Kulma s vyměnitelnými nástavci Multistyler MS21E, BaByliss, 1049 Kč

Kulma s vyměnitelnými nástavci Multistyler MS21E, BaByliss, 1049 Kč Zdroj: Archiv firem

Slaný texturující sprej Mad About Waves, Schwarzkopf Professional, 399 Kč
Remodelační krém pro tvar a lesk L’Incroyable Blowdry, Kérastase, 520 Kč
Fixační lak SalonPlex Hairspray, Syoss, 130 Kč
Kulma Curl Bar, Hot Tools, 2990 Kč
...
6
Fotogalerie

Kouzlení s kulmou: Jak na elegantní vlny a jak na "messy hair"?

Jeden trend, nespočet variant, jak jej pojmout. Záleží, jestli preferujete glamour vzhled, nebo spíše ledabylý, messy. Oba kontrasty totiž mají své zákonitosti, do kterých s námi nyní můžete proniknout.

Ptáte se, co na navlněných délkách všichni mají? Předně dokážou zjemnit rysy tváře, také dodávají vlasům strukturu a (většinou i) pohyb a hlavně působí objemněji a upraveně (ano, i messy rozcuch...). Navíc ve vlnách krásně vyniknou veškeré tónované efekty, jako třeba balayage, ombre, contouring nebo i klasický melír.

Správná výbava

Pravdou je, že ne každá žena má na tento druh stylingu vhodné vlasy. Některé snadno plihnou, a tak o pracně vykroužené vlny během pár hodin zase přichází. Některá má sama o sobě kudrny, které jsou zpravidla hůř poddajné a přetvarovat je tudíž nebývá skoro možné. Některé zase prameny nedorostou ani k ramenům, aby na nich vlnění bylo znát...

Na druhou stranu, pokud „materiál“ máte a k natáčení se odhodláte, stačí vám k tomu vybraný tepelný nástroj, maximálně dva stylingové přípravky a navrch dávka trpělivosti. Pro úplné začátečnice se ještě vyplatí speciální rukavice, která ochrání „obtáčející“ ruku až po zápěstí od popálení. Co ale naopak nebudete nezbytně potřebovat, je zrcadlo. Odraz totiž vše zbytečně komplikuje, proto do něj nakoukněte jen občas, pro kontrolu, jak se dílo rýsuje.

Při výběru kulmy máte na výběr. Buď zvolíte univerzální variantu, s níž docílíte různých efektů – pamatujte přitom, žedůležitou roli hraje i tloušťka, protože čím je průměr menší, tím jsou vlny výraznější – anebo si na messy styling pořídíte ještě specifi ckou „trojkulmu“. Pro všechny případy shodně platí, že vliv na trvanlivost vln má mimo jiné i jejich rovnoměrné prohřátí. Výhodné jsou za tímto účelem nástroje se speciálním časovačem (např. Hot Tools).

Elegantní vlny

Uhlazenější varianta zvlnění nevyžaduje víc, než natáčení všech pramenů do jednoho směru, a to tak, že se kulma drží svisle u hlavy a pramínky se vedou od obličeje dozadu. Poté se nechají vychladnout – buď volně, anebo zasponkované v „kremroli“ – následně se rozpustí a pročešou, čímž se vlnky spojí v jednu. Na závěr se ještě dotvarují a přelakují fixačním sprejem.

Pozn.: Pravidlo, od jaké úrovně začít vlny točit, je pro každou jiné a záleží na tvaru obličeje. U hodně hubené tváře lze vlnit asi od uší, u kulatého nebo trojúhelníkového obličeje je lepší soustředit se na délky, od spodní čelisti níž.

Volné vlny

Zásadní rozdíl u vytváření messy vln tkví v tom, že tady se kulma přikládá k hlavě vodorovně a konce se nechávají volné, netvarují se. Chcete-li zároveň docílit většího objemu, je nutné střídat po patrech směry obtáčení – nahoru či dolů. Důvod je prostý, vlnky musí jít proti sobě, aby se nespojily a vytvořily požadovaný rozcuch. S pomocí prstů pak jednotlivé pramínky postupně roztahejte směrem od konečků k hlavě. Pokud byste totiž kadeře prohrabávala klasicky rukama, nejenže byste přišla o objem u kořínků, ale hlavně by se vlasy rozpramínkovaly a už by nepůsobily rozcuchaně. S použitím hřebene byste zase docílila placatých vln a la Pearl Harbour.

Máte hotovo? Tak ještě poprašte hřívu slaným sprejem, který messy look přirozeně podpoří. P. S.: Použití stylingových přípravků odkládejte v ideálním případě vždy až nakonec. Dodají vlasům žádoucí hrubší strukturu.

Článek vyšel v zářijovém čísle časopisu Moje psychologie. Aktuálně je na stáncích listopadové vydání s Lindou Rybovou na titulce. Objednat si ho můžete i přes sms. Jak?

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:

PSYCHOLOGIE1811W mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: PSYCHOLOGIE1811W Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 69 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje Czech News Center, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cncenter.cz, www.platmobilem.cz.

...
... | Zdroj: red