...

... Zdroj: istock.com

Triky pro domácí barvení: Nevěřte odstínu na krabičce a nic neuspěchejte!

Má váš kadeřník nejbližší volný termín až za měsíc, ale vaše vlasy po karanténě už si žalostně žádají barvení? Máme pro vás tipy, jak vybrat tu správnou barvu a jak postupovat, aby byl výsledek domácího barvení skoro stejně perfektní jako od profesionála. 

Nevěřte odstínu na krabičce

Vždy musíte počítat s tím, že výsledek nebude odpovídat odstínu, který je na krabičce barvy. Řiďte se spíše obrázky na zadní straně, které znázorňují, jak moc se vlasy ztmaví z výchozí barvy. I v tomto případě však počítejte s tím, že bude výsledný efekt minimálně o jeden odstín tmavší. Tedy alespoň ze začátku, než se intenzivní tón lehce vymyje.

Při výběru té správné barvy vám také pomůže, když budete vědět, na jak dlouho barvu chcete. Pokud vám stačí pár dnů, než se dostanete ke svému kadeřníkovi, pořiďte si snadno smývatelnou barvu, která vydrží zhruba šest umytí. V případě, že chcete dlouhodobý efekt, vsaďte na permanentní barvy.

Pořiďte si dvě krabičky

Pokud máte polodlouhé nebo dlouhé vlasy, rozhodně si kupte rovnou dvě krabičky vybrané barvy. Pokud zjistíte během barvení, že vám jedna nestačí, můžete snadno domíchat další. A když vám zbyde, využijete ji příště.

Připravte si vše potřebné

Než se pustíte do samotného barvení, proměňte svou koupelnu v kadeřnický salón. Připravte si ručník, který vám nevadí zničit, kokosový olej (funguje i mastný pleťový krém), kterým natřete ovál obličeje, aby z něj pak šla snadno smýt barva, ochranné rukavice, aplikační štětec, sponky a plastovou nebo keramickou misku. Nikdy nedávejte barvu do kovové misky, která může společně s barvou vyvolat chemickou reakci.

Nic neuspěchejte

Ještě, než začnete barvit, si přečtěte důkladně návod, pohlídejte doporučovaný čas a postupujte přesně tak, jak vám radí výrobce. Nevynechte ani test citlivosti pokožky. Nevyplácí se domácí barvení uspěchat, protože případná záchrana bohužel není po ruce.

Barvení

Barvení si načasujte zhruba dva až tři dny po umytí vlasů. Ty předtím rozhodně nenamáčejte, barví se suché. Ještě před tím je ovšem důkladně rozčešte. Barvu nanášejte pomocí aplikačního štětce od kořínků ke konečkům. Nakonec ji pomocí rukou (v ochranných rukavicích) důkladně vmasírujte do vlasů. Nechte ji působit přesně tak dlouho, jak vám radí v návodu. Poté barvu důkladně smyjte pouze vodou, aby se ve vlasovém vláknu zafixovala. Když je voda čirá, můžete vlasy umýt šamponem. Nezapomeňte ani na vyživující masku a olejíček na konečky.

Tip: Pokud máte prosvětlené prameny a nechcete se jich vzdát, naneste na ně napřed kokosový olej nebo výživnou masku na vlasy. Barva na tato místa tolik nepronikne a výsledkem bude přirozený efekt jako od kadeřníka.

Držíme palce!