Jak vzniká česká kosmetika Poetiko?

Jak vzniká česká kosmetika Poetiko? Zdroj: Kristýna Dobeš Moučková

Vůně je díky funkční parfemaci příjemně ovocná.
Vývojářka Aneta Fránková v akci.
Finální produkt na domácí vyzkoušení.
Hotová maska má sorbetovou texturu a svěží oranžovou barvu.
Všechny tyto složky v masce naleznete. Nic víc, nic míň.
15
Fotogalerie

Laboratoř krásy: Jak vzniká česká přírodní kosmetika Poetiko?

Březen jsme na Ženách zasvětily čisté a přírodní kráse. A bez toho, že bychom navštívily alespoň jedno místo, kde taková kosmetika vzniká, by nebylo možné přinést hlubší vhled do tématu. Vydaly jsme se proto tam, kde se rodí všechny beauty produkty české značky Poetiko. Během dvou hodin jsme si vyrobily novinku, která bude brzy uvedena do prodeje, a přitom si stihly popovídat o tom, jak poznat skutečně kvalitní přírodní kosmetiku a jaké jsou její nástrahy.

Praha, páteční ráno, Nové Vysočany. Průmyslová zóna, kde byste čekali výrobny z úplně jiných odvětví, než je krása. Možné je ale všechno. Do jednoho z místních domů si můžete zaskočit na masáž, vedle je prý zase dobrá jídelna, která na rozdíl od okolí nevypadá, že se v ní čas zastavil před čtyřiceti lety. Vstupujeme hned do dalšího vchodu a stoupáme po klasických schodech s linoleem do třetího patra. Za sérií několika dveří postupně končí průmyslový svět a my stojíme v laboratoři Poetiko, v místě, kde se vymýšlí, testuje a zkouší vše, co poté míří do výrobny této kosmetiky za Prahou. Jestli jsme v prvních minutách pochybovaly, zda jsme vůbec dorazily na správnou adresu, teď už jsme o tom přesvědčené.

TIP NA VIDEO: Co je čistá kosmetika a jak vám může pomoci?

Video placeholde

Bílé místnosti dominuje dlouhý bílý stůl, poličky s chemickými baňkami a dalším náčiním, tabule s chemickou rovnicí na výrobu mýdla, malá lednička, o níž se později dozvídáme, že jde ve skutečnosti o tepličku, v níž jsou při teplotě 37 °C podrobovány testu právě vyvíjené produkty, a nástěnné logo Poetiko, které se za rok existence této značky vrylo do paměti už nejednomu nadšenci do české přírodní kosmetiky.

Nebojíme se chopit příležitostí moderní doby, přesto vnímáme silné spojení s přírodou. Pokrok a věda pro nás neznamenají odklon od přírody a jejích darů ani ztrátu respektu k ní. Naopak. Tak zní jedno z hlavních poslání této stále dost nové české značky, za níž stojí čtveřice mladých českých žen. Poetiko si zakládá především na přírodním složení, lokální a ruční výrobě (jak se za chvíli samy přesvědčíme), obalovém minimalismu a principu pomalé krásy, který zakladatelky chtějí postupně přetavit v celkový životní styl.

Laboratoř Poetiko v pražských Vysočanech.
Laboratoř Poetiko v pražských Vysočanech. | Zdroj: Kristýna Dobeš Moučková

Uprostřed místnosti nás vítá v bílém plášti oblečená Aneta Fránková, která má v Poetiku na starost vývoj produktů. S ní se dnes pustíme nejen do diskuze o tom, jak se vyznat v pojmech jako přírodní, bio či organická kosmetika a jak skutečně poznat, že jsou produkty takové, jak slibuje etiketa, ale též do názorné ukázky přípravy ranní rozjasňující masky pro unavenou pleť, která patří mezi dubnové novinky této značky.

Jak se rodí maska

Před námi je na stole vyskládáno několik misek, v nichž se nacházejí všechny komponenty masky, jejíž receptura se kompletně obejde bez vody. „Základ v podobě glycerynu, dva emulgátory, které vytvoří příjemnou texturu, organický olivový olej, avokádový olej, lopuchový macerát, olej z granátového jablka, rakytníkový extrakt, který mimo jiné udělá krásnou oranžovou barvu, vitamin E, který funguje jako konzervant, a povzbuzující parfémová kompozice z esenciálních olejů, kterou připravuje kolegyně Kateřina,“ vyjmenovává nám Aneta Fránková jednotlivé komponenty masky, které bude do sebe (s naší pomocí v podobě občasného promíchání) postupně zapracovávat.

Upozorňuje nás zároveň, že jde pouze o laboratorní ukázku, kdy se maska připravuje v malé formě. Ve skutečné výrobě se poté produkt připravuje ve velkých kotlích s míchadly. Ani tak se ovšem na masku nepoužívá spousta různých přístrojů, jak by si mnozí mohli myslet. „Celé je to postavené hlavně na principu zahnětávání. Jednoduše jako když pracujete s těstem a chcete, aby se vše hezky propojilo,“ dodává Fránková.

