Denní krém Krásná zahradnice, Havlíkova apotéka, prodává havlikovaapoteka.cz, 387 Kč

Denní krém Krásná zahradnice, Havlíkova apotéka, prodává havlikovaapoteka.cz, 387 Kč Zdroj: archiv firem

Svůdný balzám po opalování, Havlíkova apotéka, havlikovaapoteka.cz, 612 Kč 200 ml
Antibakteriální gel
Odličovač očí Essential, GRN Organics, milujubio.cz, 207 Kč/125 ml
Hydrofilní odličovací olej Argan Revital, Saloos, saloos.cz, 100 Kč/50 ml
Přírodní pleťový peeling Něžné pohlazení, dieNikolai, prodává biodynamickakosmetika.cz, 500 Kč
27
Fotogalerie

Přírodní kosmetika: Na co si dát pozor a v čem je lepší než ta konvenční?

Zajímá vás přírodní kosmetika, ale ještě se v ní tak moc neorientujete? Zeptali jsme se za vás zakladatelky festivalu Green Beauty Market na otázky, které vám základy objasní.

Co přesně se označuje termínem „zelená“, respektive přírodní kosmetika?

Tento termín, tedy anglicky green beauty, jsem zvolila proto, že mnohem lépe než termín přírodní zastřešuje všechny varianty kosmetických produktů, které v této oblasti najdete. Jde obecně o kosmetiku, která se vědomě vyhýbá potenciálně škodlivým látkám, u nichž byla časem prokázána nějaká neblahá reakce, jak lokální podráždění, tak třeba něco vážnějšího. Já řadím do „zelené“ kosmetiky produkty striktně bez parabenů, ropných derivátů, SLS, SLES, umělých aromat a barviv. Slovo přírodní pak, je-li používáno férově a správně, zahrnuje v tomto smyslu jak kosmetiku, která je 100% přírodní, případně ještě lépe 100% bio, tak všechny produkty s národními a nadnárodními certifikacemi, ale i produkty, které certifikace nemají a dle složení jsou pro zákazníka bezproblémové s maximem složek přírodního původu.

Jaký je rozdíl mezi Vegan a Cruelty Free kosmetikou?

Certifikát Vegan zajišťuje, že jsou kosmetické produkty bez látek živočišného původu včetně například toho, co vyprodukují včely. Není však žádným označením pro přírodnost produktu, na to pozor. Součástí tohoto standardu (certifikátu) je i formulka o netestování na zvířatech, ta však není žádným způsobem auditována. Obecně platí, že se v EU dle zákona netestuje na zvířatech, ale v případě exotických dodavatelů surovin či vývozu do Číny se může objevit nějaký háček. Formulace Cruelty Free tedy navíc označuje produkty, které mají certifikát zajíčka ve skoku, tzv. Leaping Bunny. Firma, která jej chce užívat, za něj platí nějakým procentem z obratu a díky každoročním auditům je dle odborníků na danou problematiku jediným směrodatným certifikátem. Tento certifikát mají však i zcela konvenční značky!

Jaké symboly sledovat při nákupu přírodní kosmetiky?

Při nákupu jakékoli kosmetiky sledujte složení. Čím méně mu rozumíte a složky vám, spíše než latinské názvy rostlin, připomínají tabulku chemických prvků, tím více je syntetická. Lze volit jednosložkové bio produkty nebo se u komplikovanějšího složení orientovat dle národních a nadnárodních certifikací kontrolované přírodní kosmetiky. Osobně důvěřuji standardům nadnárodní evropské certifikace Cosmos Natural a Cosmos Organic a všem národním evropským certifikátům, které pod ní spadají, jako je německý BDIH, francouzský Ecocert, italský Biocosmesi a ICEA, anglický Soil Association, a pak samozřejmě beru v úvahu i české certifikáty CPK a CPK BIO, které mají totožné standardy s Ecocertem. Pokud se neorientujete ve složení a nechcete jít podle certifikací, používejte při nákupu čich, vyhledávejte co nejjednodušší složení produktů, volte lokální a evropské značky, které mají lépe hlídané složení než třeba ty americké. Nikdy nekupujte produkty, které nejsou schválené SZÚ.

Proč je dobré začít s přírodní kosmetikou a má nějaké výhody oproti konvenční?

Jde-li vám o zaručený dokonalý efekt bez práce a skutečné péče, pak raději zůstaňte u konvenční kosmetiky. Jde-li vám o reálnou krásu, péči a zdraví vás i vaší rodiny, pak se konvenční kosmetiky postupně zbavte a zkuste to s tou přírodní. I v rámci přírodní kosmetiky dnes objevíte klasický program, čisticí gel či fluid a nějaký krém, není to vůbec žádný problém, i tady je rutina možná ve zcela jednoduché verzi. Pokud ovšem chcete dosáhnout výsledků konvenčních procedur, je třeba trochu máknout, čistit ráno a večer, pravidelně používat masky, rozjasňující a hydratační séra, a především kůži stále metabolizovat dotykem či masáží. Vaše tělo bude následně méně zatíženo syntetickou chemií, vy budete mít lepší čich, zlepší se vám intuice ohledně péče a výběru produktů. V přírodní kosmetice je navíc skvělou vrstvou make-up, který nejenže nezatěžuje, ale obsahuje navíc mnoho pečujících složek, které v konvenčním make-upu nenajdete. Pokud sami toužíte především po efektu a instantní kráse, což je zcela v pořádku, je to svobodná volba každého z nás a je skvělé, že máme na vybranou, pak dopřejte méně složitou a co nejméně potenciálně škodlivou kosmetiku určitě alespoň svým dětem.

Kde je dobré začít při přechodu na přírodní kosmetiku?

Z hlediska zdravotního začněte u svých dětí, vyhýbejte se přílišné parfemaci a třeba i konvenční aviváži. Mezi prvními bych také vyměnila hygienické potřeby včetně dámských vložek, které se přímo stýkají s tělem stejně jako kosmetika. Jinak záleží, jaké máte ke změně důvody. Pokud jde o krok směrem k udržitelnosti a ochraně planety, vypotřebujte, co máte, roztřiďte odpad a dejte se cestou minimalismu. Pokud chcete skutečně přejít na přírodní kosmetiku z hlediska menší zátěže pro váš organismus, máte dvě možnosti. Chcete-li si zachovat svůj komfort všech produktů, které denně používáte, vyměňte vše za přírodní, dnes to není vůbec problém včetně šetrnějších laků na nehty a voděodolné řasenky – počítejte jen s finanční a časovou investicí, nebo se poraďte s odborníkem, který vám může vypracovat plán výměny a poradit to nej; anebo půjdete v prvním kroku levnější cestou minimalismu, případně zero-waste. Na mytí pořídíte kvalitní přírodní mýdlo, po sprše se budete mazat ještě za vlhka olejem či olejovou směsí, pleť budete umývat obličejovým mýdlem a následovat bude květová voda dle vašeho typu pleti a olej. Vše ideálně v bio kvalitě, na vlasy jsou skvělé šampuky.

Je to velký skok a možná při tak rychlém přechodu uvidíte zhoršení pleti, vrásek apod., protože konvenční kosmetika funguje na principu závislosti. Nelekejte se a vydržte, když pak ale začnete k pleťové péči přidávat nějaké vychytané masky a séra, pořídíte si pár krásných líčidel třeba s ovocnými pigmenty a vlasy ošetříte přírodním kondicionérem, dostanete se do 21. století i se zcela přírodní a potenciálně méně škodlivou kosmetikou. Ráda bych nakonec ještě upozornila, že máte-li složitější a tvrdší typ vlasů nebo jsou-li vaše vlasy hodně namáhané, bez silikonů se nejspíš neobjedete a u vlasové péče ten přechod vůbec nemusí vyjít, obzvláště pokud vlasy barvíte.

Na co si dát pozor při nákupu?

Pozor si dejte na nepravdivá marketingová tvrzení, nadužívání slova přírodní a bio v souvislosti pouze s jednotlivými složkami a také na cenu. Přírodní cestou lze pečovat i v rozumném rozpočtu. Nejvíce bych investovala do masek a sér, máte-li vysoké nároky na make-up a vlasovou péči, pak budete muset podstoupit delší hledání ideálního produktu, ale líčení značky 100% Pure nebo jejich masky jsou sázkou na jistotu; skvělou řasenku má značka PHB Ethical Beauty a masky havajská značka Honua. S přírodním líčením vám obecně nejlépe poradí profesionálové v Líčírně. Ověřené pleťové značky do začátku s přírodní kosmetikou v klasickém režimu čištění a krém jsou pro mě rozhodně Dr. Hauschka, Primavera a nově i britský Aeos, najdete je i v salonech, kde vám poradí odborníci. Na vlasy doporučuji šampony Urtekram, ale i konvenční Alpecin Hyposensitive nebo šetrný přírodní zcela bez sulfátů od značky Bioturm či od slovinské značky Hemptouch. Jelikož jde u šamponu o smývatelný produkt, může jít i o kompromis, hledejte v eko salonech. Skvělou péči o tělo a o děti má jednoznačně značka Weleda. Hledáte-li dobrý přírodní deodorant, pak určitě od české Biorythme. Chcete-li jen květovou vodu a na to olej, který lze použít i na čištění pleti, zvolte nějakou z českých značek, jako je Omorfi a Alma natural cosmetics nebo slovenskou Mylo!

Jaká jsou možná rizika? Trvanlivost? Podráždění?

Alergická reakce může vzniknout na přírodní i konvenční složky, přírodní kosmetika obsahuje rozhodně procentuálně méně potenciálně dráždivých látek. Dala bych si však velký pozor na esenciální oleje, které se dnes začínají nadužívat, a jelikož jde o velmi silné chemické látky, měl by na jejich užití dohlížet školený odborník, vyhněte se aplikaci na kůži a zaručeným tipům multilevelů. Trvanlivost je u přírodní kosmetiky velmi dobře ověřitelná čichem a změnou barvy, produkty však nedoporučuji mít doma déle než rok. Expirace se obvykle počítá od otevření, ale přírodní látky prostě oxidují, kupujte menší balení, uchovávejte nepoužívanou kosmetiku v lednici, dávejte si pozor na změny teplot. Vyhnula bych se také amatérskému míchání kosmetiky doma, nejprve určitě navštivte nějaký profi kurz, a pokud už vyrábíte, dodržujte striktně hygienu a doporučené postupy.

Kde se dozvím více o jednotlivých ingrediencích?

Existuje americká databáze EWG Skin Deep, kde lze ověřit každou jednu složku po druhé, američtí vědci a formulátoři ji občas odsuzují, ale já ji vidím jako dobré vodítko pro laika. Velmi dobře má vypracovaný slovník ingrediencí také český e-shop biooo.cz nebo existuje kniha Tajemství kosmetiky, kde jsou ty nejproblematičtější složky dohledatelné a červeně označené.

Tipy na přírodní kosmetické produkty najdete v galerii:

Přírodní kosmetika: Na co si dát pozor a v čem je lepší než ta konvenční?

Denní krém Krásná zahradnice, Havlíkova apotéka, prodává havlikovaapoteka.cz, 387 Kč
Denní krém Krásná zahradnice, Havlíkova apotéka, prodává havlikovaapoteka.cz, 387 Kč | Zdroj: archiv firem
Svůdný balzám po opalování, Havlíkova apotéka, havlikovaapoteka.cz, 612 Kč 200 ml
Svůdný balzám po opalování, Havlíkova apotéka, havlikovaapoteka.cz, 612 Kč 200 ml | Zdroj: archiv firem
Antibakteriální gel
Antibakteriální gel | Zdroj: archiv firem
Odličovač očí Essential, GRN Organics, milujubio.cz, 207 Kč/125 ml
Odličovač očí Essential, GRN Organics, milujubio.cz, 207 Kč/125 ml | Zdroj: archiv firem
Hydrofilní odličovací olej Argan Revital, Saloos, saloos.cz, 100 Kč/50 ml
Hydrofilní odličovací olej Argan Revital, Saloos, saloos.cz, 100 Kč/50 ml | Zdroj: archiv firem
Přírodní pleťový peeling Něžné pohlazení, dieNikolai, prodává biodynamickakosmetika.cz, 500 Kč
Přírodní pleťový peeling Něžné pohlazení, dieNikolai, prodává biodynamickakosmetika.cz, 500 Kč | Zdroj: archiv firem
Čistící pleťový gel – Procitnutí sedmikrásky, dieNikolai, biodynamickakosmetika.cz, 650 Kč/100 ml
Čistící pleťový gel – Procitnutí sedmikrásky, dieNikolai, biodynamickakosmetika.cz, 650 Kč/100 ml | Zdroj: archiv firem
Hydrofilní olej Levandulový, Nobilis Tilia, eshop.nobilis.cz, 339 Kč/200 ml
Hydrofilní olej Levandulový, Nobilis Tilia, eshop.nobilis.cz, 339 Kč/200 ml | Zdroj: archiv firem
Kosmatcový krém na ruce, Dr.Hauschka, 358 Kč/50 ml
Kosmatcový krém na ruce, Dr.Hauschka, 358 Kč/50 ml | Zdroj: archiv firem
Hydratační mlha Anti-Pollution Mist, Grown Alchemist, prodává douglas.cz, 780 Kč
Hydratační mlha Anti-Pollution Mist, Grown Alchemist, prodává douglas.cz, 780 Kč | Zdroj: archiv firem
Přírodní krycí a hydratační BB krém s Aloe vera, SPF 9 Nobilis Tilia, eshop.nobilis.cz, 429 Kč/30 ml
Přírodní krycí a hydratační BB krém s Aloe vera, SPF 9 Nobilis Tilia, eshop.nobilis.cz, 429 Kč/30 ml | Zdroj: archiv firem
100% přírodní deodorant s osvěžujícím citrónem, laSaponaria, econea.cz, 159 Kč/50 ml
100% přírodní deodorant s osvěžujícím citrónem, laSaponaria, econea.cz, 159 Kč/50 ml | Zdroj: archiv firem
BIO BB krém, odstín Beige, Benecos, milujubio.cz, 208 Kč/30 ml
BIO BB krém, odstín Beige, Benecos, milujubio.cz, 208 Kč/30 ml | Zdroj: archiv firem
Sprchový gel Riesling, dieNikolai, biodynamickakosmetika.cz, 450 Kč/200 ml
Sprchový gel Riesling, dieNikolai, biodynamickakosmetika.cz, 450 Kč/200 ml | Zdroj: istock.com
Tuhý šampon Bio-orange and Bio-vanille, Alterra, prodává drogérie Rossmann, 130 Kč/60 g
Tuhý šampon Bio-orange and Bio-vanille, Alterra, prodává drogérie Rossmann, 130 Kč/60 g | Zdroj: archiv firem
Přírodní choco balzám na rty, Jannami, 249 Kč
Přírodní choco balzám na rty, Jannami, 249 Kč | Zdroj: archiv firem
Čistící gel Gentle Gel Facial Cleanser, Grown Alechmist, douglas.cz, 390 Kč/50 ml
Čistící gel Gentle Gel Facial Cleanser, Grown Alechmist, douglas.cz, 390 Kč/50 ml | Zdroj: archiv firem
Krém na ruce i tělo Růžový květ, dieNikolai, prodává biodynamickakosmetika.cz, 300 Kč
Krém na ruce i tělo Růžový květ, dieNikolai, prodává biodynamickakosmetika.cz, 300 Kč | Zdroj: archiv firem
Vyživující noční krém Energia, N.A.E., dostupné v drogeriich, 249 Kč/50 ml
Vyživující noční krém Energia, N.A.E., dostupné v drogeriich, 249 Kč/50 ml | Zdroj: archiv firem
Maska na vlasy Hair of Gaurí, Voono, prodává jannami.cz, 319 Kč/100 g
Maska na vlasy Hair of Gaurí, Voono, prodává jannami.cz, 319 Kč/100 g | Zdroj: archiv firem
Odličovací olej Milky Cleansing Oil, Melvita, douglas.cz, 539 Kč/149 ml
Odličovací olej Milky Cleansing Oil, Melvita, douglas.cz, 539 Kč/149 ml | Zdroj: archiv firem
Přírodní šampon Svieže Ráno, Musk, organikk.cz, 129 Kč
Přírodní šampon Svieže Ráno, Musk, organikk.cz, 129 Kč | Zdroj: archiv firem
Minerální opalovací krém Amazing!, organikk.cz, 630 Kč/150 ml
Minerální opalovací krém Amazing!, organikk.cz, 630 Kč/150 ml | Zdroj: archiv firem
Tuhé přírodní mýdlo - Black as my soul, Almara Soap, zemito.cz, 139 Kč
Tuhé přírodní mýdlo - Black as my soul, Almara Soap, zemito.cz, 139 Kč | Zdroj: archiv firem
Balzám na rty Amazing!, organikk.cz, 240 Kč
Balzám na rty Amazing!, organikk.cz, 240 Kč | Zdroj: archiv firem
Sérum na suchou a citlivou pleť - Flóra, Mylo, zemito.cz, 609 Kč/50 ml
Sérum na suchou a citlivou pleť - Flóra, Mylo, zemito.cz, 609 Kč/50 ml | Zdroj: archiv firem
...
... | Zdroj: istock.com