Video placeholde

Odteď už žádné rtěnkové faux pas: Poradíme vám, jaké odstíny zvolit

Rtěnky se občas mohou jevit jako skutečná věda. Výběr toho správného odstínu je ale jednodušší, než se může na první pohled zdát. Stačí znát několik klíčových charakteristik vaší pleti a nikdy nešlápnete vedle, ať už půjdete do sytých nebo nude odstínů. Pojďme si projít šest klíčových kroků, které z vás udělají královnu perfektních rtů.

Od chvíle, kdy na celý svět dolehla tíha pandemie, rtěnky ztratily na svém významu. Teď se ale společně s lepšící se situací a možností se alespoň někdy ukázat na veřejnosti jinak než v roušce opět začínají hlásit o slovo. Je proto ideální čas na oživení vaší make-upové taštičky o nové odstíny! A to takové, které budou perfektně sedět tónu vaší pleti a budete se v nich cítit dobře a přirozeně.

TIP NA VIDEO: Jak si vybrat rtěnku?

Video placeholde

Výběr správné rtěnky totiž občas dokáže být oříšek a špatný odstín dokáže pokazit celý look – kvůli nevhodné volbě mohou například vaše zuby působit zažloutle, opticky se vám zmenší rty nebo budete vypadat unaveně a bledě. Na správnou barvu vás naopak dokáže navést pár jednoduchých tipů, které se vám ze značné části mohou hodit také při výběru make-upu. Tak se na ně pojďme podívat, ať jsou pro vás odteď rtěnky především potěšením, nikoliv muky.

Odstín pleti

Úplným základem je znát svůj skutečný odstín pleti. Existuje zhruba 5 až 6 základních typů. Jejich označení se většinou uvádí v angličtině a najdete ho tak například i v názvech odstínů make-upů. Úplně nejsvětlejší odstín se nazývá fair, následuje light, medium, tan a nejtmavší deep.

Pokud máte světlou až velmi světlou pleť (fair a light) obecně se k vám budou hodit spíše rtěnky v odstínech světle růžové, korálové, broskvové, nude a tlumené červené.

Růžovo-hnědé tóny je skvěle hodí k porcelánové pleti hvěždy seriálu Dámský gambit - Anye Taylor Joy.
Růžovo-hnědé tóny je skvěle hodí k porcelánové pleti hvěždy seriálu Dámský gambit - Anye Taylor Joy. | Zdroj: Profimedia.cz

Ženám se středním odstínem pleti (medium) budou slušet odstíny růžové, třešňové a světlejší fialové.

A milovnicím rtěnek pyšnícím se tmavší až tmavou barvoupleti(tan a deep) budou zase přirozeně slušet rtěnky v barvě tmavě růžové, sytě červené, švestkové, hnědé a vínové.

Článek pokračuje na následující stránce >>

Pokračování 2 / 6

Podtón pleti

Na řadu přichází vůbec nejdůležitější prvek výběru – podtón pleti. Většina lidí spadá do jedné ze dvou následujících kategorií: Buď je jejich podtón teplý, či studený. Ti, v jejichž pleti převažují studené tóny, mají většinou světlejší pleť, zatímco ti s teplým nádech se naopak zpravidla pyšní zlatavou či olivovou pletí. Pokud ovšem máte problém přesně identifikovat svůj podtón, je dost možné, že máte mix obojího – váš podtón se v takovém případě označuje jako neutrální.

A jak přesně svůj podtón rozpoznat?

Studený podtón: Vaše pleť je narůžovělá s lehkými náznaky do červené a modré. Pokud se podíváte na své žíly na zápěstí, budou vypadat modře. Hodí se k vám spíše stříbrné šperky a při opalování se vaše kůže lehce spálí a zčervená.

Ideální rtěnka pro studený podtón: Odstíny s nádechem do modré a fialové (nezaměňujte ovšem odstíny s reálnými barvami). Co to znamená v praxi? Při výběru červené rtěnky sahejte spíše po hlubších odstínech se studeným nádechem – hodit se k vám bude spíše třešňová či brusinkově červená nebo temně vínová a fialová než cihlová s oranžovým základem. Při výběru nude rtěnky zase sahejte raději po těch s nádechem do růžové nebo mocha.

Modelka Coco Rocha byla vždy známá pro svou lásku k výrazným odstínům rtěnek - a to i těch fialových, které často bývají ke své nositelce skutečně nemilosrdné.
Modelka Coco Rocha byla vždy známá pro svou lásku k výrazným odstínům rtěnek - a to i těch fialových, které často bývají ke své nositelce skutečně nemilosrdné. | Zdroj: Profimedia.cz

Teplý podtón: Vaše pleť jde spíše do odstínů žluté, zlatavé a olivové. Žíly na zápěstí vypadají nazelenale. Sluší vám zlaté šperky a při opalování jde vaše kůže ihned do hnědých barev.

