Black Tie

Black Tie Zdroj: profimedia.cz

Lady Gaga
Ryan Gosling
Hailey Bieber
Brendan Fraser
Justin Timberlake
11
Fotogalerie

Jak na dress code black tie? Ženy volí večerní toaletu, muži smoking

Pokud jste dostali pozvánku na formální událost, rozhodně bystě měli dodržet požadovaný dress code. Poradíme vám, jak se vhodně obléknout, když na pozvánce stojí spojení „black tie“.

Black tie se velmi často požaduje na gala večerech, na speciálních plesech a občas také na formálních svatbách. Tento dress code má velmi jasná pravidla, která se nesmí porušovat.

Black tie – muži

Black tie by mnozí mohli přeložit jako černou kravatu, v tomto případě jde však spíše o černou vázanku, neboť kravata je v tomto případě nepřípustná. Muži oblékají černý smoking, bílou košili, oxford lakovky s uzavřeným šněrováním a černého motýlka.

Pamatujte, že platí pravidlo, že smoking by se neměl nosit před 18. hodinou. To znamená, že každá společenská akce vyžadující black tie bude začínat až po této hodině. Pokud tomu tak není, pořadatel sám porušuje pravidla, což ovšem neznamená, že vy můžete smoking nahradit obyčejným černým sakem. Tím byste porušili požadovaný dress code, a mohli tak urazit hostitele a ostatní hosty.

Jak se liší smoking od klasického obleku? Klopy smokingu bývají nejčastěji špičaté a nejsou ze stejného materiálu jako sako – místo toho jsou potažené nápadně lesklým materiálem (například hedvábím). Stejný materiál se zároveň objevuje i na všech knoflících včetně těch na rukávu. Na rozdíl od běžného saka se na torzu nachází jen jeden knoflík (v případě dvouřadého blejzru jsou však čtyři). Smokingové kalhoty se od oblekových liší lesklými lampasy po stranách.

Ryan Gosling
Ryan Gosling | Zdroj: profimedia.cz

Black tie – ženy

Ženy to v případě black tie mají o něco jednodušší než muži. Ideální volbou je večerní toaleta v černé barvě, ale povolena je také temně modrá, tmavě fialová nebo bordó. Pokud nebudete na společenské události středem pozornosti nebo nedoprovázíte společensky významnou osobnost, takzvanou velkou večerní můžete nahradit luxusní verzí klasických malých černých nebo koktejlek. Musí být ovšem z kvalitního materiálu a mít elegantní sofistikovaný střih s délkou sahající minimálně těsně nad kolena.

Samozřejmostí jsou boty na podpatku s uzavřenou špičkou a barevně sladěné psaníčko.

Diane Kruger
Diane Kruger | Zdroj: profimedia.cz

Na pozvánkách můžete narazit i na další druhy dress codů:

Inspiraci na večerní black tie outfity najdete v galerii v úvodu článku.

A pokud vás zajímají další styly, jako například smart-casual nebo cocktail, podívejte se sem.