Hydratační kúra, Super-Charge Treatment, Paul Mitchell, 595 Kč (www.paulmitchell.cz)

Hydratační kúra, Super-Charge Treatment, Paul Mitchell, 595 Kč (www.paulmitchell.cz) Zdroj: archiv firem

.
.
Doplněk stravy pro posílení vlasů, nehtů a pleti, Beauty Complex, Terranova, 439 Kč (www.profi med.cz)
.
Uhlazující šampon, Curl Shampoo, Sachajuan, 580 Kč (www.bomton.cz)
10
Fotogalerie

Terapie pro vaše vlasy: Co dělat, když se mastí, lámou nebo padají?

Vlasy jsou korunou krásy, říká otřepané, ale pravdivé klišé. Jakmile s nimi něco není v pořádku, podepíše se to na celém vzhledu i naší náladě. Ať už vás trápí cokoli, víme, co dělat. 

Mastí se

Klíč může být ve správné stravě – polotovary vyměňte za čerstvé potraviny, vyhněte se hodně slaným a mastným jídlům, maštění vlasů podporují i rychlé cukry a vliv může mít také lepek. Někdy ale může být problém v tom, že vlasy špatně myjete. Někteří odborníci doporučují dát přednost šamponu s průsvitným složením před krémovým, který pro vlasy znamená zátěž. Také byste je neměla mýt příliš horkou vodou, ideální je vlažná. Totéž platí o foukání. Rozhodně se mu ale nevyhýbejte – málokdo ví, že vyfoukané vlasy se mastí pomaleji než ty, které uschnou přirozeně. Pokud se češete kartáčem, nedotýkejte se jeho štětinami pokožky – masáž hlavy totiž podporuje činnost mazových žláz.

.
. | Zdroj: archiv firem

Článek pokračuje na další stránce >>

Pokračování 2 / 9

Lámou se

Doplněk stravy pro posílení vlasů, nehtů a pleti, Beauty Complex, Terranova, 439 Kč (www.profi med.cz)
Doplněk stravy pro posílení vlasů, nehtů a pleti, Beauty Complex, Terranova, 439 Kč (www.profi med.cz) | Zdroj: archiv firem

Pokračování 3 / 9

Třepí se konečky

Příčina často bývá stejná, jako když se třepí nehty nebo vysušuje kůže. Někdy jsou to hormonální změny, někdy stres. Možná že vlasům chybí vitaminy a minerály. Vsaďte především na A a B a také biotin neboli vitamin H. Doplňte rovněž zinek, který je naprosto stěžejní, železo a také kolagen, ať už ve stravě, nebo tabletách. Lámání vlasů ale může být i důsledkem mechanického poškození. Dejte tedy pozor, jaké gumičky a vlasové doplňky používáte, plastové hřebeny vyměňte za dřevěné. V zimě dávejte pozor na zipy u bund a máte-li dlouhé vlasy, střídejte účesy. Vlasy se totiž mohou začít lámat i proto, že jsou každý den svázané do culíku. Stejný vliv může mít, když chodíte spát s mokrými vlasy.

Jednou roztřepené konečky už nenapravíte. Nechte si je tedy zastřihnout (což byste mimochodem měla dělat preventivně alespoň jednou za čtvrt roku) a věnujte se prevenci. Nejčastější příčinou roztřepených konečků je nešetrné zacházení, tedy barvení, časté foukání horkým vzduchem či žehlení. Před horkým vzduchem by se vlasy měly vždy chránit příslušnými produkty. Zvykněte si také po každém mytí, anebo klidně při každém stylingu, do konečků vetřít olej – buď speciální olejový přípravek na vlasy, nebo klidně obyčejný kokosový olej.

.
. | Zdroj: archiv firem

Pokračování 4 / 9

Jsou vysušené

Mezi hlavní příčiny suchých vlasů patří teplý suchý vzduch v létě a studený v zimě. Vlasy vysušuje také příliš horké fénování a žehlení, ale i časté mytí a barvení vlasů. To všechno je připravuje o velké množství hydratace, což může vést k roztřepeným konečkům, lupům i k vypadávání vlasů. Zkuste šetrnější přírodní šampony bez chemie a stylingové přípravky bez alkoholu. Každý týden zařaďte výživnou masku, a pokud je stav vlasů vážný, zajděte na ozdravné ošetření k odborníkům. Alespoň na nějakou chvíli se vyhněte horkému vzduchu a vlasy nemyjte příliš často. Hodit se vám bude jakákoli výživná bezoplachová péče a oleje, které můžete do dolní poloviny délky vlasů nanášet klidně každý den. Vhodné jsou pro vás šampony 2v1, které obsahují kondicionér. Vyhnete se díky nim dalšímu oplachování. Při mytí vlažnou vodou můžete promasírovat pokožku hlavy. A samozřejmě nezapomeňte dostatečně pít.

