Reese Witherspoon

Reese Witherspoon Zdroj: Profimedia.cz

#Metoo pokračuje: Proč vyrazí nejslavnější herečky na Zlaté glóby v černém?

Až se budou v noci z neděle na pondělí předávat Zlaté glóby pro nejlepší filmové počiny posledního roku, možná vás překvapí, že většina hereček zvolí na červený koberec černé šaty. Ne, nejde o žádný masivní trend, sázku na klasiku ani velkou náhodu. Jde o vyjádření podpory nové kampani proti sexuálnímu obtěžování Time's Up, pod kterou se už podepsaly více než tři stovky vlivných žen Hollywoodu. 

Nejde jen o symbolickou podporu ženám, které zažily sexuální obtěžování. Na rozdíl od hnutí #metoo, které zafungovalo jako rozbuška a zbořilo dosavadní zeď mlčenlivosti, má Time's Up za cíl konkrétní pomoc: Například ve formě fondu právní ochrany, který má finančně podpořit i méně privilegované ženy v mnohem méně exponovaných profesích, než jsou herečky.

The clock’s been ticking on the abuse of power. I stand in solidarity with women across every industry to say #TIMESUP on abuse, harassment, and assault. #TIMESUP on oppression and marginalization. #TIMESUP on misrepresentation and underrepresentation. Sign the solidarity letter and donate to the @TIMESUPNOW Legal Defense Fund: Link in bio.

Příspěvek sdílený Emma Watson (@emmawatson),Led 2, 2018 v 1:23 PST

Signatářky této iniciativy volají také po vyšším zastoupení žen ve výkonných funkcích a na manažerských pozicích, protože právě mezery v rovnoprávnosti podle nich umožňují vytvářet ideální podhoubí pro sexuální obtěžování, které se jeho oběti bojí ohlásit. Současně s tím chtějí prosadit lepší zastoupení žen v médiích (konkrétně u filmu pracuje podle herečky Reese Witherspoon jen 17 procent žen) a také větší diverzitu barvy, rasy, původu i sexuální orientace nebo identity.

Boj žen prorazit, vystoupat po kariérním žebříčku nebo jen být slyšet a být uznána na pracovišti, kde dominují muži, musí skončit.