Kim Kardashian

Kim Kardashian Zdroj: istock.com

Přirozenou krásu nemůžeme hledat ani u topmodelky Gigi Hadid.
Christina Aquilera
Po roztomilém nosíku toužila zpěvačka Ariana Grande.
Jak je vidět, oslnivá krása Kendall Jenner stála hodně peněz.
Beyoncé
20
Fotogalerie

Plastika není tabu! Kdy pomůže a kdy se do ní raději nepouštět?

Pojďme si upřímně přiznat, že na nejrůznější estetické zákroky většinou chodíme z tak trochu marnivých důvodů. Chceme vypadat lépe, přiblížit se dokonalosti. Někdy má ale dokonce i plastická chirurgie hlavně praktický nebo zdravotní význam. A právě na případy, kdy vám estetická medicína může doopravdy pomoci, jsme se zaměřili.

Kamarádky se mě často ptají na krémy, co opravdu fungují, na ten nejlepší make-up, jak pečovat o vlasy nebo jak si správně nalakovat nehty, aby vydržely co nejdéle. Nedávno mě ale jedna trochu zaskočila: „Nevíš, na kterou kliniku se vydat, aby mi spravili prsa zničená kojením? A umí upravit i bradavky? Úplně se mi změnil jejich tvar…“ S tím jsem žádné zkušenosti neměla, a tak jsem začala pátrat. Nejen po tom, jak napravit tenhle problém, ale zajímaly mě i další zákroky, které vyloženě pomáhají. Tady je jejich přehled – třeba zlepší život i vám.

TIP NA VIDEO: Jak vypadá první česká Barbie? A kolik zákroků ji ještě čeká?

Článek pokračuje na další straně.>>>

Pokračování 2 / 9

Povislé břicho po porodu

Někdy se stane, že žena ještě nějakou dobu po porodu vypadá vlastně jako před ním. Přestože shodí nabraná kila, dodržuje životosprávu a cvičí, břicho se nechce vrátit do původního stavu. „Po porodu může být povolená břišní stěna, tedy svaly a svalová fascie, a také bývá přítomen rozestup břišních svalů. Břicho se tím vyklenuje a ženy někdy vypadají jako před porodem. Někdy může být po redukci váhy nebo po porodu volná kůže v podbřišku nebo na celém břiše, kůže bývá také poškozená širokými striemi,“ popisuje příčiny tohoto stavu plastický chirurg Libor Kment z kliniky Esthe. „Plastik břicha je celá řada, a kterou zvolíme, záleží na lokalizaci volné kůže, na stupni poškození břišní stěny. Při operaci redukujeme kožní nadbytky, sešíváme rozestup svalů a zpevňujeme břišní stěnu. Provádíme také plastiky břišních kýl,“ popisuje zákroky, z nichž nejčastější je takzvaná abdominoplastika.

Po operaci je nutná hospitalizace na dva až tři dny. Další dva až tři týdny je třeba se vyvarovat fyzické námahy a zůstat v domácím ošetřování. Šest týdnů po operaci se zpravidla nosí elastický návlek, po jehož sundání je už možná běžná fyzická zátěž. Také Petra Řehořková, zakladatelka Kliniky estetické medicíny Petra Clinic, potvrzuje, že se na ni často obracejí ženy po vícenásobném těhotenství.

„Hodně žen za mnou přichází proto, že mají za sebou porod či porody, ale navzdory cvičení a dodržování zdravého stravování se jim bříško nestáhlo, zůstalo povislé, s nadbytkem tuku i kůže. Doporučuji jim metodu Vanquish, která je výborná na bezbolestné odbourání tuku v těchto partiích. Účinná je také Bezbolestná liposukce, která je vhodná pro všechny věkové kategorie a která na bázi radiofrekvence odstraní nežádoucí tuky z těla, pomůže zeštíhlit problémové partie a zlepšit vzhled pokožky,“ shrnuje odbornice na neinvazivní hubnutí.

Pokračování 3 / 9

Povislá kůže po redukci váhy

Kůže se stává povislou nejen kvůli věku a působení gravitace nebo po porodu, ale vůbec největším problémem je, když se člověk zbaví nadváhy. Kůže totiž postupem času mohla ztratit elasticitu, a tak po zeštíhlení nedokáže zareagovat na úbytek tlaku a vrátit se takzvaně na svoje místo. Hezký výsledek pak kazí doslova kusy vytahané kůže, které se bohužel nezbavíte dietou, ani nejurputnějším cvičením.

