...

... Zdroj: profimedia.cz

Návod na dokonalé oční linky: Jaké si vybrat a jak je nalíčit?

Co se dříve vyneslo jen při slavnostních příležitostech, může dnes s klidem do ranní špičky, záleží na pojetí. Oční linky totiž umí působit elegantně, ale i překvapivě rebelsky. Á propos, víte, jak na ně?

Možná jste výraznému líčení nikdy neholdovala. Možná byste linkám i nakloněná byla, ale po několika marných pokusech o přesnou linii, v lepším případě symetrii, jste to prostě vzdala. A to mají oční linky tolik předností (když se to umí, samozřejmě)! Především zdůrazní tvar oka, opticky zahustí řasy a dramaticky prohloubí pohled. Navíc jsou poměrně univerzální, takže si je mohou dovolit vlastně všechny ženy bez rozdílu. Snad jen světlejší typy a starší dámy by měly klasickou čerň vyměnit za hnědou.

Které si vybrat?

Když se řekne oční linka, vybavíte si většinou lesklou, výraznou, přesně vykreslenou „čáru“ kopírující linii horních řas. Variant je ale víc a částečně vychází z textury, kterou si zvolíte. Dříve jedinou dostupnou kajalovou tužku postupně doplnily tekutá linka, gelová konzistence nebo fix. Jaký je rozdíl? S každou se pracuje trochu jinak, mají různou výdrž i výsledný efekt. Zatímco nejobvyklejší a na vykreslení nejjednodušší jsou kajalové linky v tužce, linie s ní není tak výrazná a trvanlivost bývá poměrně krátká. To u linky ve fixu už lze mluvit o větší vytrvalosti i výsledném finiši a stejně tak si s ní poradí i úplní začátečníci. Náročnější na aplikaci bývají tekuté konzistence, na druhou stranu, jakmile získáte potřebný grif, odmění se vám vysoce pigmentovaným výsledkem a extrémní výdrží. Což ostatně platí i u linek gelových, ke kterým (pokud není součástí) je nutné dokoupit štěteček. Nelze ostatně opomenout ani intenzivně tónované oční stíny, které se do požadovaného tvaru dají nanést s pomocí šikmo zkoseného štětce.

Tvar na míru

Mějte na paměti, že oční linky dotvářejí podmanivý výraz. Je proto nanejvýš žádoucí, aby souzněly s tvarem vašich očí. Jestli máte zorničky blízko u sebe, nezačínejte linku hned u vnitřního koutku, u daleko posazených očí ji zase neprotahujte příliš do stran. V případě svěšených koutků linky nedokreslujte až k vnějšímu kraji a směrujte je více vzhůru, předejdete tak „psím očím“.

Chcete své dílo udržet co nejdéle na místě? Použijte fixační bázi, která zabrání rozpíjení či rozmazávání barvy. Kvůli projasnění a otevření pohledu ještě naneste světlý stín k vnitřním koutkům a taky bílou nebo béžovou tužku na hranu, případně dovnitř spodního víčka.

Skvělé triky

Budou-li první pokusy kostrbaté, nezoufejte. Je to standardní průběh. Soustřeďte se hlavně na to, aby měla ruka oporu a aplikace tím byla snazší. Mírně přitom zakloňte hlavu a pokud je to třeba natahujte víčka do stran (nikoli k obočí!). Pochopitelně postupujte vždy od vnitřního koutku směrem k vnějšímu... Není ovšem nutné linku zvládnout na jeden zátah. Udělejte si pro začátek několik bodů, které postupně spojíte, anebo si čáru předkreslete.

Tip: Symetrii obou linek průběžně kontrolujte přímým pohledem do zrcadla.

Rozhodla jste se pro elegantní nebo rebelské pojetí? V prvním případě vsaďte na tekutou či gelovou texturu a vykreslete ji tak, že u vnitřního koutku zůstane tenčí, u vnějšího se s prohnutím bude rozšiřovat (klidně i masivněji). U druhé varianty sáhněte po tužce nebo stínech a začněte tím, že protáhnete linii spodních řas do stran a z horního víčka se napojte jakoby do přímého trojúhelníku.