Nebojte se barev a výrazného líčení.

Nebojte se barev a výrazného líčení. Zdroj: archiv Marty Rajohnson

Přední české vizážistka Marta Rajohnson v rozhovoru prozradí největší chyby v líčení
"Make-up je hodně o svobodě", říká Marta Rajohnson.
Přední české vizážistka Marta Rajohnson v rozhovoru prozradí největší chyby v líčení.
Kreativní oční linka v podání Marty Rajohnson.
Dokonalá oční linka, to není jen tak! V rozhovoru Marta Rajohnson prozradí fígl, jak na to!
16
Fotogalerie

Vizážistka Marta Rajohnson: Špatně vybraný make-up přidá roky

Možná si myslíte, že přesně víte, co vám sluší, že make-up máte v malíku. Jenže ani sebedražší produkt nezaručí, že nebudete vypadat jako klaun, pokud vám nesedí nebo ho nanesete nesprávně. Jaké jsou nejčastější prohřešky v líčení? Co přidává a naopak ubírá roky? A jaký je fígl na dokonalé oční linky? To prozradí přední česká vizážistka Marta Rajohnson.

Když jdete po ulici, všímáte si, jak jsou kolemjdoucí ženy nalíčené? To víte, že ano. Většinou mě zaujme opravdu pěkné líčení anebo detaily, které bych já osobně udělala jinak, aby to dotyčné ještě více slušelo. Rozhodně si ale neříkám: Proboha, ta to má hnusný!

Co vás zaujme nejvíc? Asi špatný make-up. Když má hlava jiný odstín než zbytek těla, to hodně bije do očí. Stejně tak zbytečně velká, špatně rozetřená vrstva, která vypadá jako paštika. Holky s dokonalou pletí si často mylně myslí, že potřebují extrémně krycí make-up, a naopak ty, které by trochu krytí potřebovaly, sahají po lehkých BB krémech, které slezou ještě před obědem.

Jak tedy vybrat ten správný make-up? Nejlepší je si ho v obchodě máznout na hranu čelisti a krku, klidně i víc odstínů, pokud si nejsme jisté, a pak se vydat se zrcátkem na denní světlo, kde make-up rozetřeme. Ten správný by měl co nejvíce splývat s pletí. Vždycky je dobré pár minut počkat, protože make-upy mají tendenci oxidovat a barvit se oranžově. Větší výběr odstínů bývá v parfumeriích nebo ve specializovaných prodejnách, kde vám poradí a vzoreček odlijí i do kalíšku. Klasické drogerie mívají většinou jen odstíny do růžova.

TIP NA VIDEO: Jak zvýraznit lícní kosti, schovat druhou bradu či zmenšit nos?

Jsou podtóny až tak důležité? A jak zjistit ten svůj? V první řadě by měl člověk koukat na odstín kůže, na to, jak moc je opálený, a podle toho vybrat odstín. Řešit by ale určitě měl i podtón. Ten je do žluta, do růžova anebo neutrální. Poznat ho můžeme tak, že se podíváme na svou ruku, a pokud jsou žíly na ní zelené, vybíráme podtón do žluta. Naopak pokud jsou žíly spíše fialové, saháme po narůžovělých podtónech. Neutrální podtón je pak mix obou barev. Výběr make-upu není radno uspěchat. Sjednocená pleť je podle mě absolutním základem péče o sebe sama.

Dokáže špatný make-up přidat roky? Bohužel ano. Pokud naneseme příliš hutnou vrstvu například na zralou pleť, tak zvýrazníme každou vrásku. S přibývajícími roky to tedy chce v líčení spíše zvolnit a používat lehké hydratační produkty. Naopak ubrat roky dokáže projasnění obličeje korektorem a tvářenkou.

Čím je lepší make-up nanášet? Štětcem, nebo houbičkou? Houbička je sice parádní volba a je to s ní rychlé, ale musí se neustále prát. Strašně se v ní množí bakterie a ženy s problematickou pletí by na to mohly škaredě dojet. Já osobně houbičky peru v pračce na 90 °C. Špatně ale není líčit se jenom rukou, protože produkt se tím krásně prohřeje. Pokud někdo chce dokonalejší finish, sáhnout by měl po štětci s širší dvojbarevnou hlavicí, ve které je namíchaný přírodní a umělý chlup.

A co pudr? Tady máme na výběr mezi štětcem a labutěnkou. Osobně mám raději štětec, ale ne úplně naducaný, spíše řidší, abych produktu nenanesla moc. Labutěnku je potřeba hodně oklepat.

Co ještě považujete za absolutní přešlap v líčení? Když si někdo dělá pouze spodní černé linky, které se většinou ještě během dne rozmažou a zmenší oko. Bohužel se s tímhle nešvarem pořád setkávám. Z nějakého důvodu se to ženám líbí.

Jinak se české ženy líčit umí? Řekla bych, že Češky nejsou moc odvážné, takže vlastně ani není moc prostoru pro chybu. Jedou především přirozené looky ve stylu nenaštvat, neurazit, nevyčnívat. Pokud sáhnou po červené rtěnce, je to pro ně vrchol večerního make-upu. Akorát hodně mladé holky se líčí víc, jelikož zkouší různé tutoriály z Instagramu a TikToku. Většinou jsou to velké vrstvy všeho, konturování, stíny, linky. A některým to jde fakt dobře.