Přísady v celé své kráse.
Přísady v celé své kráse. | Zdroj: Kristýna Juřicová

Nejprve si ve vodní lázni vytvoříme gelový základ z glycerinu, sukrozových esterů a oleje. „Většinu olejů máme z lokální výroby – to se týká především slunečnicového nebo třeba makového, který máme v raw kvalitě. Olivový či avokádový olej ovšem logicky není možné v Česku získat z lokálních plodů, máme tedy dodavatele z Německa,“ odpovídá mladá vývojářka a chemička z VŠCHT na dotaz, jaké jsou možnosti Poetika při využívání českých surovin.

Bio, eco, organic. Jak se v tom vyznat?

Než vodní lázeň zafunguje, máme čas si popovídat. Pro ty, kteří s přírodní kosmetikou teprve začínají, může být občas oříšek se řádně zorientovat ve všech těch lákavých BIO, ECO a ORGANIC štítcích. Jak to tedy s těmito označeními doopravdy je? „Bio potraviny jsou dávno definované a právně ošetřené, u přírodní, organické kosmetiky toto ovšem stále neplatí. To označení tedy může klidně mít jakákoliv kosmetika, do níž někdo jednoduše přidá jakýkoliv přírodní extrakt či aktivní látku. Její složení tím ale nebude o nic čistší než u běžné kosmetiky, kterou seženete v drogerii. Označení organická a bio kosmetika je pak víceméně ekvivalent vycházející z anglického označení. V zahraničí na nálepku bio nenarazíte, anebo jen ve spojitosti s potravinami. Pro kosmetiku se v jiných zemích používá právě označení organic,“ vysvětluje Fránková a dodává, že hlavním způsobem, jak rozpoznat přírodní kosmetiku, je systém certifikace, který naleznete na obalu produktů. V Česku je to konkrétně certifikát CPK a CPK BIO (kompletní seznam certifikátů případně naleznete v této online encyklopedii).

Co v přírodních produktech nesmí být, aby mohly certifikát získat? Například geneticky modifikované suroviny, syntetická barviva a konzervanty nebo třeba ropné deriváty. Zpracování surovin musí být zároveň co nejšetrnější.

Míchání a šlehání je pro důkladné propojení jednotlivých složek klíčové.
Míchání a šlehání je pro důkladné propojení jednotlivých složek klíčové. | Zdroj: Kristýna Juřicová

Certifikát na obalu může tedy být dobrým vodítkem i pro úplného kosmetického začátečníka. Má díky němu jistotu, že produkt prošel určitým procesem schválení, které bývá dost přísné. I přesto ale na nálepku a líbivá hesla narazíte už na každém beauty rohu. Existují tedy i jiné indikátory kvality?

Kdybych chtěla doma obměnit produkty za přírodní, nejprve bych si udělala důkladnější rešerši na internetu a zjistila si, co produkty nesmí obsahovat. V obchodě bych poté věnovala dostatek času prostudování složení. To sice může být trochu otravné, protože tam najdete pojmy, které nejsou úplně srozumitelné, ale časem v tom lze získat praxi. Složení je seřazené od největšího po nejmenší. Většinou na úplném konci pak naleznete ty věci, které v produktu úplně nechcete – konzervanty, alergeny a další. Této části je tedy vhodné věnovat co nejvíce pozornosti a zkontrolovat si, co by mi případně mohlo vadit,“ vysvětluje Fránková.

Zároveň ne vždy platí, že čím obsáhlejší složení je, tím lépe. Naopak. Když vidím, že jeden produkt obsahuje hned několik extraktů, říkám si, jak malý podíl musí ve složení mít, aby se tam všechny vešly. Méně je občas více.“

Jak to v laboratoři vypadalo? Sledujte náš IG

Jak přírodní kosmetiku skladovat?

Složení je jedna věc, ale nemá náhodou absence tradičních konzervantů vliv na trvanlivost produktu? Taková otázka nejspíš napadne nejednoho zákazníka. „Suroviny samy o sobě vydrží dva roky; produkty Poetiko vytváříme tak, aby vydržely minimálně po tuto dobu. Proto všechny podrobujeme testům, zda se v produktu nevytvoří například plísně. I v přírodní kosmetice jsou konzervanty, ale jsou to většinou šetrnější sodné soli organických kyselin, například sodium benzoate je známý třeba i z potravin,“ vysvětluje vyvojářka a zároveň dodává, že samozřejmě kvalitu a výdrž produktu výrazně ovlivňuje také chování zákazníka. „Když sáhnete rukou do krému, můžete ho takzvaně druhotně kontaminovat. Proto je lepší ho mít například v obalu s pumpičkou,“ doporučuje.

