...

... Zdroj: istock.com

Vitaminy pro krásu: Které bojují proti vráskám a které posílí vlasy?

Rady o tom, jak důležité je mít ve stravě dostatek vitaminů, minerálů a stopových prvků, čtete v Dietě každý měsíc. Napadlo by vás ale, že jsou velmi účinnými pomocníky také v kosmetice? Na jaké se zaměřit a co byste o nich měli vědět.

Na začátek je třeba si říct, že pokud jde o vitaminy a kosmetický průmysl, můžeme se bavit jednak o kosmetických přípravcích jako takových, tedy krémech, sérech a podobně, a jednak o potravinových doplňcích, které cílí na krásu, tedy nejčastěji o tabletkách pro krásnější vlasy, nehty a pleť. Jaký je mezi nimi rozdíl? Kromě způsobu aplikace – krémy a séra aplikujete na pokožku zevně (topicky), zatímco potravinové doplňky se užívají vnitřně – je to hlavně spektrum zastoupených vitaminů. V kosmetice se setkáte nejčastěji s vitaminy A, C a E a na popularitě nabývají také deriváty vitaminů B5 (kyselina pantotenová) a B3 (niacin). V potravinových doplňcích kromě běžně užívaných vitaminů hrají prim vitamin B7 (biotin) a vitamin D.

Další zcela zásadní věc zmiňuje Lenka Průšová, expertka v oblasti výzkumu a vývoje finálních forem kosmetických produktů, zdravotnických prostředků a léčiv: „Rozdíl v užívání je značný. Největší je asi ten, že v kosmetice se nepředávkujete. Tady rozhodně neplatí čím více, tím lépe. Na zbytečně vysoké koncentrace reaguje pleť obvykle podrážděním.“ Pojďme se teď na jednotlivé vitaminy podívat podrobněji.

Článek pokračuje na další stránce >>

Pokračování 2 / 8

VITAMIN C

Pravděpodobně nejznámější vitamin využívaný v kosmetice. Nejčastěji se o něm mluví jako o nejsilnějším antioxidantu, tedy látce, která pomáhá bojovat proti oxidačnímu stresu způsobovanému volnými radikály z okolního prostředí. Ten narušuje přirozenou obranyschopnost pokožky a způsobuje její předčasné stárnutí, tedy ztrátu pevnosti, pružnosti a vznik vrásek. Vitamin C umí pleť nejen rozjasnit, ale podpoří rovněž produkci kolagenu, který jí navrací pevnost a pružnost. Pokud tedy patříte mezi ty, již propadli kouzlu užívání kolagenových přípravků, pak zbystřete a zkontrolujte si, zda vámi zvolený obsahuje vitamin C. Bez něj totiž vlastní syntéza (tedy vznik nových buněk) kolagenu v pleti nebude probíhat, jak má, a na pořádné výsledky můžete zapomenout. Jestliže vámi zvolený přípravek „céčko“ neobsahuje, je třeba ho ještě navíc samostatně doplňovat. Kromě toho si vitamin C dokáže poradit také s pigmentovými skvrnami, které umí zesvětlit. Přípravky s obsahem tohoto vitaminu poznáte buď podle toho, že toto slovo mají už ve svém názvu, nebo můžete zapátrat ve složení. Tam ale nehledejte nápis vitamin C, ale kyselina askorbová nebo její deriváty, např. ascorbyl palmitate.

Vitamin C je rozpustný ve vodě, což znamená, že se snadno vstřebává do pleti, zároveň je ale velmi nestabilní, což zase znamená, že je náročnější jak na zpracování při výrobě, tak na skladování a rychlost, s jakou ho vy používáte. Proto je takové přípravky třeba správně skladovat a spotřebovat co nejdříve, časem jejich účinnost klesá. Důležité je rovněž, kolik „céčka“ daný produkt obsahuje. „Vitamin C se často se dává do formy lipozomu, což tvoří takový obal kolem něj. Nejenže se zvyšuje jeho bioavailibilita (kolik z dané dávky tělo využije), ale zároveň je i více stabilní,“ objasňuje Lenka Průšová. „V krému jsem nejvyšší koncentraci použila 3 %, zřídkakdy se používá víc. Na 50 ml krému to tedy je asi 1500 mg. Céčko v tobolkách je standardně i po 1000 mg v jedné kapsli, tedy v kosmetice je ho sice mnohonásobně méně, zato ho pleť ale nevyloučí močí jako nadbytek. Vysoké dávky céčka v krému ovšem mohou způsobit lehké krátkodobé začervenání po aplikaci.“

