.

. Zdroj: archiv firem

Revitalizační kúra po světlé vlasy, Nobilis Tilia, eshop.nobilis.cz, 289 Kč/200 ml
Maska s ricinovým olejem, Botanic Therapy, Garnier, 119 Kč
Vyživující maska, Volume, Maria Nila, 649 Kč (Douglas)
Maska pro vlasy se sklonem k padání, Kérastase, 1020 Kč
Obnovující kondicionér, No. 5, Olaplex, 799 Kč
18
Fotogalerie

Velký manuál mytí vlasů: Jaké chyby děláte?

Rychle napěnit trochu šamponu, vydrbat, co to jde, a honem opláchnout. A pak začne ta pravá show… Tužidlo, lak, fénování, žehlení, kulmování. Jenže výsledek tak nějak neodpovídá vašim představám. Kde se stala chyba? Pravděpodobně už na začátku.

Přiznávám bez mučení, vlasy jsou moje slabina. Možná byste to od někoho, kdo se zabývá kosmetikou a péčí o sebe, nečekali, ale je to tak. Nejspíš i proto, že patřím odjakživa k těm, kteří chtějí mít na hlavě pravý opak toho, co jim příroda nadělila, takže moje vlasy dostaly v posledních letech celkem dost zabrat. I já sama tedy stále hledám, kde dělám chybu. A s čím více odborníky mluvím, tím víc mám pocit, že ji dělám už na začátku – při mytí. To totiž odmala patřilo k nejméně populárním hygienickým úkolům, které na mně máma v dětství vykonávala, a od té doby se to se mnou táhne. Proto jsem si vzala na pomoc odbornici – kadeřnici a majitelku salonu Spell Barboru Bajerovou, se kterou jsme probraly ten nejlepší postup, jež vás dovede k lepším výsledkům. Protože s vlasy je to jako s make-upem, pokud se o svou pleť nestaráte, nepomůže vám, ani kdyby vás nalíčila sama Pat McGrath.

Článek pokračuje na další stránce >>

Pokračování 2 / 7

Co nedělat?

Jaké jsou největší chyby při mytí vlasů, ptám se na úvod a doufám, že jich zas tolik nedělám. (Jak moc jsem se mýlila). „Nejčastějšími chybami jsou vlasy málo propláchnuté vodou před nanesením šamponu, nekvalitní vlasová kosmetika, zbytečné mytí vlasů šamponem dvakrát, nepoužívání kondicionéru, aplikace kondicionéru na úplně mokré vlasy,“ vyjmenovává Barbora a pokračuje: „Častá je také záměna kondicionéru za masku, umývání vlasů studenou vodou či používání přírodních produktů na chemicky barvené vlasy.“

Radu o dvojím šamponování vlasů jsem už párkrát slyšela, proto se divím, jak to, že je to chyba? „Pokud investujete do profesionálního šamponu od kadeřníka, není potřeba umývat vlasy dvakrát. Takové přípravky mají dostatečně účinné složení na to, aby se vlas vyčistil i při jedné aplikaci. Což ve výsledku znamená, že i přesto, že je šampon o trochu dražší, nespotřebujete ho tolik. Umýt vlasy dvakrát doporučuji pouze tehdy, pokud máte pocit, že jsou extrémně zatíženy nějakým stylingem, prachem z extrémního prostředí nebo je myjete po delší době. Základem je kvalitní šampon a pečlivé opláchnutí vlasů ještě před jeho aplikací. Nestačí je jen namočit, nanést tam šampon a čekat zázrak. Voda spláchne velké množství nečistot, proto doporučuji prvnímu oplachování věnovat i minutu, dvě,“ vysvětluje odbornice.

Pokračování 3 / 7

Jak na správné mytí?