.
. | Zdroj: archiv firem

Pokračování 5 / 9

Elektrizují

Uhlazující šampon, Curl Shampoo, Sachajuan, 580 Kč (www.bomton.cz)
Uhlazující šampon, Curl Shampoo, Sachajuan, 580 Kč (www.bomton.cz) | Zdroj: archiv firem

Pokračování 6 / 9

Krepatí

.
. | Zdroj: archiv firem

Pokračování 7 / 9

Stále se cuchají

Nejčastěji elektrizují vlasy, které jsou vysušené. Jsou totiž náchylnější k částečkám prachu, které mají stejně jako vlasy kladný náboj. V místech, kde je vlas poškozen, se prach usazuje a vlasy k sobě pak nepřiléhají. Nejprve si tedy pozorně pročtěte pokyny k vysušeým vlasům a vyživujte a hydratujte. Divoké vlasy poletující kolem hlavy někdy způsobuje citlivost na umělé materiály, proto si pořiďte hřeben z přírodních materiálů nebo keramický. Omezte žehlení a fénování, případně foukejte fénem s ionizačními částicemi. A až bude nejhůř, pomozte si lakem na vlasy. Pokud nemáte ráda nalakované vlasy, pomůže klasická termální voda ve spreji. Většinou krepatí vlasy, které jsou kudrnaté nebo vlnité. Může za to jejich struktura, jež je náchylnější k vysušování a spravíte to jedině dobrým výběrem produktů. Zaměřte se na přípravky, které dodávají hydrataci – ta složitou strukturu vlasu zacelí a výsledkem je hladší účes. Zvykněte si používat kondicionér a hledejte přípravky přesně určené na kudrnaté vlasy, stejně jako na krepatění. Vlasy zbytečně nenamáhejte kartáčováním, klidně je pročesávejte jen prsty nebo hřebenem s širokými zuby.

Máte problém se stále zacuchanými vlasy? Příčinou může být jejich struktura, ale možná také to, že chodíte spát s mokrou hlavou. Pokud je totiž stoprocentně nevysušíte, zacuchávají se mnohem snadněji. Zkuste je také širokým hřebenem rozčesávat ještě před mytím. Během něj pak šampon opatrně vtírejte, ale určitě je divoce nedrbejte. Pozor dejte i při vysoušení – ručníkem z nich vodu jen vymačkejte, případně vlasy na chvíli zamotejte do turbanu. Místo klasického kondicionéru používejte bezoplachovou péči, díky níž se pak vlasy i během dne zacuchávají méně. Často se vlasy zacuchávají přes noc, proto si je před spaním spleťte do volného copu. Padání vlasů může mít řadu příčin. Může jít o důsledek hormonálních změn nebo stresu, změny váhy i prodělané nemoci. Někomu začnou vlasy padat téměř pravidelně se změnou ročního období. Základem je správně a zdravě jíst, a když se chcete padání zbavit co nejdřív, nejlépe pomohou správné doplňky stravy. Musí být bohaté na vitaminy a hlavně železo, ale také na zinek a křemík. Často pomohou i úplně obyčejné tabletky, jako například Biosil, který stojí zhruba 60 Kč. Důležité je jíst je pravidelně a výsledky uvidíte už za dva tři týdny. Jezte také hodně ryb, luštěnin a ořechů.

Hydratační kúra, Super-Charge Treatment, Paul Mitchell, 595 Kč (www.paulmitchell.cz)
Hydratační kúra, Super-Charge Treatment, Paul Mitchell, 595 Kč (www.paulmitchell.cz) | Zdroj: archiv firem

Pokračování 8 / 9

Padají

.
. | Zdroj: archiv firem

Pokračování 9 / 9

Jsou plné lupů

Lupy jsou vlastně suchá pokožka hlavy. Je třeba odlišit, jestli také svědí a zda se neodlupují jen malé bílé tečky, ale celé kousky kůže. Pak totiž spíš než o lupy jde o seboroickou dermatitidu, s níž je dobré jít k lékaři, který vám předepíše speciální šampon a mast. Samozřejmě obojí celkem silně chemické, proto můžete nejprve zkusit šetrnější cestu a běžný šampon vyměnit za přírodní, anebo ještě lépe za stoprocentně přírodní tuhé mýdlo. Někdy se totiž pomocí lupů pokožka brání agresivním vlivům některých šamponů. Pokud chcete vyzkoušet šampon určený pro boj s lupy, použijte ho maximálně jednou týdně. Musíte také přesvědčit pokožku hlavy, aby produkovala více kožního mazu. Zkuste to jemnou masáží a vyhněte se rovněž stravě obsahující česnek, chilli nebo wasabi. Čánek vyšel v časopisu Dieta. Aktuální číslo můžete koupit na www.ikiosek.cz.

.
. | Zdroj: archiv firem