Pokračování 3 / 8

VITAMIN A

Je-li vaším hlavním problémem stárnutí pleti, pak pro vás bude vitamin A zásadním spojencem. Přípravky, které vás budou zajímat, budou mít ve složení uvedeno nejčastěji retinol, retinal, retinyl palmitate, tretinoin, retinaldehyde, retinyl retinoate, hydroxypinacolone retionoate nebo třeba adapalene. Všechny tyto ingredience představují deriváty vitaminu A, který je opět podobně jako vitamin C na světle velmi nestabilní a náročný na zpracování při výrobě. Zjednodušeně se dá říct, že ho proto do pleti dostanete v jakési rozložené podobě (jako derivát) a následná reakce v pokožce z něj udělá zase vitamin A.

Původně se „áčko“ používalo k léčbě akné, ale vědecké testy prokázaly jeho pozitivní účinky nejen na nápravu aktuálních známek stárnutí, ale i na předcházení jejich vzniku. Vitamin A se tak stal nejpopulárnější anti-agingovou ingrediencí na trhu. Zároveň ovšem vzbuzuje celou řadu otázek mezi uživateli. Spousta lidí se ho bojí vzhledem k tomu, že reakce na něj mohou být velmi silné (začervenání, suchost, suchá místa, podráždění jako takové). Vše je ovšem pouze otázkou správné koncentrace (intenzity) a správného používání. „Vitamin A je rozpustný v tucích, díky tomu se ho používají mnohem menší dávky než třeba vitaminu C – řádově 0,1 % v přepočtu na čistý retinol. V případě 50 ml krému je to cca 50 mg,“ vysvětluje Lenka. Pokud s retinolem začínáte, sáhněte po přípravcích s nižší koncentrací, a jak si bude v průběhu času pleť „zvykat“, můžete přidat na intenzitě. Doporučuje se ho rovněž pro začátek nepoužívat každý den, ale spíš jednou, dvakrát týdně, postupně můžete opět přidat. Kromě toho by se měl retinol používat spíš večer a ráno byste pak neměli zapomenout na SPF faktor, protože pleť je jednak po použití retinolu citlivější, jednak by vám sluneční záření kazilo vaši snahu, takže byste ve výsledku jen vyhazovali peníze. A co všechno přesně vitamin A umí? Pleť je po jeho užívání hladší, zářivější, vrásky jsou méně viditelné, pokožka má jednotnou barvu, je pružnější, plnější a více hydratovaná. Vzhledem k tomu, že dokáže vzniku známek stárnutí předcházet, můžete s ním začít klidně po dvacítce. Zcela vyhnout by se mu ale měly těhotné a kojící ženy. Nejsilnější retinolové přípravky jsou obvykle k dostání pouze na lékařský předpis.

Pokračování 4 / 8

VITAMIN E

„Jde též o antioxidant, podle mého soudu jeden z nejdůležitějších. Je rozpustný v tucích a jeho nejčastější formy jsou tocopheroly a tocotrienoly. V kosmetice je to velmi univerzální vitamin. Nejenže chrání buněčné membrány proti volným radikálům, ale jako antioxidant chrání i samotné olejové složky krémů proti žluknutí. Koncentrace v kosmetice je standardně 1 % (v 50 ml krému cca 500 mg),“ objasňuje Lenka.

