April Ashley je anglická modelka a spisovatelka. V Británii je známá jako jeden z prvních lidí, kteří prošli změnou pohlaví.

April Ashley je anglická modelka a spisovatelka. V Británii je známá jako jeden z prvních lidí, kteří prošli změnou pohlaví. Zdroj: Profimedia.cz

Transgender modelky a modelové dobývají módní svět a inspirují trans lidi k životu bez strachu.
Charismatická žena od té doby platí za jednu z ikon transgender lidí.
Jako trans ženu Ashley v roce 1961 veřejně vyoutoval bulvární magazín The Sunday People.
Ani dnes Ashely neztrácí nic z osobního kouzla.
Andreja Pejić je australská modelka, herečka a básnířka.
41
Fotogalerie

10 trans modelů a modelek, které svět módy miluje

Narodili se ve špatném těle, ale nechtěli to tak nechat. Ačkoliv to znamenalo trnitou a mnohdy bolestivou cestu, proměnili se v to, čím se uvnitř vždy cítili být. Rozkvetli a to jim otevřelo cestu na výsluní modelingové branže. Trans modelky a modelové se stále častěji objevují v kampaních předních světových značek a na obálkách renomovaných fashion magazínů. Vybrali jsme 10 nejzářivějších transgender hvězd, které se už teď výrazně podepsaly na tváři světa módy.

Když se ve filmu nebo seriálu objeví homosexuální postava, stále častěji vidíme, že ji hraje také skutečně homosexuální herec či herečka. Zní to jako něco, co by mělo být dávno normální – jenomže dlouho nebylo. Konečně se z toho ale začíná stávat norma a totéž platí také pro transgender lidi. I ty, kdo se narodili ve špatném těle, začíná společnost přijímat jako něco naprosto normálního.

TIP NA VIDEO: Jak se žije trans ženám? Podívejte se na příběh Amiry

I proto také velké módní značky v kampaních a přehlídkách stále častěji sázejí na transgender modelky a modely. Jednou z prvních úspěšných transgender modelek byla April Ashley, jejíž životní příběh v roce 1961 unikl do britského bulváru tak, že mu ho za 5 liber prodal jeden z Ashleyiných blízkých kamarádů.

Byl z toho skandál, otevřela se tak ale diskuze, která je i po 60 letech stále živá a důležitá. Ashley dnes platí za ikonu a vzor trans lidí a tak trochu prošlapala cestičku dalším, kteří i díky ní mohli ve světě módy uspět.

Článek pokračuje na další kapitole. >>>

Pokračování 2 / 11

April Ashley

Uhrančivá tmavovláska April Ashley na konci 50. let vzala britskou módní scénu útokem. Objevila se ve zdejší mutaci Vogue a zahrála si malou roli ve filmu The Road to Hong Kong s Bingem Crosbym a Bobem Hopem. Pak ale přišel skandál. Za pouhých 5 liber prodal jeden z Ashleyiných přátel bulváru modelčin životní příběh. Magazín The Sunday People v roce 1961 Ashley veřejně vyoutoval jako trans ženu.

Tehdy vyšlo najevo, že se Ashley narodila v Liverpoolu jako George Jamieson do přísně katolické rodiny. Jako dítě se George pomočoval, a tak ho rodiče zavírali do vlastního pokoje a často ho bili. V 16 letech George nastoupil k obchodnímu loďstvu, ale vyloučili ho po pokusu o sebevraždu, kvůli kterému skončil v blázinci. V knize The First Lady už jako Ashley žena vysvětlila, že se životem chtěla skoncovat kvůli traumatu ze znásilnění.

Po léčebně se George přestěhoval do Paříže, kde začal používat jméno Toni Ashley a vystupoval v drag shows. Fyzickou tranzicí prošel v pětadvaceti letech. Operace stála 3 tisíce liber, byla nesmírně bolestivá, ale úspěšná. Jako Ashley se trans žena vrátila do rodné země, aby nastartovala kariéru manekýnky. Dnes platí za jednu z prvních Britek, které prošly změnou pohlaví, a ikonu transgender lidí.

