.

. Zdroj: Rozmazluj se

Jak zastavit řídnutí a padání vlasů, jde to vůbec?

Běžnému zdravému člověku denně vypadne asi stovka vlasů. Na plešatění mužů má často vliv genetika, řídnutí a padání vlasů ale může být i znamením, že je něco v nepořádku. Dá tomu zabránit?

Padání vlasů netrápí jen muže

Padání a řídnutí vlasů máme často spojené s problémem mužů, který navíc často souvisí s genetickou výbavou. S vypadáváním vlasů (alopecií) se nicméně během života setká zhruba třetina žen. Ženy jsou odjakživa spojovány s krásnými vlasy , a tak není divu, že na ně psychické problémy s vypadáváním vlasů mohou dopadat více než na muže.

Někdy za problémem stojí hormonální změny v období menopauzy, které způsobují řídnutí vlasů nebo dokonce plešatění (i pouze na určitých místech hlavy). Jindy může být příčinou stres nebo nevhodné stravování. Naše vlasy odráží zdraví našeho organismu. Jejich změna a problémy tak mohou signalizovat nedostatek minerálů a vitamínů v těle, ale i další zdravotní problémy. Proto je důležité pídit se po tom, co vypadávání vlasů způsobuje.

Prevence a léčba padání vlasů

Zdá se vám, že vaše vlasy ztratily lesky, třepí se a lámou, jsou křehké a snadno se zacuchají? To může být znakem mechanicky poškozených vlasů. S tím vám mohou pomoci například Redken šampony a jejich vyvážený obsah proteinů v každé lahvi. V každém případě byste měli omezit drastické a nešetrné úpravy svého účesu. Pokud se chcete zbavit poškozených a oslabených vlasů a opět si vypěstovat hustou a zdravou hřívu, musíte především řádně pečovat o své vlasy:

- Vyhněte se drastickému fénování, žehlení, kulmování či barvení vlasů. Pokud už vlasy tepelně upravujete, nezapomeňte na termoochranu na vlasy.

- Dopřejte vlasům pravidelnou a kvalitní péči a výživu.

- Při mytí buďte k vlasům šetrní a vlasovou pokožku příliš drsně nedrhněte.

- Zkuste čas od času jemně masírovat pokožku hlavy (ručně či speciálním hřebenem). Masáž rozproudí krevní oběh a uleví od stresu, který také může přispívat k padání vlasů.

Základem péče o vlasy jsou kvalitní produkty, které vlasovou pokožku nebudou dráždit, ale pomohou ji zklidnit. Vhodnou volbou mohou být produkty značky Moroccanoil, které stojí na výhodách arganového oleje, nebo řada Kérastase Specifique, která cílí na konkrétní vlasové problémy.

Kérastase Šampon proti padání vlasů působí přímo na vlasové cibulky a podporuje zdravý růst vlasů, takže jsou hustší a silnější od kořínků až ke konečkům. Ať už však zvolíte jakýkoli produkt péče o vlasy, soustřeďte se na produkty, které cílí na zastavení padání vlasů a podporu růstu nových.

Pokud pozorujete, že vám vypadává více vlasů než obvykle, začněte s léčbou včas. Kosmetika sama však často nestačí, proto svůj jídelníček naplňte zdravou a vyváženou stravou a zvažte také konzultaci s odborným lékařem.