Když už jsme to tedy nakously, jak by měl podle Barbory vypadat správný postup mytí vlasů? „Vše začíná ještě dříve, než otočíte kohoutkem. Sáhněte po kartáči a vlasy jemně a pečlivě pročešte. Štětiny kartáče z vlasů dostanou první nečistoty a učesané vlasy se zároveň tolik nezacuchávají při samotném mytí. Pak je pořádně propláchněte vodou. Ta by měla být vždy příjemná pro pokožku, takže mluvíme o tělesné teplotě. Pokud by byla moc horká nebo studená, zbytečně dráždí pokožku hlavy. No a je to konečně tady! Sáhněte po šamponu. Stačí ho troška, zhruba množství o velikosti lískového oříšku. Hezky ho rozetřete v dlaních a poté rovnoměrně aplikujte k pokožce hlavy. Začněte navrchu hlavy a postupujte kolem uší, dozadu, až k temeni. Celý proces šamponování by měl trvat okolo jedné až dvou minut – záleží na hustotě a délce vašich vlasů,“ popisuje.

Pokračování 4 / 7

Konec drbání

Pak můžeme začít oplachovat? „Ano. A oplachujte opravdu pečlivě, dokud z vlasů nezmizí všechen šampon. Vlasy nadlehčujte, nadzdvihujte, aby byl šampon důkladně vypláchnutý, klidně se vraťte několikrát na stejné místo. Poté z vlasů jemně vymačkejte vodu a sáhněte po ručníku, přes který je lehce promačkejte,“ popisuje kadeřnice. Na to, abych si vlasy při vysoušení nedrbala, ale vymačkávala, už mě upozorňovala spousta odborníků. Alespoň tuhle chybu nedělám. Proč to ale vlastně je chyba? „Když vlasy nevymačkáte, ale vydrbete, otevřete tím vrchní vrstvu vlasu. Pokud to navíc uděláte v konečné fázi, po kondicionéru, vlas se nepěkně zacuchá a následným rozčesáváním ho potrháte. Proto opravdu stačí vlasy do ručníku vymačkávat,“ odpovídá Barbora na moji otázku.

Pokračování 5 / 7

Druhý krok

Asi tušíte, co přichází na řadu po šamponování. Ano, je to tak. „Kondicionér! Žádné mytí vlasů nesmí proběhnout bez něj! Šampon totiž vaše vlasy otevře, aby mohly všechny nečistoty odejít, a právě až kondicionér pak kutikulu bezpečně uzavře. Aplikujte jej od střední délky vlasů až ke konečkům. Jemně krém roztírejte směrem dolů a nechte působit půl minuty. Tak málo stačí v případě značky, kterou používáme u nás v salonu! A opakujte oplachování! Poté z vlasů vymačkejte přebytečnou vodu a vysušte je ručníkem. Pak vlasy jemně pročešte a poté vyfoukejte do sucha.“ Taky jste si myslela, že svým vlasům mnohem více prospějete, když je necháte uschnout volně? Chyba lávky! „Pokud vlasy nevyfoukáte, vzniká zbytečná vlhkost, která může způsobit pokožce nepříjemnosti, jako jsou třeba plísně. Před tím vždy naneste přípravek na vlasy, který je chrání před teplem a poté je šetrně vyfoukejte,“ varuje kadeřnice.

Pokračování 6 / 7

Nepodcenit výběr

Dobře, to jsme probraly samotný postup. To by mělo být snadné. Teď ale přichází kámen úrazu, alespoň pro mě. Jak správně vybrat přípravky, které k péči o své vlasy použiju. Jak na to? „V ideálním případě to vždy konzultujte s kadeřníkem,“ radí Barbora. „Často se mi stává, že mi klientka říká, že má „strašně zničené vlasy“ a automaticky by sáhla po šamponu a kondicionéru na zničené vlasy. V 90 % případů ale zničené vlasy nemá a řeší například jejich suchost. Ve chvíli, kdy použije regenerační řadu, budou její vlasy zbytečně zatížené. Kvůli tomu se budou více mastit a na základě toho odepíše celou značku jako takovou, i přestože by se jí pouze pro její typ vlasů hodila jiná řada,“ vysvětluje.

Pokračování 7 / 7

Kdy se věrnost nevyplácí?