Pokračování 3 / 11

Andreja Pejić

Andreja Pejić patří mezi nejslavnější a nejúspěšnější transgender modelky současnosti. Narodila se v roce 1991 jako Andrej v bývalé Jugoslávii, po rozvodu rodičů ale kvůli bojům s matkou emigrovala do Austrálie.

Pro svět módy ji scout objevil v sedmnácti letech, když brigádničila za kasou v McDonaldu. V roce 2011 na sebe ještě Andrej strhl velkou pozornost, když na přehlídkách v rámci zimního pařížského fashion weeku jako androgynní model předváděl jak dámské, tak pánské modely pro přední značky jako Jean Paul Gaultier či Marc Jacobs. Později toho roku se Andrej ve femininní stylizaci objevil na obálce magazínu Dossier Journal a na barcelonském bridal fashion weeku předváděl dámské svatební ženy. Web Models.com ho posadil na osmnáctou příčku 50 nejvlivnějších modelů a modelek roku.

Chirurgickou proměnou pohlaví Andreja prošla v roce 2013. Od té doby se objevila na předních stránkách snad všech světových módních časopisů včetně Elle, Marie Claire, GQ nebo Vogue. Je první otevřeně transgender modelkou, která dosáhla takového úspěchu. Pamatovat si ji můžete také z videoklipu Davida Bowieho k písni The Stars (Are Out Tonight) nebo jako porotkyni reality show Británie & Irsko hledá topmodelku.

Pokračování 4 / 11

Hunter Schafer

Pokud znáte úspěšný seriál HBO Euforie, znáte i Hunter Schafer. Dnes dvaadvacetiletá rodačka z New Jersey se proslavila rolí transgender teenagerky Jules, která je zároveň láskou hlavní hrdinky Rue (Zendaya). Mladá trans žena v rozhovorech uvádí, že pochopit vlastní genderovou identitu a vyrovnat se s ní jí pomohly příběhy trans lidí na sociálních sítích a na YouTube, kde jako náctiletá sledovala cestu tranzicí jiných lidí.

Hunter už předváděla pro Dior, Miu Miu, Calvina Kleina nebo Ricka Owense, nedávno se stala také tváří kampaně kabelek značky Prada. Teen Vogue ji v roce 2017 uvedl na seznamu 21 pod 21 a magazín Time ji letos zařadil mezi stovku výrazných osobností, které budou utvářet budoucnost.

Pokračování 5 / 11

Nathan Westling

Modelingová kariéra Nathana Westlinga začala v roce 2014, kdy se ještě jako Natalie, okatá dívka s majestátní zrzavou hřívou, objevil po boku zpěvačky Miley Cyrus v kampani značky Marc Jacobs. Od té doby předváděl pro značky jako Céline, Jean Paul Gaultier, Fendi, Toma Forda nebo Veru Wang.

Nathan se narodil v Arizoně v roce 1996 a už od rané puberty trpěl depresemi a úzkostmi. Měl problémy se záchvaty vzteku, které nezvládal, chodil kvůli tomu na terapie a bral léky na předpis. Jak stojí v článku CNN, až později si Nathan uvědomil, že příčinou všech problémů je něco hlubšího, co do té doby nebyl schopen zcela rozklíčovat. V roce 2019 se Nathan veřejně vyoutoval jako transgender muž a přestěhoval se z New Yorku do Los Angeles, aby začal s tranzicí.

Pokračování 6 / 11

Carmen Carrera

Carmen Carrera se nejprve proslavila skrze televizní obrazovku jako jedna z účastnic reality show RuPaul's Drag Race. Tam zaujala natolik, že se stala druhou soutěžící v historii soutěže, kterou po vyřazení vzali na divokou kartu zase zpátky. V té době se Carmen ještě identifikovala jako gay muž, po skončení natáčení ale začala s tranzicí. Dnes je tato transgender žena zapálenou aktivistkou, bojující za práva trans lidí i zvířat a usilující o destigmatizaci AIDS a šíření osvěty související s virem HIV. Od roku 2015 je vdaná za Adriana Torrese.

