Aplikujte konečně pleťovou péči účinně a ve správném pořadí.

Aplikujte konečně pleťovou péči účinně a ve správném pořadí. Zdroj: iStock

Sérum, krém a pak retinol: 9 kroků ke správné aplikaci pleťové péče

Někomu stačí čisticí gel a krém, někdo se vyžívá v několikakrokové péči. Jenže když ji neaplikujete ve správném pořadí, je dost možné, že vám produkty vůbec nezaberou, ba dokonce vám stav pleti zhorší. Je tedy na čase si ve všem udělat jasno. Co zvolit jako první produkt a proč nikdy neaplikovat krém na pleťový olej? Všechny klíčové dotazy budou právě teď zodpovězeny.

Pokud jde o pleťovou péči, dělí se společnost na dva hlavní proudy. Na jedné straně najdeme stále více vyznavačů takzvaného skinimalismu, tedy péče, která se skládá maximálně ze čtyř produktů, jež pokožce dodají vše, co potřebuje. Na druhé straně ale spousta lidí chce své pokožce dopřát něco extra. Nebojí se den co den aplikovat hned několik vychytávek a experimentovat. Jenže aby vše fungovalo tak, jak má, musí se produkty na pleť nanášet v přesně daném pořadí. A co si budeme povídat, se všemi séry, krémy, fluidy a oleji s retinolem, které se na trhu objevují, je to pěkný oříšek.

TIP NA VIDEO: Těchto 11 omlazujících cviků dostane váš obličej zase do formy

Video placeholde

Aplikací v nesprávném pořadí můžete nakonec své pokožce akorát pořádně zatopit. Některé produkty se přes hutnější a méně propustné vrstvy do pokožky vůbec nemusí dostat, a tak veškerá investice do péče přijde vniveč. V horším případě se může stát, že bude vaše pleť podrážděná, objeví se pupínky i zarudnutí. A to je to poslední, co od rituálu krásy chceme, že?

Pojďme si tedy už navždy udělat jasno ve správném pořadí, hezky krok za krokem. Dozvíte se, bez kterých produktů se nejspíš neobejdete i bez kterých se případně obejdete (ovšem proti gustu žádný dišputát).

Správné pořadí pleťové péče se dozvíte v následujících kapitolách. >>>

Pokračování 2 / 10

1. Vyčištění pleti

Tohle je jednoduše základ, bez kterého se neobejdete. Nikdy. Pečující produkty nebudou fungovat, pokud pleť nebude důkladně vyčištěná, zbavená nečistot a mazu. Proto prvnímu kroku věnujte vždy dostatek pozornosti a nepřeskakujte ho (ani když se vrátíte v náladě z vinárny či baru).

Vykašlete se zároveň na odličovací ubrousky, pleť vám akorát podráždí. Místo toho sáhněte ideálně po odličovacím oleji či balzámu, kterým odstraníte zbytky make-upu. Poté použijte ještě čisticí gel, krém či mléko, kterým dáte vyčištění pomyslnou tečku. Večer si po odlíčení a umytí ještě můžete dát několikaminutový relax s maskou, která pleť krásně připraví na další kroky.

Čistící pěna Greek Yoghurt Foaming Cream Cleanser, Korres, 635 Kč
Čistící pěna Greek Yoghurt Foaming Cream Cleanser, Korres, 635 Kč | Zdroj: archiv firem

Pokračování 3 / 10

2. Tonikum

Dávno pryč je doba tonik s alhokolem, u kterých popravdě občas nešlo odlišit, jestli jde o odlakovač na nehty, nebo skutečně o produkt na pleť. Tonikum by vždy mělo být lehké, nemělo by lepit nebo vám na pleti tvořit nepříjemný film. Jeho hlavním úkolem je pleť jemně hydratovat, případně umí pomoct i se stažením pórů či umí působit jako jemný chemický exfoliant pro boj s akné. Berte jej vždy jako příjemný pečující primer; jen s tím rozdílem, že po něm se nevrhnete na aplikaci make-upu, ale další péči.

Regenerační pleťové tonikum, By Mukk přes Biooo.cz, 734 Kč
Regenerační pleťové tonikum, By Mukk přes Biooo.cz, 734 Kč | Zdroj: archiv firem

Pokračování 4 / 10

3. Sérum

Ach, ta zázračná séra! Na trhu je jich stále víc a občas dá pěkně zabrat se v nich vyznat. Představit si je můžeme jako jeden koncentrovaný shot plný živin, antioxidantů a hydratace. Nejsou nezbytná, ale péči o pleť umějí posunout na vyšší level a navíc dodají onen pocit, že pro sebe skutečně děláte něco navíc.

Ráno se zaměřte na séra obsahující vitamin C, která pleť ochrání před každodenními vlivy a nečistotami. Při pravidelném používání navíc umějí pokožku prozářit a zredukují také pigmentové skvrny. Večer zase sáhněte po séru s kyselinou hyaluronovou, které zajistí, že pleť bude přes noc dostatečně hydratovaná.