Jak často by se měly používané přípravky měnit, zajímá mě ještě. „Jestliže si vybíráte šampon a kondicionér sama, vyhovuje vám a nemáte potřebu je střídat kvůli změně vašich vlasů, tak doporučuji měnit šampon a kondicionér jednou za půl roku. Ne proto, že by změnily svoji účinnost, ale proto, že si na jejich vlastnosti a účinky zvyknete, a můžete tak mít pocit, že už nefungují,“ konstatuje odbornice. Poslední věc, kterou jsem se chtěla od Barbory dozvědět, pokud jde o produkty, je, zda je možné kombinovat různé řady péče nebo dokonce značky? „Nejlepší je kombinovat šampon a kondicionér od jedné značky, protože se jejich složení navzájem doplňuje. Určitě ale není pravda, že byste například na barvené vlasy měla používat pouze péči pro barvené vlasy. U nás v salonu vždy mixujeme produkty tak, aby bylo dobře postaráno nejen o vlasy, ale i o pokožku hlavy a dle potřeby klientky kombinace v průběhu návštěv měníme,“ uzavírá.

Tipy na šampony, kondicionéry a masky najdete v galerii:

Velký manuál mytí vlasů: Jaké chyby děláte?

.
. | Zdroj: archiv firem
Revitalizační kúra po světlé vlasy, Nobilis Tilia, eshop.nobilis.cz, 289 Kč/200 ml
Revitalizační kúra po světlé vlasy, Nobilis Tilia, eshop.nobilis.cz, 289 Kč/200 ml | Zdroj: archiv firem
Maska s ricinovým olejem, Botanic Therapy, Garnier, 119 Kč
Maska s ricinovým olejem, Botanic Therapy, Garnier, 119 Kč | Zdroj: archiv firem
Vyživující maska, Volume, Maria Nila, 649 Kč (Douglas)
Vyživující maska, Volume, Maria Nila, 649 Kč (Douglas) | Zdroj: archiv firem
Maska pro vlasy se sklonem k padání, Kérastase, 1020 Kč
Maska pro vlasy se sklonem k padání, Kérastase, 1020 Kč | Zdroj: archiv firem
Obnovující kondicionér, No. 5, Olaplex, 799 Kč
Obnovující kondicionér, No. 5, Olaplex, 799 Kč | Zdroj: archiv firem
Vyživující kondicionér s arganovým olejem, Avon, 119 Kč
Vyživující kondicionér s arganovým olejem, Avon, 119 Kč | Zdroj: archiv firem
.
. | Zdroj: archiv firem
Kondicionér pro barvené vlasy, Color Wow, 522 Kč
Kondicionér pro barvené vlasy, Color Wow, 522 Kč | Zdroj: archiv firem
Kondicionér s růžovým jílem, Lee Stafford, 239 Kč (Profimed)
Kondicionér s růžovým jílem, Lee Stafford, 239 Kč (Profimed) | Zdroj: archiv firem
Obnovující šampon pro poškozené vlasy, Caviar Restructuring Bond Reapair Shampoo, Alterna, 890 Kč/250 ml
Obnovující šampon pro poškozené vlasy, Caviar Restructuring Bond Reapair Shampoo, Alterna, 890 Kč/250 ml | Zdroj: archiv firem
Regenerační šampon na poškozené vlasy, Yves Rocher, 109 Kč/300 ml
Regenerační šampon na poškozené vlasy, Yves Rocher, 109 Kč/300 ml | Zdroj: archiv firem
...
... | Zdroj: istock.com
Vlasový šampon s minerály, H2, For Life and Madaga, forlifemadaga.com, 194 Kč/200 ml
Vlasový šampon s minerály, H2, For Life and Madaga, forlifemadaga.com, 194 Kč/200 ml | Zdroj: archiv firem
.
. | Zdroj: archiv firem
Šampon proti vypadávání vlasů, REVITA, DS Laboratories, 640 Kč (prodává FAnn)
Šampon proti vypadávání vlasů, REVITA, DS Laboratories, 640 Kč (prodává FAnn) | Zdroj: archiv firem
Micelární šampon, Pure Color, Nivea, 130 Kč
Micelární šampon, Pure Color, Nivea, 130 Kč | Zdroj: archiv firem
.
. | Zdroj: archiv firem