Hotová maska má sorbetovou texturu a svěží oranžovou barvu.
Hotová maska má sorbetovou texturu a svěží oranžovou barvu. | Zdroj: Kristýna Juřicová

Od myšlenky po finální produkt

Rozhodně neplatí, že vyvojářka vymyslí novou masku a během pár týdnů si ji můžete pořídit na e-shopu nebo v obchodě. Celý proces v Poetiku trvá zhruba 9 měsíců. V současné době značka mimo jiné připravuje třeba pleťová séra i bytové spreje.

Na začátku většinou začínáme briefem. Poté si s naší produktovou manažerkou sedneme a pobavíme se o tom, jak by daný produkt mohl vypadat, pobavíme se o textuře, složení a účelu. Posléze začnu poptávat suroviny, kontaktuji naše dodavatele a řeším třeba také studie aktivních složek, abychom mohli skutečně deklarovat účinek. To trvá většinou tak dva měsíce. Poté produkt testujeme samy na sobě a na kamarádech. Když je celá tato fáze hotová, začínám tvořit podklady pro nezávislé testování v laboratořích. Mezitím se řeší obalové materiály a etikety, na nichž se občas celý proces zasekne. Zjistím například, že produkt nelze pumpičkou dostat ven, a tak ho musím upravit,“ vypočítává nezbytnosti postupu Fránková.

Vůně je díky funkční parfemaci příjemně ovocná.
Vůně je díky funkční parfemaci příjemně ovocná. | Zdroj: Kristýna Juřicová

Poetiko má ve svém týmu také parfumérku. Na tu přichází řada ve chvíli, kdy už produkt dostává jasnější obrysy. Tehdy k němu začíná vytvářet vonnou kompozici. „Používáme takzvané funkční vůně, tedy směs esenciálních olejů, která podporuje účinek produktu. Parfumérka Kateřina při vývoji pracuje stejně, jako kdyby vytvářela parfém, tudíž vůně produktu se na kůži postupně rozvíjí.“

Při povídání o celém procesu mi to nedá se nezeptat – jaký produkt je vůbec nejsložitější na výrobu? „Zubní pasta,“ zvolá bez otálení vývojářka a se smíchem dodává, že ty ale Poetiko naštěstí nevyrábí. „Z naší nabídky to jsou rozhodně šlehaná tělová másla. Proces zahřívání a šlehání je zdlouhavý. Sice není nijak složitý, ale pro výrobu je to zápřah,“ dodává.

Může přírodní kosmetiku používat kdokoliv?

Vodní lázeň je mezitím hotová. Přichází promíchání základů, pak následuje chladnutí, které je nutné pro přidávání dalších složek. Ty budeme po zbytek povídání společnými silami do masky mícháním a šleháním zapracovávat.

O benefitech přírodní čisté kosmetiky se neustále dozvídáme nespočet informací. Už méně se ale mluví o nástrahách, které ke mně ovšem minimálně z mého okolí pravidelně doléhají. Před položením dotazu si ihned vybavuji slova kamaráda, který si jednou povzdechl, jak rád by přírodní kosmetiku používal, ale bohužel je jeho pleť příliš citlivá. Je tedy pravda, že jsou tyto produkty vhodné pro kohokoliv? „Největší problém skutečně mají hlavně lidé s citlivou pletí. Přírodní esence, které v produktech naleznete, v sobě přirozeně obsahují alergeny a ty jsou pro takovou pokožku dráždivé. Občas iritaci způsobí i parfemace, ale není to pravidlem,“ vysvětluje Fránková.

Finální produkt na domácí vyzkoušení.
Finální produkt na domácí vyzkoušení. | Zdroj: Kristýna Dobeš Moučková

Po zhruba hodině, která nám odhalila, že chemie neznamená jen nudné, nicneříkající rovnice ze školy, je maska hotová. Ukazuje se, že rakytníkový extrakt skutečně sorbetovou hmotu téměř instantně promění z tmavší žluté na oranžovou a že funkční parfemace jí dodá na svěží, příjemné vůni, která při ranní aplikaci může skutečně nakopnout.

Já to tedy nezkoušela, ale maska je, kdy se odvážíte ji ochutnat, příjemně sladká,“ říká na závěr sympatická vývojařka, zatímco nám podává dvě tuby na domácí vyzkoušení. Na místě jsme se tomu sice smály, samozřejmě jsem ale doma při prvním testování musela ochutnat. A produkt skutečně chutná sladce. Co je ale důležitější; maska splnila veškerá má očekávání, která jsem si během návštěvy vypěstovala. Z Poetika jsme tedy s kolegyní odcházely nejen s novým nadšením do chemie, ale hlavně s dobrým pocitem, že se i v dnešní době stavěné na masové produkci dají sehnat kosmetické produkty, které vznikají doslova ruční prací v malé laboratoři v pražské průmyslové zóně.