny!

Královna přehlídkových mol i kontroverzní hvězda s vlastními manýry. Naomi Campbell dnes slaví 51. narozeniny a dokazuje, že kariéra ani úspěch nejsou jakkoliv omezené věkem. K této příležitosti vám o novopečené mamince přinášíme informace, které jste možná dosud netušili, i přehled jejích nejvýraznějších módních i životních momentů.

Svět ji zná především jako jednu z korunovaných supermodelek, skutečnou divu, která zejména v 90. letech přepisovala dějiny modelingu. Naomi Campbell ovšem není jen modelkou a potížistkou, která se svým nesmlouvavým přístupem a excesy stala trnem v oku nejednomu člověku. Navzdory všem špatným konotacím nelze britské modelce upřít její silné angažování coby aktivistky, filantropky i bojovnice proti rasismu, která vydláždila cestu mnohým ženám z dalších generací.

TIP NA VIDEO: Naomi Campbell: sestřih přehlídek Victoria´s Secret

Video placeholde

Život Naomi není zajímavý jen kvůli její hojné účasti na přehlídkách nejslavnějších módních domů – od Chanelu přes Versace až po Vivienne Westwood. Pojďme se proto podívat na zajímavosti, které jsou hlavně v poslední době na úkor senzacechtivých titulků o tom, zda je skutečnou matkou své malé dcerky a proč novorozeně nemá stejnou barvu pleti jako ona, neprávem upozaďovány.

Otec neznámý

Naomi, přestože rodilá Angličanka, má afro-jamajsko-čínské kořeny. Svého otce ovšem nikdy nepoznala, neboť její matku opustil ještě v době, než se budoucí modelka narodila. Svého otce se Naomi nikdy nepokusila najít a údajně o něm nemá ani žádné úřední záznamy. Svoji odhodlanost a samostatnost se tak naučila hlavně od silné maminky. Náhradní otcovskou lásku posléze ale našla u svého blízkého přítele, tuniského návrháře Azzadine Alaïy, kterému neřekla nikdy jinak než „papa“.

Hvězdou od dětství

Modelka se sice světově proslavila až na přelomu 80. a 90. let, v sedmi letech si už ovšem střihla maličkou roli ve videoklipu reggae zpěváka Boba Marleyho k písni Is This Love.

(Ne)předurčená kariéra

Její matka Valerie, jež je tanečnicí, chtěla, aby ji dcera v kariéře následovala. Naomi se proto od dětství věnovala tanci, a dokonce byla přijata na divadelní školu, kde měla studovat balet. Jenže člověk míní, život mění. Naomi byla coby teenagerka oslovena modelingovou agenturou, když se svými kamarádkami nakupovala v londýnské Covent Garden. A vše bylo rázem jinak.

Módní přelom

Ve svých 18 letech se stala první modelkou tmavé pleti, která se objevila na titulní straně britské verze magazínu Vogue. Diskriminace kvůli barvě pleti ji ale provázela už od začátku kariéry. Spousta módních značek během 80. let totiž téměř vůbec neobsazovala jiné než bílé modelky, a tak se Naomi jednou nechala slyšet: „Moc dobře vím, co obnášelo být černoškou – museli jste vždy být minimálně dvakrát tak dobré, abyste uspěly.“ V té době se ovšem za modelku postavily také její slavné kolegyně včetně Lindy Evagelisty a Christy Turlington, které značkám často dávaly ultimátum – když neobsadíte Naomi, neobsadíte ani nás.

Vlastní make-up

Problémy s barvou pleti ovšem Naomi provázely i nadále. V červnu 1988 během focení titulky pro italskou Vogue neměla make-up artistka pro Naomi vhodnou barvu make-upu. Naomi si od té doby proto na focení často brávala vlastní taštičku s líčením. Pro jistotu...

Umělecké pokusy

V roce 1994 modelka vydala vlastní hudební album s názvem Baby Woman, které skončilo s označením absolutního propadáku. Ještě ten samý rok jí vyšla také kniha s názvem Labuť. Ale ani ta se nepotkala s pozitivním ohlasem.

Speciální vztah

Naomi vždy inklinovala k boji za rovnoprávnost. Při své cestě do Jižní Afriky se proto setkala s prezidentem a bojovníkem proti apartheidu Nelsonem Mandelou. A vzniklo mezi nimi velice silné pouto. Naomi posléze začala úzce spolupracovat s jeho charitativní organizací a zanedlouho nato ji tento významný jihoafrický politik veřejně prohlásil za svou „čestnou vnučku“.

Velké srdce

Láska k charitě a filantropii modelku dovedla také k založení vlastní organizace Fashion for Relief, pod jejíž záštitou se pořádají speciální módní přehlídky, jejichž výtěžek putuje na pomoc lidem po celém světě.

Zástup skandálů

Vše má ale i svoji stinnou stránku. Naomi se spoustu let potýkala s drogovou závislostí a bohužel ji nechvalně proslavily také excesy, kdy několikrát napadla lidi ze svého okolí. Kvůli jedné takové potyčce s letištním personálem dokonce dostala doživotní zákaz létat s aerolinkami British Airways. V roce 2010 se navíc zapletla do skandálu okolo prodeje takzvaných krvavých diamantů, které měly podpořit konflikt v africké Siera Leoně. Modelka se tak ocitla před soudem, před nímž se musela obhajovat, proč od bývalého liberijského prezidenta jeden z těchto diamantů měla údajně dostat. Všechno nakonec pro modelku dopadlo dobře.

Nebyla by to ale Naomi, kdyby i všechno špatné neuměla obrátit ve svůj prospěch. Proto jeden malý příběh na konec, který krásně shrnuje komplikovanou osobnost této ikonické modelky. Naomi Campbell byly po jednom z jejích skandálů soudně uloženy veřejně prospěšné práce. Jednoho dne se ovšem na place modelka objevila ve stříbrné večerní róbě z dílny Dolce & Gabbana. Když už si má odpykat svůj trest, tak alespoň stylově a s velkou pompézností. To je přeci Naomi tak vlastní.

Na klíčové módní momenty Naomi Campbell se podívejte do naší fotogalerie: