...

... Zdroj: istock.com

Korejská kosmetika: Žhavý trend obsahující hadí jed i šnečí sliz!

Mladé korejské kapely a manga komiksy už dávno nejsou žádnou novinkou. Bylo ale otázkou času, kdy inspirace kosmetickými postupy a ingrediencemi oblíbenými v Asii pronikne i k nám. Naskočte s námi na vlnu tohohle megatrendu. 

My Češky si běžně vystačíme s micelární vodou a krémem, ale korejská péče je oproti tomu složená až z deseti kroků. Přesně tolik produktů totiž korejské ženy potřebují. Provádějí například až čtyři fáze čištění, než nanesou krém. Vědí totiž, že vše funguje lépe, když si pleť nejdříve zklidní a zvlhčí. Na noc často vyměňují krémy za gelové noční masky, které smyjí až ráno. Nikdy také nezapomínají na oční okolí, protože tam projevy stárnutí vidíte nejdřív, a opalování je pro ně tabu. Jižní Korea patří v současnosti mezi velmoci v péči o pleť a také odtud pocházejí světově populární značky pleťové, vlasové, dekorativní i tělové kosmetiky.

Preciznost na prvním místě

„Určitě bych apelovala na to, že pouze fakt, že kosmetika pochází z Koreje, nijak nezaručuje její kvalitu,“ varuje farmaceutka Lucia Havlíková z concept store Pure District, který nabízí kosmetiku Whamisa. V Koreji existují tisíce značek různé kosmetiky. Často jsou plné chemických látek a zaměřené hlavně na asijskou populaci. Proto doporučuje bedlivě číst složení a hledat nejlépe biokvalitu. V tradičních přípravcích nic chemického jistě nenajdete. Využívá se to, co v přírodě vznikalo miliony let, a to, co je zdrojem vitaminů a antioxidantů, samozřejmě bez parabenů a parfémových složek. Mezi hollywoodskými dermatology se traduje, že k nejobávanějším klientkám patří pro svou náročnost a preciznost právě Korejky.

Vždy první

„Korejci jsou absolutními průkopníky v technologii fermentace,“ konstatuje Lucia Havlíková. Tento způsob získávání ingrediencí zvyšuje účinnost krémů a snižuje riziko alergických reakcí. Vytváří přirozeně se vyskytující hydratační složky, například kyselinu mléčnou a přirozené konzervační látky. Boomem jsou také produkty bez přidané vody, která je v jiných přípravcích obsažena v 80 až 90 procentech. „Odpařováním z povrchu voda pleť vysušuje a vytváří prostředí pro množení mikroorganismů, proto je nutné přípravky konzervovat,“ upozorňuje důrazně.

Netradiční ingredience

Některé zkrášlující extrakty, které se v korejské kosmetice běžně využívají, vás možná dost překvapí. Jde o hadí a včelí jed, rostlinnou placentu nebo bambus. Šnečí sliz nebo odpad z rybích šupin zní sice nevábně, ale jejich účinky jsou staletími ověřené. Hlemýždí sliz používal už Hippokrates a po něm mnoho antických lékařů. Enzymy v něm obsažené jsou natolik léčivé, že mění uspořádání problematické tkáně, kterou hydratují a hojí. Sliz, takzvaný filtrát sekretu, je šetrně stírán z volně žijících hlemýžďů Helix Aspersa, protože obsahuje mucin, což je obdivuhodná směs s kyselinou glykolovou, kolagenem, vitaminy A, E a C a elastinem. Dokáže spravit jak porušený šnečí domek, tak i jizvy na obličeji, pupínky a vrásky. Z rybích šupin se zase získává mořský kolagen, který se molekulárně podobá lidské kožní buňce. Dokáže ho perfektně doplnit, když při stárnutí chybí a pleť povadá.

Moderní objevy

Světový trh krásy dobývají stále nové a nové značky. Od korejského dermatologa Sungjae Junga pochází nová kompletní řada produktů, které představil v luxusním domě Henri Bendel v New Yorku a ve Francii v parfumeriích Sephora pod značkou Dr. Jart+. Mnoho kosmetických značek se jeho nápady inspirovalo a nabízí ve svých řadách podobné produkty. Na trh v USA a pak i v Japonsku uvedl také slavné BB krémy. Pod taktovkou talentované rodačky z Jižní Koreje, Eriky Chung, jejího amerického manžela a tří renomovaných chemiků se zrodila kosmetika 3LAB. Mezi objevy této značky patří převratné moderní složky jako je nano-Claire GY™, světově první bioinženýrský růstový hormon, a PhytoCellTec Malus Domestica™, který vychází z buňky vzácného švýcarského jablka Utt wiler Spätlauber. Sama Erika vypadá o dvacet let mladší, i když už oslavila 60. narozeniny. Vizážisté milují od 3LAB zvlášť Perfect Mask, s níž vylepšují vzhled hollywoodských hvězd, například Jennifer Lopez a Helen Mirren, ještě předtím, než vykročí na červený koberec před nemilosrdnou kameru.

Dokonalost i v líčení

I když Korejky o sebe hodně pečují, nikdy nevypadají „přeplácaně“, naopak vyznávají přirozenost, lehkost a především rozjasněný vzhled. Oční linka je vždy perfektně vykreslená, tváře rozzářené a rtěnka precizně nanesená. Krása jejich pleti nevychází z maskování vrstvami make-upu. Líčidla mají vodové složení, a tak perfektně přilnou k pleti. Nanášejí se pomocí polštářku (cushion), který známe už i u nás. Oblibu si získaly hlavně BB a CC krémy. Stačí, že lehce kryjí, a nejdůležitější je, že mají unikátní chytrou schopnost vizuálně vyhlazovat vrásky a zjemňovat linie kožních záhybů. Nikdy v nich ovšem nesmí chybět ochranný faktor proti UV záření.

Korejská péče do vaší koupelny

1. Až se probudíte, použijte čisticí pleťový gel s nízkým pH (5,0–6,0). V noci a během spánku buňky hodně pracují a vylučuje se přebytečný kožní maz. Všechny nečistoty je nutné odstranit, aby pleť udržela hydrataci a mohla volně dýchat.

2. Objevte produkt nazvaný esence. Jemný, lehce gelový přípravek obnovuje rovnováhu pokožky, hydratuje a neutralizuje bakterie. Pár kapek esence zahřejte v dlaních a naneste na obličej a krk. Nechte vstřebat a poté pokračujte aplikací séra a krému.

3. Vybělujte. Pigmentové skvrny jsou zapovězené a nejednotné mdlé zbarvení pleti také. Korejky pro jejich minimalizaci využívají AHA kyseliny (7% kyselinu glykolovou), které mají vynikající peelingový účinek. Rozrušují odumřelé kožní buňky a urychlují tím jejich obnovu. Nejoblíbenější jsou čisticí hojivá tonika. Nutná je následná ochrana „odhalené“ pleti proti UV záření, nebo je tonika zapotřebí použít na noc!

4. Objevte noční masky. Zatímco spíte, odvedou svou práci. Ráno se probudíte a budete krásnější. Noc je ideální čas, protože pleť je během spánku uvolněná a snadno vstřebává minerály a vitaminy.

Článek vyšel v časopise Dieta. Aktuální číslo koupíte na www.ikiosek.cz.

...
... | Zdroj: red