„Pokud se pacient rozhodne masivně zredukovat svoji váhu, pak se mu bohužel vždy vytvoří převisy kůže, takzvané kožní řasy. Ty je možné chirurgicky odstranit, což osobně doporučuji i ze zdravotních důvodů, jelikož pod kožními záhyby se snadno množí plísně, kvasinkové i bakteriální infekce. Pokud se klient rozhodne pro redukci nadbytečné kůže, pak by měla být jeho váha stabilizovaná alespoň půl roku, a jelikož zákrok probíhá v celkové narkóze, je nutné provést i důkladné předoperační vyšetření,“ vysvětluje odbornice na plastickou chirurgii, lékařka Jitka Vrtišková z Lékařského domu v Praze 7. Zpravidla se odstraňuje převislá kůže na břiše, na vnitřní straně stehen anebo na pažích.

Přestože samotný zákrok je relativně krátký (v průměru dvě hodiny), až podle dané partie se ukáže jeho náročnost. Paže a stehna vyžadují hospitalizaci zhruba na jeden až dva dny, u břicha to může být o den déle. Počítejte s omezením na několik následujících týdnů (čtyři až osm), kdy daná partie nesmí logicky podstupovat žádnou výraznější námahu a zátěž.

Pokračování 4 / 9

Zmenšení a modelace prsou

„Vždycky jsem byla typem ženy, za kterou se muži rádi otáčeli. Měla jsem totiž celkově drobnou postavu a zároveň velká, pevná a kulatá prsa. Až do otěhotnění byla prostě ideální, nebylo si nač stěžovat. Jenže po dvou těhotenstvích už to tak růžové nebylo. Podprsenky velikosti 70 C jsem musela vyměnit za 75 F. K bolestem zad a krční páteře se často přidávala i hlava, navíc jsem se začala hrbit. V létě se mi kůže pod těžkými prsy nepříjemně potila a dělaly se mi opruzeniny. O tom, jak těžké bylo sehnat vršek od plavek nebo novou podprsenku, ani nemluvě. Nemohla jsem ani sportovat, tancovat, běhat s dětmi... Časem jsem kvůli tomu začala svá prsa vyloženě nenávidět,“ vypráví devětatřicetiletá Jana, která se z celkem jasných důvodů rozhodla podstoupit zmenšení a remodelaci prsou.

Jak by řekl plastický chirurg Pavel Horyna z Medicom Clinic, jde o takzvanou mammaplastiku. „Principem operace je odstranění přebytku kůže a žlázy v dolní části prsů. Poté prsa vymodelujeme a směrem nahoru zpevníme. Pokud je to potřeba, lze provést také zmenšení dvorce bradavek. Pro lepší hojení a minimalizaci otoků používáme tkáňové lepidlo,“ popisuje. Operace probíhá v celkové narkóze, je však relativně krátká – zhruba za tři hodiny bývá hotová. Máte-li prsa po porodu ochablá, nemusíte si je hned nechat zmenšit. Možná je jen modelace a zpevnění. A na zmenšení prsou někdy chodí i mladé dívky, které třeba zdědily velká prsa po mamince.

Pokračování 5 / 9

Operace nosu

Špatně tvarovaný nos může být zdrojem nízkého sebevědomí, ale pokud je následkem nehody či úrazu, může také zapříčinit špatné dýchání a další zdravotní potíže. V těchto případech vám pak na takzvanou rhinoplastiku může přispět zdravotní pojišťovna. Jak takový zákrok probíhá? „Při některých deformacích stačí ke zlepšení tvaru nosu upravit pouze část chrupavčitou, rozkládající se v oblasti hrotu, křídel a přední třetiny nosu, při jiných deformacích ale musíme zasahovat i do části kostěné a upravovat nosní kostru,“ popisuje plastický chirurg Svatopluk Svoboda.

