Video placeholde

Trendy podle českých a slovenských návrhářů. Tyhle modely nás nadchly!

Mercedes-Benz Prague Fashion Week se pomalu chýlí ke konci. Co přinesly přehlídky českých a slovenských návrhářů? Je jejich tvorba srovnatelná se zahraničím? A do jakých kousků z aktuálních kolekcí se vyplatí investovat? Podívejte se na naše přehledné shrnutí. 

Kabáty

Kdybyste si měla koupit jeden výrazný kousek od tuzemských návrhářů, pak se podívejte po kabátu. Na MBPFW byly k vidění opravdu úžasné modely, které by z hlediska nápadů, střihů i celkového stylignu obstály i ve světové konkurenci. Od čistých linií Zdeňky Imreczeové až po originální statement kousky designérských dvojic Laformela nebo Chatty.

Kabáty
Kabáty | Zdroj: Mbpfw.com

Bundy

A pak tu byly také k vidění skvělé bundy. Jakub Polanka se inspiroval devadesátkami a trochu kontroverzní estetikou funkčních bund, nicméně jim prodloužil délku a doplnil je o prošívanou podšívku, která nenechá nikoho na pochybách, že jde o luxusní kousky. Denisa Nová si pro změnu pohrála s délkou a střihem klasického bomberu. A minimalismus v podání Zdeňky Imreczeové nebo Nehery snad musí slušet každému.

Bundy
Bundy | Zdroj: Mbpfw.com

Denim

Co se týče džínoviny, bylo i u českých a slovenských návrhářů k vidění kontrastní prošití v kombinaci s "all-denim lookem", který je letošním trendem. Originálnější pojetí prezentoval Jakub Polanka, který prezentoval džínové kousky s potiskem inspirovaným noční oblohou, nebo značka ODIVI, která vsadila na vyšisovaný denim ozvláštněný zlatými liniemi.

Nový denim
Nový denim | Zdroj: Mbpfw.com

Podívejte se na video z přehlídky ODIVI.

Video placeholde

Pleteniny

V případě svetrů na MBPFW platilo, že víc je víc. Delší střihy, oversize, výrazné pruhy i barvy, asymetrie i nečekané prostřihy. Jakub Polanka představil své typické třásně, které jsou zároveň aktuálním trendem, Denisa Nová zase oblékla modelkám dlouhé svetry přes šaty i přes kalhoty. Podzimní pleteniny z české tvorby rozhodně nenudí!

Zleva: Denisa Nová, Jakub Polanka, Monika Drápalová, Nehera, Denisa Nová
Zleva: Denisa Nová, Jakub Polanka, Monika Drápalová, Nehera, Denisa Nová | Zdroj: Mbpfw.com

Šaty

Až budete za půl roku přemýšlet, v čem vyrazit na party či galavečer, zkuste se místo tradiční konfekce (pokud vám to peněženka dovolí) poohlédnout po originálnějším kousku. Zajímavé a přitom stále velmi nositelné róby má ve své kolekci Lukáš Lindner, jednoduché splývavé šaty s decentním třpytem a moderním stylingem představila Denisa Nová nebo značka ODIVI.

Večerní šaty
Večerní šaty | Zdroj: Mbpfw.com

Streetwear

Nebyl by to MBPFW, kdyby se zde neprezentovala také řada avantgardních modelů. Ty mohou působit na první pohled nepřístupně, ale často právě ony proklesťují cestu budoucím trendům. Také česká a slovenská návrhářská špička nachází okouzlení v nečekaném mixu ležérní streetwear módy a tradičních elegantních kousků. A je fascinující sledovat, kolik může mít tohle spojení podob.

Streetwear x elegance
Streetwear x elegance | Zdroj: Mbpfw.com

Podle návrhářky Zdeňky Imreczeové budou největším trendem podzimu a zimy velké kabáty. Podívejte se na naši reportáž z její přehlídky, která vládla barevným minimalismem a perfektními střihy.

Video placeholde