.

. Zdroj: Wobsah

Jaké složky v kosmetice prospívají pleti?

Sháníte přípravek proti stárnutí? Chcete, aby vaše pleť nebyla zašedlá? Potřebuje pokožka povzbudit? Nenechte se ukonejšit pouhými přívlastky jako „proti stárnutí“, „proti vráskám“ či „pro zralou pleť“. Zkoumejte složení kosmetiky. Poradíme vám, jaké zázraky v něm hledat.

Kyselina hyaluronová jako živá voda

Kyselina hyaluronová je hojně skloňovaný pojem v souvislosti s mládím. Umí omladit pleť, vyplní rty, prospívá i vlasům. Víte, o jakou sloučeninu se jedná? Je to vlastně molekula cukru, kterou najdeme v lidském těle přirozeně. Váže na sebe velké množství vody, čímž se pomáhá rychlejšímu procesu pohybu buněk. Jejich obnova má za důsledek omlazování pleti. Jak ale stárneme, ubývá jí, proto je třeba ji doplňovat. Kyselinu hyaluronovou proto najdeme v různých krémech a sérech, rovněž se do obličeje vpichuje. A právě ona se dodává i do rtů, které se zvětší, vyplňují nebo se zkoriguje jejich tvar. Není to botox, jak si mnozí mylně myslí. Naopak, kyselina hyaluronová procesy v těle umí rozpohybovat, není pouhou výplní. Tato složka stimuluje růst kožních buněk i kolagenových a elastinových vláken. Stejně tak působí ve vlasech, kdy uvnitř napravuje jejich strukturu.

.
. | Zdroj: Shutterstock

Účinný retinol i probiotika

Zatím nejsou tak populární jako botox č zmíněná kyselina hyaluronová, jejich účinky jsou ovšem stejně úžasné. Retinol, přírodní látka, vitamin A. Kdysi se používal na problematickou pleť se sklonem k akné, protože měl hojivé a regenerační účinky. Tyto vlastnosti se ovšem skvěle hodí i pro přípravky s omlazujícím účinkem, retinol má navíc další vedlejší účinky, jež zpomalují stárnutí. Retinol skvěle detoxikuje a má peelingové schopnosti. Staré a mdlé vrstvy pokožky s jemnými vráskami se sloupnou, pod nimi najdeme nové struktury, mladší a svěžejší. Velkou popularitu si získávají i probiotika. Asi je znáte z farmaceutického průmyslu. Odtud přešla do gastronomie, probiotické jogurty jsou stále velmi populární. A proto si i v kosmetické sféře řekli, že když mají probiotika čistící účinky v těle, mohou se uplatnit i z vnějšku. Dokonale hydratují a pokožku chrání před vnějšími vlivy. Pravidelné používání těchto přípravků dokáže zmírnit citlivost vaší pleti, která nebude náchylná k negativním vlivům z okolí.