....

.... Zdroj: istock.com

Pleť v každém věku: Jak o ni pečovat ve dvaceti, třiceti, čtyřiceti a později

Možná máte pocit, že na přípravky proti vráskám máte čas až do vašich... třiceti, padesáti? Kdy je vlastně správný čas začít je používat? A co nejvíc ocení pleť ve dvaceti? Jakou zvolit péči v každé životní dekádě, aby vaše pleť zůstala co nejdéle svěží a mladistvá?

Když je vám dvacet

S vráskami si ve dvaceti neděláte starosti. Největším prohřeškem v tomto věku bude pravděpodobně to, že v létě zapomínáte na ochranu před UV zářením a že chodíte spát neodlíčená. Pokud si tyto zlozvyky ohlídáte, vaše kůže vám později poděkuje.

Myslete na zdravý životní styl, dostatečně spěte, dobře jezte a naučte se bojovat se stresem,“ říká newyorská dermatoložka Julie Russak. „Vaše pokožka produkuje dostatečné množství kolagenu. Ale osvojit si dobré návyky v tomto věku znamená v budoucnu lepší pleť.“ Na co se tedy zaměřit?

Hydratační krém s SPF: Opalovací krémy zabraňují pronikání UV záření do pokožky a minimalizují poškození volnými radikály, které mohou způsobit předčasné stárnutí. A víme, že UV záření je viníkem 80 procent viditelných známek stárnutí. Vyberte si krém s SPF, který vám vyhovuje, a používejte na tělo i obličej. Pokud máte nedůvěru k chemických UV filtrům, využijte fyzikální – oxid zinečnatý a titaničitý. V současné době je na trhu dostatek výrobků s těmito filtry (včetně make-upů i BB krémů) a s jistotou, že nezatěžujete tělo nadměrnou chemií.

Přípavky s retinolem: Možná vás napadne, proč retinol, když nemáte žádné vrásky? „Po dosažení věku 20 let se v pokožce každý rok vytvoří o 1% méně kolagenu,“ říká doktorka Russak. „Retinol nejen stimuluje produkci kolagenu, ale také pomáhá sjednotit tón pleti. Ideální je používat ho v nočním krému.“

Pokračování 2 / 4

Když je vám třicet

Na vašem obličeji můžete pozorovat první vrásky a ochablou kůži. Pleť se začíná ztenčovat a přichází o kolagen. Důležité je dodávat pokožce dostatek hydratace a vitamínů, a to nejen v kosmetice, ale také ve stravě. Hodně pijte, jezte vitamíny, především antioxidanty, které jsou hlavními spojenci v boji proti stárnutí.

Čištění: Naučte se pleť důkladně čistit a tento krok nevynechávejte! Pěnivé odličovače mohou vysušovat pokožku, vyzkoušejte hydrofilní oleje. Nevysušují a jsou navíc plné antioxidantů, které vám pomohou bojovat proti známkám předčasného stárnutí.

Sérum: Klíčovým produktem vaší kosmetické rutiny se stávají séra. Séra s vitaminem C, vitamínem E a kyselinou ferulovou mohou pomoci v pokožce „opravit“ škody, které napáchalo například UV záření, znečištěný vzduch a podobně.

Hydratujte: Jelikož se snižuje produkce kolagenu, budete potřebovat další hydrataci. Hledejte výrobky obsahující kyselinu hyaluronovou, ty dodají pokožce dostatek vody. A nezapomínejte pít.

Přidejte do jídelníčku bílkoviny, zeleninu, železo a vitamin C. Zaměřte se na omega-3 mastné kyseliny – jsou zdravé pro vaše srdce a cévy, působí v těle protizánětlivě a navíc prospívají vašemu mozku. Najdete je především v tučných rybách.

Pokračování 3 / 4

Když je vám čtyřicet

Pleť je sušší, hrubší, možná na sobě zpozorujete, že rány se již tak rychle nehojí. Pokožka ztrácí pevnost a pružnost a vrásky se prohlubují. Mohou se objevit i prasklé žilky.

Pokožka je také náchylnější k podráždění. Popřemýšlejte o tom, jestli není čas vyzkoušet kosmetiku pro citlivější pleť. Používejte výživné pleťové masky, vyhněte se naopak častému peelingu. Pokud nechodíte na kosmetiku, zajděte si alespoň jednou a nechte si doporučit správnou péči. I když stále musíte používat antioxidanty a SPF, zkuste také následující procedury.

Peptidové sérum: Peptidy jsou stavebními kameny pokožky a mají vliv i na stimulaci kolagenu. Vyzkoušejte aplikaci peptidového séra.

Oční krém: Oči jsou obecně prvním místem, které vykazuje známky stárnutí, protože pokožka je v této oblasti velmi jemná. Najděte si oční krém, který obsahuje antioxidanty nebo retinol a používejte ráno i večer.

Omezte špatné návyky: V tomto věku se na vaší pokožce mnohem více projeví vaše zlozvyky. Nedostatek spánku, nevhodná strava, kouření. Kuřáci mají více vrásek, neboť jejich pleť ztrácí vitamín C, kolagen a elastin a kvůli tomu může mít šedivý nebo zažloutlý nádech. Především ženy kuřačky pak často vypadají starší, než ve skutečnosti jsou. I vlasy v důsledku kouření slábnou, ztrácejí pigment a vitalitu. Pokud tedy kouříte, je čas s tím skončit právě teď.

Pokračování 4 / 4

Když je vám padesát a více

Po padesátce se pokožka začíná intenzívně vysušovat, vrásky se prohlubují. Objevují se pigmentové skvrny, kůže má matný vzhled. Stále je důležité chránit pleť před sluníčkem pomocí UV filtrů a proti pigmentovým skvrnám si můžeme pomoci nejrůznějšími séry a krémy, které mají na pleť bělicí účinek. Prim v tomto případě hraje pravidelnost.

Oleje: Lehké hydratační krémy vám už naprosto stačit nebudou. Vyměňte je za hutné a výživné a nebojte se rovnou vyzkoušet také pleťové oleje. Nanášejte je ale vždy na vlhkou pleť, aby byly schopny v pokožce uzavřít vodu a zároveň ji vyživovaly a hydratovaly.

Noční výživa: Možná jste používali hutný výživný noční krém již dříve, teď se ale bez něj neobejdete. Dodá pleti výživu, hydrataci i potřebné vitamíny.

Ceramidy: S přibývajícím věkem se pokožka ztenčuje – v některých případech je téměř průhledná – a ztrácí spoustu podkladové tukové vrstvy, která ji udržuje hladkou a pružnou. Pomoci mohou krémy s ceramidy.

Po padesátce je důležité sledovat podíl cukru ve stravě. V určitém věku tělo ztrácí schopnost využívat glukózu – náš primární zdroj energie – tak efektivně. Pokud ji nevyužijí buňky pro svou činnost, tělo ji musí uložit do tukových zásob. Vyměňte tedy jednoduché cukry za kvalitní sacharidy. Pokračujte v konzumaci bílkovin a zeleniny a zařaďte do jídelníčku jídla bohatá na fytoestrogeny. Ty by mohly zmírnit příznaky klimakteria. Patří mezi ně pohanka, jáhly a celozrnná rýže.