Hudebnice Kateřina Šantrochová a její značka parfémů na míru Scent Roche.

Hudebnice Kateřina Šantrochová a její značka parfémů na míru Scent Roche. Zdroj: Jan Hromadko, Tomáš Slavík / archiv Scent Roche

U Kateřiny Šantrochové ve Scent Roche: Jak vzniká parfém na míru?

Kateřina Šantrochová je hudebnice, ale také žena stojící za českým parfemářským domem Scent Roche. Tvoří vůně ženám i mužům na míru a jak sama říká, nebojí se dělat věci, kterým nechybí nádech punku a osobitosti. Jak tvorba parfému probíhá?

Absolutní klid, spadané listí a všudypřítomný pocit, jako kdybyste se právě ocitla v jiné dimenzi z dávných let. Není pochyb o tom, že okolí Nového světa, oblasti ve stínu Pražského hradu, která turistům stále zůstává skryta, je magickým místem, které vždy přitahovalo zejména uměleckou komunitu. I já dnes mířím do domku v příkré Černínské ulici, který býval útočištěm přední persóny českého surrealismu, Jana Švankmajera. Dnes ovšem v prostoru pod dřevěným balkonem se dvěma bustami sídlí Kateřina Šantrochová a její parfemářský dům Scent Roche.

TIP NA VIDEO: Proč si vybíráme partnery, kteří nám voní?

Video placeholde

Ateliér Scent Roche se nachází v domě, kde dříve tvořil surrealista Jan Švankmajer.
Ateliér Scent Roche se nachází v domě, kde dříve tvořil surrealista Jan Švankmajer. | Zdroj: Kristýna Dobeš Moučková

Místnost s okny v úrovni chodníku je na první pohled malým alchymistickým doupětem, a to v tom nejlepším slova smyslu. Prostor s krbem je provoněný dřevitou vůní, která okamžitě navozuje pocit útulnosti a klidu. Atypické parfémové flakony, vonné vázy s opalovaným dřevem, jež vznikly ve spolupráci s designérkou Eliškou Monsportovou, i nejnovější aromalampy od Jakuba Pollága od prvních momentů naznačují, že zde tvorba parfémů skutečně připomíná právě míchání magických lektvarů.

Flakony odkazující k "vůni skály", jak lze Scent Roche přeložit, vytvořila designérka Eliška Monsportová.
Flakony odkazující k "vůni skály", jak lze Scent Roche přeložit, vytvořila designérka Eliška Monsportová. | Zdroj: Kristýna Dobeš Moučková

Utvrzuji se o tom ve chvíli, kdy zasedám naproti Kateřině, zakladatelce Scent Roche a mladé hudebnici, která – jak sama přiznává – piano v posledních měsících kompletně vyměnila právě za lásku k vůním. Kromě kávy ve starodávném hrníčku přede mnou na stole stojí nespočet vonných esencí, molekul i chemického náčiní, které se pod jejíma rukama den co den proměňují ve vysněné parfémy zákaznic.

Autentičnost a osobitost jsou pro Scent Roche klíčové. I proto většina parfémů vzniká právě dle přání a osobnosti zákaznic. „Občas vznikne i absolutní úlet, o kterém si nejprve myslím, že nebude fungovat. Ale výsledek je fantastický,“ říká Kateřina a mezitím mi podává několik flakónů vůní, které vytvořila. Zatímco jeden voní jako vyuzené dřevo, druhý připomíná slanou mořskou vodu. Baví mě oba. Kateřina má ovšem v plánu ještě něco dalšího – jednoho dne chce uvést na trh vlastní parfém, prý ale ještě nenadešel ten správný čas. Dokonalý parfém, jak jsme při našem povídání tento budoucí kousek nazvaly, je ještě stále v procesu vymýšlení.

Niche jako nový mainstream

Ještě než se pustíme do společného míchání parfému, nelze se nezastavit u rychlého probrání současné parfémové situace. Prapředci Kateřiny pocházejí z jižní Francie – název Scent Roche je mimochodem odkazem na původní rodinné jméno Sant de Roche – a tak by se dalo počítat s tím, že mladá parfemářka bude mít lásku k vůním v krvi i z těchto důvodů. „Nevím o tom, že by se někdo z našich předků tomuto řemeslu věnoval. U nás se dědila spíše láska k hudbě, kterou si předáváme na profesionální úrovni z generace na generaci,“ konstatuje Kateřina a dodává, že právě hudba a parfémy toho mají hodně společného.

„Obojí je abstraktní práce, která je navíc spjatá s našimi vzpomínkami a emocemi. Zatímco ale fantastickou hudbu složíte i v těžkých životních situacích, pozitivní naladění je při tvorbě parfému podmínkou,“ vysvětluje parfemářka, zatímco si připravuje pipety a proplachuje odměrnou baňku.