Velmi často na vitamin E narazíte v hydratačních a „hojivých“ krémech. Zlepšuje totiž vzhled suché nebo poškozené pokožky, snižuje olupování a zpomaluje ztrátu vody vytvořením bariéry na povrchu kůže. Má rovněž protizánětlivé účinky, pleť umí hydratovat a zklidnit (skvěle funguje například po opalování a zároveň chrání před UV zářením), podílí se na tvorbě kolagenu a elastických vláken, čímž zlepšuje vzhled už vzniklých vrásek, a často se také užívá v kombinaci s vitaminem A, protože brání jeho oxidaci. Vitamin E patří mezi nejlépe snášené kosmetické ingredience s minimem alergických reakcí.

Pokračování 5 / 8

VITAMIN B3

V tomto případě už je to chemicky trochu složitější. Ale pěkně popořádku. Vitamin B3 se nazývá také niacin nebo kyselina nikotinová. A proč ho zmiňujeme? Protože amid kyseliny nikotinové, známý pod názvem niacinamid, je aktuálně jednou z nejvíc trendy ingrediencí v kosmetice. I když se tedy nejedná přímo o vitamin, tak si zde své místo právem zaslouží. Pro své protizánětlivé účinky se používá k léčbě akné (bývá dokonce součástí orálně podávaných léků proti akné). V kosmetice se využívá v koncentraci 4–5 %. Podporuje produkci ceramidů, čímž pomáhá vytvářet přirozenou kožní bariéru a zlepšuje vzhled pigmentací po podráždění.

Pokračování 6 / 8

VITAMIN B5

Podobný případ jako vitamin B3 je i „bé pětka“. Setkáte se s ní pod názvem kyselina pantotenová, a tím, co se využívá v kosmetice, není nic jiného než starý známý panthenol (alkohol kyseliny panthotenové). Někdy je označován také jako provitamin B5. Vyniká pro své hydratační a hojivé schopnosti (určitě ho znáte z přípravků po opalování), dokáže léčit drobné popáleniny, spáleniny od slunce, kousnutí hmyzu a pořezání. Má také protizánětlivé a antimikrobiální účinky, což se hodí nejen ve výše zmíněných případech, ale i při léčbě akné. Zároveň podporuje správnou funkci přirozené kožní bariéry.

Pokračování 7 / 8

VITAMIN F

Ve skutečnosti vlastně nejde o vitamin, ale o esenciální tuk (omega-6 mastná kyselina), který si naše tělo neumí samo vytvářet. Vitamin F se jinak nazývá kyselina linolová a podporuje obnovu kůže, čímž napomáhá hojení nedokonalostí a jizev. Působí také proti akné a usnadňuje průnik aktivních látek, například antioxidantů, do hlubších vrstev kůže.

Pokračování 8 / 8

Potravinové doplňky

VITAMIN D

O tomto vitaminu se v poslední době mluví stále víc, ovšem nikoli v souvislosti s krásou, ale s imunitou, pro niž je zcela nezbytný. Vzhledem k tomu, že ho získáváme převážně ze slunce (najdete ho samozřejmě i v některých potravinách), je potřeba ho zejména na podzim a v zimě dodávat v podobě potravinových doplňků. Na krásu ovšem účinkuje také. Posiluje pleť, zpevňuje ji a pomáhá ochranné bariéře, obnovuje kožní buňky a zmírňuje ekzémy.

VITAMIN B7

„Bé sedmička“ neboli biotin se dříve označoval také jako vitamin H (podle německého Haut neboli kůže) a je důležitý zejména pro pevnost kůže, vlasů a nehtů a zabraňuje šedivění vlasů. Jeho nedostatek se projevuje mdlou, matnou, našedlou pletí se sklony k šupinatění, nekvalitními vlasy a nehty, nedostatkem energie a sníženou obranyschopností. Vitamin B7 umí pokožku zklidnit, pomáhá tělu lépe se vypořádat s ekzémem a používá se i při léčbě seboroické dermatitidy. A samozřejmě zlepšuje stav vlasů.

Mnohem více informací o kráse i zdravém životním stylu najdete v aktuálním čísle časopisu Dieta. Čeká vás mimo jiné i velký hubnoucí manuál pro letošní rok nebo rozhovor s Dianou Kobzanovou!

Nestíháte zajít do trafiky? Objednejte si časopis v našem iKiosku. Poštovné je zdarma!