Zatímco dříve se i tvrdá část nosu operovala jen v místním znecitlivění, dnes už se převážná většina nosních operací provádí v celkové narkóze. Všechno se operuje vnitřkem nosu, aby nebyla patrná žádná jizva. Přesto, jak říká doktor Svoboda, operace nosu je tak trochu jako sochařina: „Uvolní se a případně vymodelují křídlové a hrotové chrupavky, pak se pod kůží uvolní kostra nosu a speciálním dlátem se sesekne a odstraní kostní hrbol na hřbetu nosu. Operace pak pokračuje odseknutím a odlomením postranních kostí nosních, jejich sesazením do nového tvaru a opracováním rašplí a pilníkem. Často je také nutné srovnat osu nosu a vyrovnat přepážku. Pak už jen zbývá zašít sliznici uvnitř nosu v místech, kudy jsme pronikali ke kostem a celý výtvor pečlivě zafixovat. Zvnějšku sádrou, přilepenou náplastí k obličeji, uvnitř tamponádou.“

Tamponáda a sádra se odstraňují po několika dnech, ale obvykle ještě přetrvává nějaký otok a tkáně se hojí relativně dlouho. Většinou už tak za dva týdny můžete mezi lidi, ale říká se, že k definitivnímu zahojení a ustálení tvaru po operaci nosu dochází až zhruba za půl roku.

Pokračování 6 / 9

Operace horních víček

Nejčastěji se samozřejmě dělají z estetických důvodů, ale převislá horní oční víčka mohou způsobovat i nejrůznější zdravotní problémy, jejichž příčinu byste tady možná nehledali. „Takzvaná blefaroplastika vás zbaví ustaraného výrazu ve tváři, dodá mladší vzhled a současně se některým pacientům díky zákroku podstatně zlepší i vidění,“ potvrzuje plastický chirurg Michal Puls z Medicom Clinic.

Nejčastějším dotazem bývá, kde vlastně zůstává jizva – samozřejmě se počítá s estetikou, a tak je zákrok prováděn tak, aby jizva byla v podstatě neviditelná v přirozeném záhybu oka. „Operace očních víček není nijak zvlášť náročná a očím se při ní nemůže nic stát. Provádí se buď jen při místním znecitlivění, nebo je možné použít formu lehčí celkové anestezie, což je někdy pro pacientku příjemnější,“ popisuje Svatopluk Svoboda. Pokud je zákrok prováděn v narkóze, zůstává pacient na lůžku do druhého dne. Po operaci byste pak měli mít alespoň týden klid.

Pokračování 7 / 9

Botox proti pocení

Každý z nás se občas zapotí, a to nejen při sportu. Pak jsou ale lidé, kteří trpí nadměrným pocením. V takových případech může aplikace botulotoxinu znamenat radikální zlepšení života, ale oceníte ho i tehdy, kdy se prostě jen nechcete starat o to, zda zrovna nemáte v podpaží koláče. Princip účinku botulotoxinu spočívá v tom, že zabrání převodu vzruchů nervových vláken na potní žlázy, a tím dojde k dočasnému omezení nebo úplnému zastavení pocení v ošetřeném místě.

„Účinek nastupuje pozvolna během dvou až deseti dnů, kdy potní žlázy omezují, až takřka zastavují svou činnost. Efekt je vždy individuální. Přetrvává podle použitého množství látky sedm až dvanáct měsíců, někdy i déle. Ačkoli není výsledek trvalý, ošetření lze opakovat, přičemž s počtem opakování se efekt prodlužuje,“ říká lékař estetické a korektivní medicíny Milan Junášek z Kliniky Yes Visage. Látku lze aplikovat do podpaží, ale i do dlaní či na plosky nohou. Někdy se objevuje názor, že jakmile omezíte pocení v jednom místě, začnete se více potit jinde, ale jde o omyl. „Pot vylučujeme po celém těle, některá místa jsou jen více exponovaná, nezačneme se potit více jinde jen proto, že omezíme funkci jednoho místa,“ dodává lékař.

Pokračování 8 / 9

Léčba křečových žil

Křečové žíly postihují každou třetí ženu a každého čtvrtého muže. Nejedná se ale jen o estetický problém, velmi snadno může dojít k závažným zdravotním komplikacím včetně bércového vředu. Pražská Žilní klinika nabízí novou metodu, jak se křečových žil zbavit. Jde o takzvané lepení nefunkčních žil, respektive VenaSealTM Closure System, který si dokáže bezbolestně a bez následného omezení zcela poradit se všemi stadii onemocnění.

„Jedná se o úplné uzavření nefungující žíly dolní končetiny, která způsobuje křečové žíly, a to s pomocí speciálního lepidla – kyanoakrylátového polymeru,“ vysvětluje primář pražské Žilní kliniky Ota Schütz. „Takto ošetřená žíla potom přestane být původcem křečových žil. Jejím bezbolestným uzavřením ,lepidlem‘ se problémy odstraní. Jde o velmi bezpečnou a efektivní metodu ověřenou mnoha klinickými studiemi v zahraničí,“ dodává. Předností této metody je, že klient po zákroku nemusí nosit kompresní punčochy a ihned může začít sportovat.

