Dámský gambit

Dámský gambit Zdroj: Profimedia.cz

5 trendů, které ožívají díky seriálu Dámský gambit

Budou šedesátky příští dekádou, která nás uhrane? Troufáme si tvrdit, že ano, a to nejen na základě trendů, které nastolují návrháři, ale i skvělý seriál Dámský gambit. 

Sedmidílný seriál Dámský gambit (Netflix) byl překvapením podzimu. Bez velkých fanfár si odbyl premiéru 23. října a řada lidí ho nejspíš začala sledovat jen proto, že si krátila čas do premiéry čtvrté řady The Crown. Okouzlující šachistka Beth Harmon, která na své cestě za velkým turnajem v Moskvě poráží jednoho soupeře za druhým, za získané peníze si kupuje cool oblečení a občas propadne svým démonům, si ale nakonec vysloužila velkou pozornost. Tak velkou, že se Dámský gambit stal nejstreamovanější minisérií historie Netflixu.

„Máš ráda módu, viď?“ zeptá se v jedné scéně Beth modelka Cleo a ona stydlivě přikývne. A tak tu máme další dílo, které fascinuje nejen příběhem a tématem, ale nastoluje i módní trendy. Které to jsou?

Šachovnice

Dílem úspěchu Dámského gambitu je bezesporu perfektní vizuál, který autenticky pojímá hlavně šedesátá léta. A jehož neodmyslitelnou součástí je právě móda. Seriálová kostymérka Gabriele Binder si jako rámující téma zvolila šachovnici, která se šťastně potkává s estetikou šedesátek a zejména tehdejším zaujetím geometrickými tvary. A i když Beth Harmon přímo vzor šachové kostky nenosí, velmi brzy po uvedení seriálu začal trendovat na Instagramu.

Další trendy najdete v následujících kapitolách. >>>

Pokračování 2 / 5

Šaty ve stylu 60. let

Módu 60. let výrazně ovlivňovala londýnská scéna a zejména nově otevřené butiky jako Mary Quant nebo Biba – obě značky si dodnes spojujeme s nástupem minisukní a s jednoduchými áčkovými šaty. Tento styl začal do New Yorku pronikat v polovině 60. let, kdy zde britští designéři začali otevírat své první butiky. A právě v této době se zde hypoteticky mohla pohybovat i Beth Harmon, která se za vyhrané šachové turnaje ráda odměňuje právě návštěvou butiků. Šaty ve stylu 60. let vrací do hry i nejnovější kolekce Prada pro jaro a léto 2021.

Pokračování 3 / 5

Retro & mini

Dámský gambit okouzluje výraznou stylizací, která nám představuje šedesátky v celé své zaoblené kráse. Retro na nás dýchá z tapet, nábytku i vzorů, které má na šatech Beth. Jak se postupně přeléváme z padesátých do šedesátých let, nosí Beth kratší sukně, což opět rezonuje s nadcházejícími trendy. Ano, rok 2021 bude opět patřit mini délkám!

Pokračování 4 / 5

Kabát à la Jackie Kennedy

Čím víc stoupá hvězda Beth Harmon, tím lépe se obléká. Její outfity v sobě také mají skrytou symboliku, tento například připomíná figurku šachové královny. Eleganci 60. let pro změnu reprezentuje kabát s typickým tříčtvrtečním rukávem a bílé rukavičky. Podobně laděné modely byly k vidění i na přehlídce Marc Jacobs pro aktuální podzim a zimu. Co myslíte, měla by se tahle móda vrátit?

Pokračování 5 / 5

Límec zvaný Peter Pan

Rok 2020 by se dal definovat jako rok výrazných či kontrastních límců. Nosí se jak ty velké čili puritánské, které v seriálu The Crown popularizuje postava princezny Diany, tak i kulaté, zvané Peter Pan, které nosila Beth Harmon, když byla ještě patnáctiletou holkou. V obou případech límečky symbolizují čistotu a nevinnost a letos se objevují jak na šatech, tak v kombinaci se svetry a halenkami.