Exfoliační sérum s ovocnými AHA kyselinami, Yage Organics, 2799 Kč
Exfoliační sérum s ovocnými AHA kyselinami, Yage Organics, 2799 Kč | Zdroj: archiv firem

Pokračování 5 / 10

4. Oční krém

Další oblíbená, avšak též zcela volitelná položka na seznamu. Oční krémy jsou super, spoustu parády ovšem udělá také tradiční hydratační krém (dostaneme se k němu, nebojte), který prostě jen aplikujete i do oblasti očního okolí.

Jestli ovšem trpíte na ranní otoky a jednoduše na oční krém nedáte dopustit, sáhněte po tom s kuličkovým rollerem, který krásně chladí. Skvělou alternativou jsou případně také oční gely, jejich textura je jemnější a též vás krásně probudí.

Oční gel 3v1, SynCare, 392 Kč
Oční gel 3v1, SynCare, 392 Kč | Zdroj: archiv firem

Pokračování 6 / 10

5. Pomocníci s akné

SOS krémy a tyčinky se na pupínky vždy hodí. A jelikož základem celé péče je na sebe postupně vrstvit produkty od nejlehčích po nejhutnější, vždy by se měly používat ještě před nanesením hydratačního krému.

Nejvíce práce tyto pomocníci odvedou hlavně během večerní péče – přes noc se pleť nejvíce regeneruje a hojí. Pokud ale máte v plánu si na pleť nanést ještě sérum s retinolem, je lepší tyto SOS krémy a gely použít ráno. Pleť by to mohlo zbytečně podráždit a zarudla by.

Akné SOS gel, Nobilis Tilia, 229 Kč
Akné SOS gel, Nobilis Tilia, 229 Kč | Zdroj: archiv firem

Pokračování 7 / 10

6. Hydratační krém

Po několika volitelných krocích přichází zase jedna obligátní záležitost. Hydratační krém by se měl používat dvakrát denně. Bez odmlouvání. Kromě toho, že vaší pleti dodá dostatečnou vláhu, slouží také jako vodič, který do hlubších vrstev pokožky dopraví vše, co jste si zatím na pleť nanesla.

Ráno můžete volit lehčí krémy či fluidy, které budou ideálně obsahovat i ochranný faktor. Jak vysoký by měl být, aby skutečně fungoval jako prevence proti stárnutí pleti i tvorbě pigmentových skvrn? Hodnota by neměla klesnout pod 30. Na večer pak zase sáhněte po krému, který vám pomůže s noční regenerací.

Denní krém s ochranným slunečním faktorem SPF 30, Neostrata přes Tarsio.cz, 1569 Kč
Denní krém s ochranným slunečním faktorem SPF 30, Neostrata přes Tarsio.cz, 1569 Kč | Zdroj: archiv firem

Pokračování 8 / 10

7. Retinol

Séra s retinolem jsou hitem posledních měsíců a není se čemu divit. Retinoidy, tedy skupina derivátů vitaminu A, se nejprve využívaly v boji s akné. Dnes jsou ale známé především pro své anti-ageingové účinky. Kromě toho, že vyhlazují vrásky, umějí pleť prozářit, zjemnit (a to včetně drobných jizviček), přispívají k vyblednutí skvrn a také čistí póry.

Nic z toho se ovšem nestane ze dne na den. Retinol je během na dlouhou trať, a pokud jej ještě nepoužíváte, začněte večerní aplikací o velikosti malého hrášku jednou týdně. Druhý týden zvyšte aplikaci na dva dny, třetí týden jej aplikujte zase třikrát. Poté přejděte do dlouhodobého režimu, kdy jej budete na pleť nanášet obden vždy večer.

Sérum s retinolem, The Ordinary přes Sephora.cz, 195 Kč
Sérum s retinolem, The Ordinary přes Sephora.cz, 195 Kč | Zdroj: archiv firem

Pokračování 9 / 10

8. Pleťový olej

Zejména v zimě spousta lidí ráda sahá po pleťovém oleji, který dodá pokožce extra vrstvu hydratace a ještě přidá něco navíc. A jelikož jde o nejhutnější a také de facto nepropustnou vrstvu, měl by se vždy aplikovat jako poslední.

Zároveň se nenechte mýlit, že oleje mohou používat jen lidé se suchou pletí. Takový růžový nebo jojobový olej eliminuje produkci mazu, a přispívá tak ke zlepšení aknózní pleti.

Zpevňující a hydratační pleťový olej, Nourish London přes Biooo.cz, 912 Kč
Zpevňující a hydratační pleťový olej, Nourish London přes Biooo.cz, 912 Kč | Zdroj: archiv firem

Pokračování 10 / 10

9. SPF

Ano, olej by měl sice být posledním produktem, ale pouze v případě, kdy se bavíme o výživě pleti. Pokud váš hydratační krém neobsahuje SPF faktor, přichází teď správný čas. Ochranná vrstva je nezbytná a vůbec nevadí, že ji olej z předešlého kroku nevpustí dovnitř, ba naopak.

Pro jistotu tedy ještě připomínáme, že by krém měl obsahovat minimálně SPF 30, ideálně pak 50. A je jedno, zda jedete jen do práce, nebo máte v plánu se vyhřívat na zimním slunku.

Ochranný fluid s SPF 50, One Two Free přes Douglas.cz, 499 Kč
Ochranný fluid s SPF 50, One Two Free přes Douglas.cz, 499 Kč | Zdroj: archiv firem