...

... Zdroj: istock.com

Modré světlo: Proč je nebezpečné? A jak před ním ochránit oči i pleť?

Počítače, televize a mobilní telefony jsou nedílnou součástí našeho života. Většina z nás s nimi stráví prakticky celý den od probuzení až do usnutí. Jak moc bychom se měli bát modrého světla, které vyzařují? A jak se před ním chránit?

Pořád dokola čteme o tom, že bychom se měli chránit před nebezpečnými UVA a UVB paprsky, ale co takové modré světlo, které je také součástí slunečního záření? A které v nižší koncentraci vyzařují také žárovky, počítače, televize a smartphony. „Nemáme zatím definitivní závěry ohledně působení modrého světla na lidský organismus při dlouhodobé expozici, ze studií však vyplývá negativní vliv na naši pokožku a sítnici oka ve formě zvýšené tvorby volných kyslíkových radikálů už při krátkodobém působení. Tvorba kyslíkových radikálů je zodpovědná za předčasné a urychlené stárnutí kůže, suchost a vznik vrásek, nedokonalostí, nežádoucích pigmentací a projevů,“ varuje odbornice na dermatologii MUDr. Petra Kňažeková.

Tipy, jak se před modrým světlem chránit:

1. Noční režim

Všechny chytré telefony mají možnost nastavení takzvaného nočního režimu. Ten stáhne modré světlo na minimum a dá více prostoru šetrnějšímu žlutému světlu. Noční koukání do mobilu tak bude k vaší pleti i očím mnohem šetrnější. „I tak bychom ale měli myslet na to, že koukání do mobilu před spaním není nic dobrého. Modré světlo významně ovlivňuje náš cirkadiánní rytmus a s ním spojené poruchy spánku a regenerace v průběhu noci. Pokud si dobře neodpočinete, odrazí se to i na stavu naší pleti,“ upozorňuje dermatoložka.

2. Ochranný displej

Vedle ochranných fólií a sklíček, která odolají nárazům či škrábancům na displeji, existují také chrániče mobilních, počítačových a dokonce i televizních obrazovek se speciálním filtrem modrého světla. Pořiďte si takovou ochranu alespoň na jedno zařízení v domácnosti.

3. Přelepte kontrolky

Modré světlo v domácnosti vyzařují bohužel také kontrolky spotřebičů, jako jsou displeje v kuchyni, routery, kamery, alarmy, ale i digitální hodiny. Ideální je přelepit je transparentní červenou fólií, která působí jako filtr a úspěšně eliminuje pronikání paprsků modrého světla do prostoru.

4. Používejte krémy s SPF

Jedním z nejlepších způsobů, jak bojovat proti škodlivému záření, je investovat do kvalitního širokospektrálního SPF krému s vysokým ochranným faktorem a také do pleťových produktů bohatých na antioxidanty, tedy pečující kosmetiky například s obsahem vitamínu C, vitamínu E, koenzymu Q10 nebo kyseliny ferulové. Na posílení jejich efektu výrobci přidávají do produktů i mořské řasy či kakao. Při používání těchto produktů je však třeba dbát i na jejich hloubkové a důkladné vstřebání do pokožky, kterého obyčejným rozetřením krému nemusíte dosáhnout.

Tip: Pořiďte si sonický kartáček FOREO UFO 2, který byl speciálně vyvinut pro urychlení účinků pleťových masek a jiných kosmetických přípravků.

5. Hydratujte

Krémy s SPF a kosmetiku s antioxidanty nezapomeňte doplnit přípravky, které se postarají o dostatečnou hydrataci. Spolu totiž tvoří dokonalé trio v boji proti negativním účinkům modrého světla. Sáhněte proto po kvalitním hydratačním krému, který bude vaše pleť milovat.

6. Chraňte oči

„Modré světlo je specifické tím, že se sítnice oka aktivuje téměř 100x více než u jiného světla, a tak působí na organismus. Jakmile surfujete na mobilu nebo se díváte na film, modré světlo dává tělu signál, že je den, i když to tak nemusí být. Mozek je pak zmatený a může to rozhodit přirozený biorytmus těla, a proto můžete mít problémy i s nespavostí,“ vysvětluje Kristýna Štěbetáková, optometristka společnosti Alensa.cz, on-line prodejce kontaktních čoček, dioptrických a slunečních brýlí.

7 tipů optometristky pro prevenci před digitální únavou očí

* Pořiďte si brýle nebo čočky s tzv. blue blockerem, které vám usnadní život. Můžete si pořídit i brýle s nulovými dioptriemi, které budete nosit právě při práci na počítači.

* Dodržujte pravidlo 20-20-20. Tedy každých 20 minut odvraťte zrak od obrazovek a zaměřte jej na jiný objekt vzdálený 5–20 metrů na dobu 20 vteřin.

* Jestliže pracujete často u počítače nebo na bázi home office, naordinujte si pravidelné pauzy.

* Neseďte příliš dlouho a blízko u obrazovek.

* Stáhněte si jas obrazovek na minimum, pokud jste u počítače nebo mobilu moc dlouho. Můžete využít i různé aplikace, které upravují intenzitu monitoru, ale zároveň mohou zkreslovat barvy.

* Používejte kvalitní oční kapky, které vám uleví od nepříjemných pocitů.

  • Před spánkem odložte mobil nebo jiné přístroje, ať nemáte problémy s usínáním. V ideálním případě odložte telefon nebo počítač a vypněte televizi 2–3 hodiny před spánkem a raději si čtěte, povídejte nebo si zahrajte společenskou hru.

TIP NA VIDEO: Jak poznat další škodlivá světla? A co vám zaručeně pomůže usnout?