Ideální rtěnka pro teplý podtón: Slušet vám budou především teplé barvy. Nebojte se odstínů zralých pomerančů, broskvové, měděné, cihlově červené a terakotově hnědé. Při volbě nude odstínů běžte do podobných tónů jako vaše pleť – pokud jste spíše světlejší typ, nebojte se světlejších nude rtěnek a naopak.

Kylie Jenner stojí za obrovským boomem nude rtěnek posledních několika let.
Kylie Jenner stojí za obrovským boomem nude rtěnek posledních několika let. | Zdroj: Profimedia.cz

Neutrální podtón: Ve vaší pleti najdete jak růžové, tak žluté odstíny. Sluší vám stříbrné i zlaté šperky.

Ideální rtěnka pro neutrální podtón: Tím, že vaše pleť kombinuje to nejlepší z obou předešlých podtónů, máte výhodu, že se k vaší pleti bude hodit téměř jakýkoliv odstín. Světlé pleti budou slušet růžové barvy nebo tóny do fialova až vínova. To samé platí o nude rtěnkách – sáhnout můžete jak po těch světlejších béžových, tak po tmavších hnědých.

Pokračování 3 / 6

Tvar rtů

Svoji roli nejen pří výběru správného odstínu, ale i při jeho aplikaci na rty hraje také tvar a velikost vašich rtů. Pokud máte výraznější vrchní ret, aplikujte na něj o trochu tmavší odstín než na ret spodní.

Pokud naopak máte větší spodní část, naneste na rty jakoukoliv barvu, která ladí s vaším podtónem pleti, a přidejte trochu světlého nude odstínu doprostřed vrchního rtu. Pro vyrovnání jakékoliv asymetričnosti se nebojte využít konturovací tužku, kterou případně zamaskujete jakékoliv nedokonalosti a tvar rtů si vytvarujete do požadovaného looku.

Rihanna nedávno oznámila velký návrat tmavých nude rtů ohraničených výraznější konturkou.
Rihanna nedávno oznámila velký návrat tmavých nude rtů ohraničených výraznější konturkou. | Zdroj: Profimedia.cz

Máte naopak spíše tenčí rty? V tom případě se vyhněte tmavým odstínům, které mají tendenci ústa opticky ještě více zmenšit. Naopak pokud jsou vaše rty výrazné a velké, nebudou si rozumět s rtěnkami, které jsou příliš světlé a mají lesklou až třpytivou texturu.

TIP NA VIDEO: 100 let rtěnky

Video placeholde

Pokračování 4 / 6

Barva vlasů

Majitelky hnědých a černých kadeří, pokud je vaše pleť světlá, vyzkoušejte odstíny zářivě růžové, šarlatově červené, vínové, hnědé a švestkové. Pokud naopak máte pleť olivovou a tmavší, hodit se k vám budou barvy od zlato-béžové, okrové, terakotové až po odstíny s nádechem do bronz. Vyzkoušet můžete také korálovou a růžovou se šedým podtónem.

Herečka Emma Watson svým líčením dokazuje, že hnědé oči jdou skvěle dohromady s vínovými a hnědými odstíny rtěnky.
Herečka Emma Watson svým líčením dokazuje, že hnědé oči jdou skvěle dohromady s vínovými a hnědými odstíny rtěnky. | Zdroj: Profimedia.cz

Blondýnkám se světlou pokožkou naopak budou slušet odstíny studené růžové, purpurové, světle růžové i šarlatově červené. Pokud je vaše pleť ale tmavší, sáhněte spíše po karamelové, okrové, teplých růžových tónech a lososové.

Rusovlásky mohou vyzkoušet též odstíny lososově růžové, stejně jako korálovou, terakotovou a cihlově červenou.

Pokračování 5 / 6

Barva očí

Kromě barvy vlasů se výběr barvy rtěnky může odvíjet také od barvy vašich očí. Jak na to? Postačí vám tento jednoduchý tahák.

Hnědé oči: odstíny jasně červené, hnědé a světlé růžové Modré oči: třešňová a šarlatově červená Zelené oči: terakotová a růžová Šedé oči: neutrální nude odstíny a švestková

Herečka Jennifer Lawrence a její look odkazující s ikoně Marilyn Monroe.
Herečka Jennifer Lawrence a její look odkazující s ikoně Marilyn Monroe. | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 6 / 6

Barva zubů

Pokud jsou vaše zuby bílé, nemusíte se ve výběru rtěnku jakkoliv omezovat. Ovšem v případě, že jsou nažloutlé, existuje hned několik odstínů, které by barvu zubů mohly nehezky umocnit. Neplechu dělá především purpurová, hnědá a jasně červená rtěnka.

Máte světlou pleť jako herečka Lily Colins? V tom případě se nebojte jít do růžových odstínů.
Máte světlou pleť jako herečka Lily Colins? V tom případě se nebojte jít do růžových odstínů. | Zdroj: Profimedia.cz

TIP NA VIDEO: Líčení podle modelky Kendall Jenner

Video placeholde