Kromě toho je také vyhledávanou modelkou spodního prádla. V roce 2013 čtyřicet pět tisíc lidí podepsalo petici za to, aby se Carmen stala první trans ženou v armádě Andílků Victoria's Secret. Kauze se dostalo velké mediální pozornosti, přesto však firma Carmen mezi svoje dívky nepřijala. Jednou to ale třeba vyjde – dnes už Victoria's Secret transgender modelku má. V roce 2019 se jí jako první v historii značky stala Valentina Sampaio.

Pokračování 7 / 11

Isis King

Isis King se stala historicky první trans ženou, která soutěžila v populární reality show Amerika hledá topmodelku. Šestatřicetiletá Američanka místo transgender preferuje označení narozena ve špatném těle. Na střední škole se vyoutovala jako gay, ale později cítila, že tahle nálepka pro její identitu není dostatečná.

Po maturitě Isis studovala design a ilustraci na Uměleckém institutu ve Philadelphii. V té době se zároveň rozhodla pro tranzici, kvůli které se přestěhovala do New Yorku. Neměla ale práci a její rodina byla proti změně pohlaví, takže ji nijak nepodporovala. Isis tak skončila v centru Aliho Forneye pro LGBTQ mládež bez domova. Tam poznala queer vrstevníky, kteří kvůli své genderové indentitě nebo sexuální orientaci museli odejít z domova. I tato zkušenost v ní zasela semínko aktivismu, kterému se věnuje dodnes.

V roce 2007 začala s hormonální terapií a objevila se v dokumentární sérii Narozen ve špatném těle. O dva roky později absolvovala operaci na změnu pohlaví. Po účasti v Amerika hledá topmodelku se objevila v magazínech US Weekly, Seventeen či Out, v kampani značky American Apparel a předváděla také spodní prádlo značky Savage X Fenty. V posledních letech se věnuje především herecké kariéře. Vidět jste ji mohli v seriálech Shameless, Když nás vidí nebo Láska je láska: Generace Q.

Pokračování 8 / 11

Laith Ashley

Laith Ashley De La Cruz je dvaatřicetiletý model z Harlemu, který na sebe strhnul pozornost tím, že svoji tranzici dokumentoval na sociálních sítích. Fotografie se staly virálním hitem a samozřejmě vyvolaly i vlnu negativních a urážlivých komentářů. To silně zapůsobilo na Laithovu psychiku, z nejhoršího mu ale pomohla trans modelka Laverne Cox, která jeho fotky sdílela na svém profilu a vyjádřila mladíkovi plnou podporu. Díky mediální pozornosti začal Laith dostávat pracovní nabídky a v prádle pózoval třeba pro Calvina Kleina či Diesel. Objevil se na obálkách britské Elle, francouzské Vogue nebo magazínu GQ.

Kromě modela také herec a písničkář s dominikánskými kořeny vyrůstal v nábožensky založené rodině. Od devíti let se věnoval všem možným sportům od boxu přes baseball až po basket a ve všech vynikal. Ve škole ho ředitel prohlásil za nejtalentovanějšího atleta.

S příchodem puberty si tehdy ještě Ashley začala uvědomovat, že ji přitahují ženy. V sedmnácti letech přiznala svým rodičům, že je homosexuální, ale označení lesba nepřijímala. Matka i otec to přijali, ale širší příbuzenstvo mělo s Ashleyinou orientací problém, jak později už Laith přiznal v mnoha rozhovorech. V devatenácti Ashley pochopila, že není gay žena, ale trans muž, a to díky videím zabývajícím se transgender tematikou, které sledovala na YouTube. V roce 2014 podstoupila operaci na změnu pohlaví a hormonální terapii a přijala nové mužské jméno Laith.

