Kyseliny, které pomáhají naší kráse! Jak je využít? | Ženy.cz
 

Kyseliny, které pomáhají naší kráse! Jak je využít?

25. května 2019
  • Kyseliny, které pomáhají naší kráse! Jak je využít?

    Séra, krémy i čisticí mléka s nejrůznějšími kyselinami patří mezi největší současné trendy v kosmetice. Přinášíme proto velký přehled, který vám pomůže zorientovat se v jejich účincích, a také poradíme, jak je používat, aby zkrášlovaly, ale neškodily. 

    Přestože se o nich teď tolik mluví a na trhu se objevuje čím dál více přípravků, které je obsahují, nejsou kyseliny v kosmetice žádnou novinkou. Na jejich účinky sázela dokonce i Kleopatra. Nevěříte? Ale jistě jste slyšeli o tom, že se tahle egyptská panovnice ráda koupala v oslím mléce a to, jak překvapivé, obsahuje právě kyselinu mléčnou. Důvodem, proč jsou teď takovým hitem, je kromě velmi rychlého a viditelného efektu také to, že mohou být přírodního původu, a tak je může využívat i čistě přírodní kosmetika. 

    Pokud se rozhodnete vyzkoušet je doslova na vlastní kůži, budou pro vás zásadní dvě věci: důkladná následná péče a jejich koncentrace. O tom, že by mělo být používání krému s ochranným faktorem samozřejmostí, už jste určitě četli a mnoho slyšeli. Ale v případě aplikace kyselin ze skupiny AHA a BHA to platí dvojnásob. Odstraňují totiž odumřelé buňky na povrchu pokožky a vrstva, která byla do té doby ukryta pod nimi, je velmi citlivá nejen na sluneční záření. V první řadě vám tak hrozí nepříjemné spálení od sluníčka a jako dlouhodobý důsledek předčasné stárnutí pleti a vznik pigmentových skvrn. Po použití produktů s těmito kyselinami rozhodně nechoďte na přímé slunce a zapomeňte i na solárium. Dobré je doplnit jejich používání přípravky s obsahem vitaminu E, který podpoří jejich účinek i regeneraci pleti. Ta by před aplikací AHA kyselin měla být rozhodně zdravá a nepodrážděná (problém by mohla způsobit například i výraznější depilace v obličeji). 

    Druhou důležitou věcí, na kterou je třeba se v případě kyselin zaměřit (a opět se to týká hlavně AHA a BHA kyselin), je jejich koncentrace. Podle ní se také rozlišují přípravky určené pro domácí použití a ty, které patří do rukou odborníků (například chemické peelingy). Obecně platí, že v běžně dostupných přípravcích by se optimální koncentrace měla pohybovat kolem osmi procent. Čím méně, tím nižší je i účinek, ale rozhodně to neznamená, že by neúčinkovaly vůbec. Kolem dvaceti procent se používá v kosmetických salonech a koncentraci nad sedmdesát procent by už měl aplikovat pouze dermatolog. 

    Článek pokračuje na další stránce >>

  • AHA kyseliny: Proti pigmentovým skvrnám

    Alfa-hydroxylovým kyselinám (AHA) se velmi často říká také ovocné kyseliny, protože se jejich velká část získává z ovoce. Patří sem kyselina citronová, vinná, jablečná, ale také mléčná, která vzniká fermentací mléčného cukru, případně se získává z rostlinných zdrojů, či kyselina glykolová. Jejich účinky nejvíce ocení pokožka, kterou trápí například pigmentové skvrny nebo malé jizvičky, třeba po akné. Hlavní funkcí těchto kyselin totiž je, že odstraňují odumřelé buňky z povrchu pleti. Tím ji zbaví různých nedokonalostí a podpoří její regeneraci.

    Kyselina glykolová

    Mezi nejčastěji používané AHA kyseliny patří kyselina glykolová. Bývá součástí chemických peelingů, ale i krémů proti stárnutí. Velmi dobře totiž proniká do svrchní vrstvy pokožky a rozrušuje vrstvu odumřelých kožních buněk. Odstraněním odumřelé vrstvy kůže se mohou vyhladit jemné vrásky, redukovat pigmentové skvrny a zmenšit ucpané póry. Zároveň stimuluje tvorbu kolagenu a elastinu. Kyselina glykolová se vyrábí z třtinového cukru, ale přirozeně se nachází i ve žlutém melounu nebo ananasu. Velmi podobné účinky jako kyselina glykolová má kyselina mléčná, která je šetrnější. Pokud máte citlivou pleť, volte raději přípravky s ní. Tvorbu kolagenu stimuluje také kyselina jablečná a vinná, které navíc i dobře hydratují.