Takto vypadá stůl, kde Kateřina Šantrochová míchá parfémy snů.
Takto vypadá stůl, kde Kateřina Šantrochová míchá parfémy snů. | Zdroj: Kristýna Dobeš Moučková

Postupně konzultujeme mé oblíbené tóny ve vůních a mně se mezitím vybavuje starší prohlášení Kateřiny, v němž si posteskla, jak moc ji před pár lety, kdy zakládala Scent Roche, zklamala návštěva francouzského parfemářského centra Grasse. „Říká se mu sice hlavní město parfémů, ale je to jen zábava pro turisty. Snaží se tam vytvářet průměrné vůně, které budou vonět většině. Mnohem lepší a hlavně kvalitnější, přírodní parfémy naleznete spíše v místech, jako je Londýn nebo Paříž,“ dodává a dává mi přičichnout k lahvičkám s kadidlem, šafránem, růží a kašmírem. „Chci tam všechno,“ okamžitě dodávám, neboť mám pocit, že jsem se právě do těchto tónů zamilovala.

Sama zakladatelka má nejraději méně rozšířené, netradiční, o to ale odvážnější značky, jako je třeba americká House of Matriarch. Vzpomíná také na dobu, kdy poprvé objevila fíkový parfém od Diptyque či vůně od Byredo. „V té době to bylo něco zcela jiného,“ vysvětluje. Shodujeme se ale, že i tyto velikáni, jež patří mezi špičku v oblasti niche parfémů, se postupně stávají mainstreamem. „Ještě před deseti lety byste na internetu narazila jen na pár zmínek o niche parfémech. Dnes jsou stejným hitem nakupovaným ve velkém, jako byl před lety například Versace Bright Crystal. Mimochodem, i já jsem jej milovala a nosila,“ dodává s úsměvem.

Odvětví niche parfémů skutečně přestává mít onen nádech tajemna a jedinečnosti. Obchody s těmito vůněmi i přes skvělé služby a nabídku stále více probouzí v lidech pocit, že jde jen o další voňavý řetězec. „Chybí mi tu obchod s parfémy, kde bude přítmí, útulno a celé místo bude zařízené třeba ve stylu staré apotéky,“ povzdechne si Kateřina, zatímco do baňky kape různé poměry vybraných esencí, které si hned pod mým jménem zapisuje ručně do sešitu. První verzi parfému si poté natře na hřbet ruky a to samé udělá i mně. Na každé z nás výtvor voní jinak. Ale krásně. Shodujeme se ovšem, že toto ještě není finální verze.

Překvapivá odvážnost

Přestože venku svítí podzimní slunce, v ateliéru je relativně temno. Začínám pomalu pochybovat, že v Česku chybí útulná místa s kvalitními vůněmi. V jednom totiž právě sedím. O svém úsudku se utvrzuji ve chvíli, kdy z tichého playlistu začne hrát Cosmic Dancer od T-Rex, má nejoblíbenější skladba od mé nejoblíbenější glam rockové kapely. Kateřina se mému nadšení usměje: „Tuhle jsem objevila nedávno a moc mě baví. Sama jsem ale taky tak trochu starý pankáč.“

Kateřina Šantrochová se kromě Scent Roche věnuje také hudbě a skladatelství.
Kateřina Šantrochová se kromě Scent Roche věnuje také hudbě a skladatelství. | Zdroj: Jan Hromadko / archiv Scent Roche

Při poslouchání a sledování Kateřininých parfémových experimentů, kdy spousta vůní jednoduše není pro každého, mi vyvstává na mysl dotaz – jak jsou na tom české ženy s odvahou při výběru i tvorbě parfémů? „I když se to na první dobrou nemusí zdát, tak odvážné jsou, a to velmi,“ odvětí mi hned Kateřina. Na vině může být právě ona přesycenost běžnou nabídkou plnou syntetiky. A není se čemu divit. Najít unikátní vůni, která neobsahuje jen chemii, je oříšek. Rozvoji přírodních parfémů ovšem v Česku stále brání hlavně velmi zkostnatělá legislativa, která je mnohem striktnější než v jiných zemích západní Evropy. A výroba parfémů rozhodně není jediný obor postižený těmito nařízeními.

Vzpomínkový teleport

Mezitím pod rukama Kateřiny stále vzniká mini verze mého parfému. Základ z pepře, šafránu a růže jsme po společné shodě doplnily o santalové dřevo, kašmír a zintenzivnily přítomnost kadidla. Když poprvé ke svému parfému na míru přičichnu, okamžitě mě teleportuje do minulosti. Cítím v něm vůni svého oblíbeného baru i všech vzpomínek, které se s tímto místem pojí. Nikdy by mě nenapadlo, že tyto emoce vyvolá právě kombinace výše zmíněných esencí. Znovu se tak potvrzuje, jak moc jsou vůně spojené s naším rozpoložením. Stejně jako hudba. Ještě před odchodem je mi jasné, že si už navždy tento parfém budu pamatovat i ve spojitosti s onou zmíněnou skladbou od T-Rex. Není náhoda, že mi vůni umíchala zrovna hudebnice.

Parfém na ruce cítím ještě několik hodin po opuštění ateliéru. Nepřekvapuje mě to. Kateřina Šantrochová rozjížděla Scent Roche jako samouk s půjčenými penězi od své maminky. Svůj nos a cit pro kombinace pilovala několik měsíců ve stylu pokusu a omylu. Dnes jezdí pro ty nejkvalitnější esence do Británie, Itálie i Indie a práce ji už dva roky naplno živí. A jak se zdá, plány jsou ještě velké. Z našeho povídání vyplývá, že příští stanice Scent Roche má název vlastní parfém. A na jeho dokonalost se nelze než upřímně těšit už teď.