Pokračování 9 / 9

Zmírnění jizev po operaci

Po výčtu všech těchto zákroků se hodí připomenout, že ani jizvy nemusí být trvalé. Lékaři nemají rádi, když někdo slibuje úplné odstranění jizev, a tak počítejte spíše s jejich redukcí. Efekt ošetření je tím větší, čím čerstvější jizvy se začnou ošetřovat – díky tomu budou během hojení také méně svědit. „Včasná léčba nově vznikajících jizev má lepší účinnost a lepší výsledky, pokud kombinujeme více léčebných metod,“ říká korektivní dermatoložka Jitka Chaloupecká z Laserového centra Anděl.

„Po vytažení stehů se ještě doporučuje mechanická podpora jizvy po dobu dvou až čtyř týdnů pomocí steristripů či náplasti. Preventivní efekt má i aplikace silikonových náplastí a gelů. Dále můžeme použít biostimulační laser, který má analgetické, protizánětlivé a biostimulační účinky. Zlepšuje hojení ran a jizev. Zhruba po čtyřech až osmi týdnech od operace pak může jizva začít tuhnout, tedy jevit znaky hypertrofie. U hypertrofické jizvy doporučujeme tlakové masáže, silikonové gely, je možná intralezionální aplikace kortikosteroidů a ošetření pulzním barvivovým laserem. Jizvy je vždy třeba ošetřit několikrát,“ popisuje Chaloupecká ideální průběh zmírnění pooperačních jizev.

Podívejte se do galerie na výběr povedených, zpackaných i extrémních plastických operací celebrit:

Plastika není tabu! Kdy pomůže a kdy se do ní raději nepouštět?