    Kyselina citronová

    Tu si oblíbíte, pokud se potřebujete zbavit pigmentových skvrn nebo flíčků, které zůstávají po akné. Jde o silný antioxidant, proto také redukuje nadměrnou tvorbu mazu v pokožce.

    Kyselina mandlová

    Je vhodná pro léčbu širokého spektra kožních problémů, jako jsou například předčasné stárnutí pokožky vlivem slunečního záření, rosacea, hyperpigmentace, ale i zánětlivé akné. Nezpůsobuje totiž na pleti žádné podráždění, zarudnutí ani pálení. Má schopnost rozpouštět lipidy, takže čistí póry zevnitř, odstraňuje maz a odumřelé buňky, působí proti ucpávání pórů a ničí komedony.

  • BHA kyseliny: Proti akné

    Kyseliny označované jako beta-hydroxylové (BHA) mají velmi úzký vztah k AHA, co se týče chemického složení. Ovšem obecně řečeno, zatímco AHA jsou rozpustné ve vodě, BHA jsou rozpustné v oleji. Hloubka působení a účinky se opět liší v závislosti na použité koncentraci dané kyseliny.

    Kyselina salicylová

    Jde prakticky o jedinou kyselinu skupiny BHA. Kyselina salicylová má vysušující, protizánětlivé a antiseboroické vlastnosti. Ve slabší koncentraci (do 2 %) působí na povrchu pleti, a pokud máte na obličeji nějaký ten vystouplý pupínek, dokáže ho zmenšit. Ve vyšší koncentraci (540 %) snadno prochází i neporušenou kůží a dokáže vyřešit i hlubší problémy. Ale platí to, co jsme již zmiňovali v úvodu, silnější přípravky (s vyšší koncentrací) nejsou určeny pro domácí použití, ale patří do rukou odborníků.

  • Ostatní kyseliny v kosmetice

    Kyselina hyaluronová

    Je zřejmě nejznámější a nejpoužívanější kyselinou v kosmetice. Jde o látku, která se přirozeně vyskytuje v lidském těle. Dokáže na sebe navázat až tisícinásobně větší množství vody, čímž napomáhá lepší hydrataci pleti. Znamená to ale také, že dokáže vytvořit objem, který může vyplnit vrásky. Proto se využívá i jako materiál do injekčních výplní. Kromě hydratace zlepšuje kyselina hyaluronová pevnost a hlavně pružnost pleti, vyhlazuje jemné vrásky a předchází vzniku nových. Tělu ji rovněž můžete dodat ve formě tabletek, čímž napomůžete vypnutí, vyhlazení a hydrataci pleti.

    Kyselina askorbová

    Není to nic jiného než chemický název vitaminu C, což je vůbec nejsilnější antioxidant. Oceníte ho zejména při boji proti pigmentovým skvrnám. Snižuje totiž produkci melaninu, který má nadměrnou pigmentaci na svědomí. Umí zároveň rozjasnit pokožku i pomoct přirozené tvorbě kolagenu v pleti, která je pak pevnější.

    Kyselina linolová

    Má podobné vlastnosti jako kyselina olejová, obě patří mezi mastné kyseliny, ale linolová na pleti vytváří mnohem lehčí film a tolik ji nezatěžuje. Má totiž lehčí konzistenci, proto ji v pohodě snese i mastnější pleť. Získává se z marakuji nebo hroznového vína.

    Kyselina ferulová

    Tento antioxidant byste našli například v semínkách jablek a pomerančů. Je perfektní, když vaše pokožka trpí následky znečištěného prostředí, je unavená a matná. Vůbec nejlepší výsledky má, když ji zkombinujete s vitaminy C a E. V případě, že chcete zároveň bojovat proti vráskám, pořiďte si podobně namixované sérum a na něj naneste krém s retinolem, který podpoří tvorbu kolagenu. Ten v kosmetických přípravcích někdy najdete také pod názvem kyselina retinová.

    Kyselina lipoová

    I tato kyselina je oblíbená v kosmetice pro své antioxidační schopnosti. Zajišťuje, že si pleť udržuje zásobu kyslíku, čímž také výrazně podporuje její regeneraci.
    Dokáže rovněž pokožku chránit před nejrůznějšími vnějšími vlivy, jako jsou vítr nebo mráz, ale i sluneční záření. Doporučuje se proto zejména na suchou a zralou pleť.

Autor: Anna Šťastná
Jdi na homepageZpět na začátek

Horoskopy