...

... Zdroj: iStock.com

Trápí vás suché ruce? Známe nejčastější příčiny a víme, jak ruce před dehydratací chránit!

Také máte v práci na stole nebo v kabelce stále v pohotovosti tubičku s krémem na ruce? Pokožka na rukou je velmi křehká a tenká. Navíc ji nechrání žádný podkožní tuk. I proto jsou ruce jednou z částí těla, kde je nejdříve vidět náš věk. Obzvlášť ve chvíli, kdy na ně tak trochu zapomínáme a nechráníme je. Co pokožce na rukou nejvíce škodí a jak o ni správně pečovat?

Pokožka na rukou je po zimě oslabená a dostává zabrat například i nadměrným mytím. Věnujte svým rukám každý den alespoň pár minut a uvidíte, že do dvou týdnů budou krásně vyživené a sametově hladké.

Chlad a střídání počasí

Suché ruce se často přihlásí ke slovu v chladném období. Na jejich stavu se podepisují nejen snížená vlhkost a vítr, ale také časté střídání teplot, což nás nemine ani na jaře. Kůže ztrácí svou přirozenou vlhkost a je náchylnější k podráždění. Snáze se na ní pak tvoří šupiny, ekzémy případně svědivá ložiska.

Nesprávné mytí

Neustálé mytí rukou pokožku extrémně vysušuje. Obzvlášť, pokud používáte nevhodnou a příliš agresivní kosmetiku, která společně s častým máčením smývá z pokožky ochranný film. Řešením pochopitelně není přestat si mýt ruce. Úplně ale postačí, když zvolíte mýdlo pro citlivou pleť a nebudete používat příliš horkou nebo naopak studenou vodu.

Doplňte vitamíny a minerály

Pokožka může vysychat v důsledku dehydratace nebo nedostatku vitamínů, a to zejména vitamínu C a zinku. Zkuste tedy dodat tělu více ovoce a zeleniny, kvalitní tuky a bílkoviny. Vyhněte se bílému pečivu, alkoholu a nadměrnému pití kávy.

Nedostatek vody

Tou nejlepší péčí o pokožku je dodat jí vodu. A logicky začněme tím, že budeme pořádně pít. I studie ukazují, že dostatečný pitný režim pokožce prospívá víc než sebelepší hydratační krém. Nejen v létě, ale i v zimě tedy myslete na pravidelné pití čisté vody.

Mazat, mazat, mazat

Naprosto běžné by mělo být používání hydratačního a vyživujícího krému. Klidně i několikrát denně. Jen si dejte pozor, některé spíše vysušují a zjemňují tak, že máte pocit, že se za chvíli musíte mazat znovu. Tady bude každému vyhovovat asi něco jiného.

Speciální péče

Mezi krémy na ruce najdete i takzvané krémy emolienční, které vodu v kůži zároveň také udrží. Jsou mastnější, hůře se vstřebávají a ruce zůstávají delší dobu mastné. Jsou ideální na večer a na noc.

A pokud chcete opravdu zajistit, že se vám výživa dostane do nejhlubších vrstev pokožky, dejte si zábal: Rozehřejte kokosový olej, ruce s ním pořádně promažte a pak si na ně navlékněte staré bavlněné rukavice. Jako mezivrstvu můžete použít rukavice igelitové. Nechte působit 15–20 minut.

Suchá pokožka bývá také jedním z projevů atopického ekzému nebo lupénky. Kůže je na dotek drsná, jakoby lehce šupinatá. Často se přidává i svědění. Suchou pokožkou se projevuje také snížená funkce štítné žlázy. Může se vyskytnout u neléčené cukrovky. Pokud dochází u člověka k hyperglykémii, tedy k nadměrnému zvýšení cukru v krvi, pokožka bývá suchá. Naopak u hypoglykemických stavů je vlhká a zpocená. Někdy může za nadměrně suchou kůží stát i hormonální nerovnováha.

Pokud vám žádná z výše uvedených rad nepomůže a vaše pokožka je nadále nepříjemně suchá, zajděte si k lékaři.

VIDEO: Slyšeli jste už o parafínovém zábalu na ruce?

Video placeholde