Pokračování 9 / 11

Indya Moore

Indya Moore se narodili v mužském těle, dnes se identifikují jako transgender a nebinární a používají zájmeno oni. Časopis Time je v roce 2019 zařadil mezi 100 nejvlivnějších lidí planety, k čemuž jistě přispěla i jejich role v seriálovém hitu Pose. Muzikálové drama se odehrává na přelomu 80. a 90. let a sleduje dobovou ballroom subkulturu v USA. Ta vznikla, aby LGBTQ+ lidé, často také lidé jiné než bílé barvy kůže, měli útočiště, kde se mohou svobodně a bez předsudků bavit. Tato subkultura zahrnuje specifické oblékání i taneční styl, který inspiroval Madonnu při tvorbě singlu Vogue.

Indya odešli z domova ve čtrnácti letech, protože jejich rodiče byli transfobní. Šli z jedné pěstounské rodiny do druhé, ve škole zažívali šikanu a nakonec skončili v New Yorku. Tam naplno skočili do práce v modelingu, kterým si přivydělávali už od patnácti. Už tehdy zaujali značky jako Gucci nebo Dior. Po úspěchu seriálu Pose v roce 2018 podepsali smlouvu s agenturou IMG Models, která zastupuje například Ashley Graham, sestry Hadidovy nebo Hailey Bieber.

Pokračování 10 / 11

Lea T.

Čtyřicetiletá Brazilka a popkulturní ikona Lea T. patří nejen k nejúspěšnějším a nejznámějším trans modelkám, je ale také dlouholetou múzou kreativního ředitele Burberry Riccarda Tisciho. Ostatně ono T. do svého jména převzala právě od něj. Ti dva se seznámili, když byl Riccardo ještě u Givenchy a Lea žila v mužském těle. Tisci ji nejprve přijal jako asistentku, viděl ale její potenciál. V roce 2010 se Lea stala tváří Givenchy, poté se objevila v kampani Benettonu a fotografoval ji světoznámý Terry Richardson. Právě tehdy totiž Lea v rozhovoru prozradila úmysl projít změnou pohlaví. Operaci absolvovala v roce 2012 v Thajsku.

V roce 2015 ji Forbes zařadil mezi 12 žen, které změnily tvář italské módy. Právě v Itálii Lea vyrůstala. Je dcerou brazilského fotbalisty Toninha Cereza a v roce 2016 se stala první otevřeně trans osobou, která se zúčastnila zahajovacího ceremoniálu olympijských her, když šla v čele brazilského týmu. Co se týče sexuální orientace, identifikuje se Lea T. jako bisexuálka a kromě LGBTQ+ aktivismu se snaží bojovat také proti rasismu.

Pokračování 11 / 11

Chella Man

Chella Man je občanskoprávní aktivista a youtuber, který na svých sociálních sítích rozebírá témata ze života trans genderqueer muže, který je navíc hluchý, Žid, a k tomu Asiat žijící ve Spojených státech amerických. Konzervativní boomer by z toho udělal anekdotu, pro Chellu je to každodenní realita. Narodil se v ženském těle, už jako dítě ale trpěl dysmorfofobickou poruchou. O sluch začínal přicházet už ve čtyřech letech a ve třinácti byl zcela hluchý.

S tranzicí začal v sedmnácti letech a už v průběhu hormonální terapie cítil obrat k lepšímu. Přestal trpět úzkostmi, začínal mít rád své tělo, zvyšovalo se mu sebevědomí. Definitivní cestu ke šťastnému životu mu přinesla svoboda, s níž mohl svoje životní zkušenosti sdílet na sociálních sítích. Internetová komunita z Chelly udělala hvězdu a dnes třiadvacetiletý Man se kromě influencerství věnuje také modelingu pod hlavičkou IMG. Objevil se na obálce magazínu Dazed, je tváří YSL Beauty a zahrál si roli Jericha ve druhé řadě seriálu Titans od DC Comics.