Které produkty by podle vás měla mít doma každá žena, a to i přesto, že se maluje nerada? Určitě hydratační krém nebo sérum a krém na obličej s SPF. Ten je velmi důležitý. Spousta žen na něj zapomíná a pak se diví, že má pigmentové skvrny. Potom make-up na sjednocení pleti a světlý korektor nebo rozjasňovač, který zakryje kruhy a rozzáří oční okolí. Na závěr to pak chce dobrou řasenku a šťavnatou tvářenku. S tímhle vším se člověk popere za 5 minut a může běžet. Pokud někdo tvrdí, že na líčení nemá čas, je to výmluva.

A co obočí? To je v poslední době velké téma. U obočí bych doporučila chodit na korekci a barvení, protože barva chytne i na kůži a pak je s tím mnohem méně práce. Hodně teď jede i laminace obočí, což znamená, že se vyčešou a na kůži zafixují chloupky do požadovaného tvaru. Na tohle je ale potřeba mít obočí dokonalé a husté.

Hodně žen se vydává i cestou permanentního obočí. Toho popravdě nejsem moc fanouškem. U klientek vidím, že jim to nedrží a časem zpigmentovává do šedo-zelena. Možná jsou nějaké kouzelnice, které ho umí vytetovat hezky, ale zatím o tom nemám moc přehled. Permanentní obočí tedy spíše nedoporučuji.

Jak si ho tedy dokreslit ručně? Nejlepší je zvolit dobrou, sušší tužku s úzkým hrotem, která nezanechává velkou vrstvu barvy v chloupcích – pokud je příliš mastná, vznikne z toho nevzhledné blátíčko. Pro přirozený vzhled pak vedeme slabé, krátké tahy. Odstín by měl být o něco světlejší než barva obočí a vlasů. Tvar udržujeme stejný, jaký nám příroda nadělila. Jestliže obočí vytáhneme do oblouku, bude to vypadat nepřirozeně.

Oblíbené jsou i všemožné linky, ovšem ne vždy se podaří nakreslit na obou očích stejný tvar. Proč? Protože každé oko je jiné. Pokud má někdo spadlejší víčka, anebo ne úplně symetricky umístěné oči, linka se kreslí hůř a každý nedostatek je vidět. Nejobvyklejší linky se kreslí tužkou do řas, ty bych řekla, že sedí každému. Naopak kočičí oči s protáhlým cancourkem od vnějšího koutku si úplně každé oko dovolit nemůže. S linkami proto opatrně.

Existuje fígl, jak kreslení linek natrénovat? Nejlepší je začít se stíny a zkoseným štětečkem. Je to milosrdnější k chybám a nedokonalostem. V případě, že už se cítíme jistější, můžeme sáhnout po gelové lince nebo fixe. Zkrátka po tom, co člověku vyhovuje nejvíce.

Co říkáte na multilíčidla, se kterými se dá vykouzlit více věcí najednou? To je velmi populární věc. Prodávají se většinou odstíny růžové a červené v tyčince nebo kalíšku, které si člověk nanese jako tvářenku, rtěnku i stíny. Lze s tím udělat velkou parádu v pár krocích. Stejně tak můžeme použít rtěnku místo tvářenky.

Podle čeho poznáváte, co bude ženě slušet? Nejdřív se klientky zeptám, co bude mít na sobě a jakou má představu o vlasech. Zajímá mě také, jak je zvyklá se líčit, aby ji pak výsledek úplně neporazil. Od toho se odpíchnu dál a společně dolaďujeme celkový look. Postupuju instinktivně a ono se mi to začne rodit pod rukama. Samozřejmě to, co vytvořím, se nemusí vždycky líbit každému. Nemám křišťálovou kouli. Přesto se na ženu snažím pokaždé co nejvíc nacítit, aby se sama sobě líbila a byla spokojená. Naštěstí se mi to z 99 % daří.

Vnímáte nějaký rozdíl v líčení pod brýle? Osobně to nijak zvlášť nerozlišuju. Jen možná používám produkty, které více drží. Oční okolí se pod brýlemi mlží a líčení by se mohlo snáz rozmazat.

A co nepsané pravidlo, že k výrazným očím už nepatří rtěnka? To je mýtus, který nemusí platit vždy. Ale ze zkušenosti vím, že většina českých žen by neustála kouřové stíny a červenou rtěnku, takže se tím snažím trochu řídit. Výrazné typy ale podobné líčení zvládnou v pohodě, takže není třeba se toho bát. Make-up je hodně o svobodě, obzvlášť v dnešní době, kdy se líčí i muži.

Vzpomenete si na největší šílenost, kterou jste kdy vytvořila? Jednou jsem modelce pokryla celý obličej glitry. Leskl se opravdu každý milimetr. Jen nevím, jak to pak chuděra sundávala. Myslím, že mě milovala ještě tak měsíc potom.