  Kim Kardashian
Kim Kardashian | Zdroj: istock.com
Přirozenou krásu nemůžeme hledat ani u topmodelky Gigi Hadid.
Přirozenou krásu nemůžeme hledat ani u topmodelky Gigi Hadid. | Zdroj: Instagram/celebplasticfaces
Christina Aquilera
Christina Aquilera | Zdroj: istock.com, archiv
Po roztomilém nosíku toužila zpěvačka Ariana Grande.
Po roztomilém nosíku toužila zpěvačka Ariana Grande. | Zdroj: Instagram/celebplasticfaces
Jak je vidět, oslnivá krása Kendall Jenner stála hodně peněz.
Jak je vidět, oslnivá krása Kendall Jenner stála hodně peněz. | Zdroj: Instagram/celebplasticfaces
Beyoncé
Beyoncé | Zdroj: shutterstock.com; istock.com
Iggy Azalea
Iggy Azalea | Zdroj: shutterstock.com; istock.com
Jennifer Lopez
Jennifer Lopez | Zdroj: shutterstock.com; istock.com
Pětapadesátiletá herečka Halle Berry si před několika lety nechala své vnady poupravit a zpevnit. A výsledek je dokonalý.
Pětapadesátiletá herečka Halle Berry si před několika lety nechala své vnady poupravit a zpevnit. A výsledek je dokonalý. | Zdroj: Profimedia.cz
Pamatujete si ty žluté šaty, které na sobě měla ve filmu Jak ztratit kluka v deseti dnech? Pokud ano, věřte, že kdyby si je na sebe vzala dnes, rozdíl v oblasti výstřihu by byl velice znatelný. Poprsí má zvětšené o několik čísel. A musíme uznat, že velmi vkusně a povedeně.
Pamatujete si ty žluté šaty, které na sobě měla ve filmu Jak ztratit kluka v deseti dnech? Pokud ano, věřte, že kdyby si je na sebe vzala dnes, rozdíl v oblasti výstřihu by byl velice znatelný. Poprsí má zvětšené o několik čísel. A musíme uznat, že velmi vkusně a povedeně. | Zdroj: Profimedia.cz
Salma Hayek si nechala zvětšit prsa o jednu velikost, i když ta její původní byla už dost velká (košíčky C). I s nadupanějším výstřihem ale vypadá náramně. Tenhle zákrok se povedl.
Salma Hayek si nechala zvětšit prsa o jednu velikost, i když ta její původní byla už dost velká (košíčky C). I s nadupanějším výstřihem ale vypadá náramně. Tenhle zákrok se povedl. | Zdroj: Profimedia.cz
Scarlett si nechala udělat několik plastik prsou, než byla opravdu spokojena s výsledkem. A ten stojí za to! Povedená plastika!
Scarlett si nechala udělat několik plastik prsou, než byla opravdu spokojena s výsledkem. A ten stojí za to! Povedená plastika! | Zdroj: Profimedia.cz
Některé z jejích plastik jsou opravdu perfektní a dokonalé! Je až těžké uvěřit, že nos není "její". Také prsa jsou upravená a zvětšená. Od sportovních podprsenek se tak Blake v průběhu několika let propracovala k super sexy výstřihům.
Některé z jejích plastik jsou opravdu perfektní a dokonalé! Je až těžké uvěřit, že nos není "její". Také prsa jsou upravená a zvětšená. Od sportovních podprsenek se tak Blake v průběhu několika let propracovala k super sexy výstřihům. | Zdroj: Profimedia.cz
Se zubem času se snaží bojovat i známá Carrie ze Sexu ve městě. Dává si vpichovat injekce tuku do svých stařecky vypadajících kostnatých rukou, prodělala plastiku prsou i nosu.
Se zubem času se snaží bojovat i známá Carrie ze Sexu ve městě. Dává si vpichovat injekce tuku do svých stařecky vypadajících kostnatých rukou, prodělala plastiku prsou i nosu. | Zdroj: Profimedia.cz
Tori Spelling a její nepovedená silikonová prsa. Podle odborníků musela již podstoupit několik operací. Propad na levém prsu, ale nelze přehlédnout.
Tori Spelling a její nepovedená silikonová prsa. Podle odborníků musela již podstoupit několik operací. Propad na levém prsu, ale nelze přehlédnout. | Zdroj: Profimedia.cz
Plastikami znetvořený obličej kdysi krásné Donately Versace snad ani nepotřebuje komentář.
Plastikami znetvořený obličej kdysi krásné Donately Versace snad ani nepotřebuje komentář. | Zdroj: Profimedia.cz
Katella Dash se narodila jako muž. Jejím snem však bylo vypadat jako nafukovací sexuální panna a za plastické operace utratila již 100.000 dolarů. Ovšem ne všechny se povedly. Operatéři se však do dalších zákroků nepouští, jakákoliv další plastická operace je prý životu nebezpečná.
Katella Dash se narodila jako muž. Jejím snem však bylo vypadat jako nafukovací sexuální panna a za plastické operace utratila již 100.000 dolarů. Ovšem ne všechny se povedly. Operatéři se však do dalších zákroků nepouští, jakákoliv další plastická operace je prý životu nebezpečná. | Zdroj: Profimedia.cz
Přestože je Martině Big teprve něco málo přes 30 let, injekce s kožním barvivem a plastické operace z ní dělají snědou stařenu.
Přestože je Martině Big teprve něco málo přes 30 let, injekce s kožním barvivem a plastické operace z ní dělají snědou stařenu. | Zdroj: Profimedia.cz
Snem Amandy Nicole bylo vypadat jako Scarlett Johansson. Za "přerod" ve slavnou krásku utratila nemalý peníz, ovšem poslední operace, kdy jí byl do hýždí vložen obrovský implantát, se lehce zvrtla. Měla totiž 3 dny po zákroku sex s přítelem a stehy po operaci popraskaly a utvořily otevřenou ránu. Další operaci jí lékaři už nedoporučili.
Snem Amandy Nicole bylo vypadat jako Scarlett Johansson. Za "přerod" ve slavnou krásku utratila nemalý peníz, ovšem poslední operace, kdy jí byl do hýždí vložen obrovský implantát, se lehce zvrtla. Měla totiž 3 dny po zákroku sex s přítelem a stehy po operaci popraskaly a utvořily otevřenou ránu. Další operaci jí lékaři už nedoporučili. | Zdroj: Profimedia.cz
titulka Dieta - 11/21
titulka Dieta - 11/21 | Zdroj: časopis Dieta

Více článků o kráse a těle najdete v časopisu Dieta. Aktuální číslo si můžete koupit v on-line trafice iKiosek.cz. Dnes objednáte, zítra ho máte ve schránce. A doprava je zdarma!

titulka Dieta - 11/21
titulka Dieta - 11/21 | Zdroj: časopis Dieta