...

... Zdroj: istock.com

Jak správně vyčistit kosmetické štětce? Stačí vám k tomu odličovač nebo jemný šampon!

Příchod jara (a také karantény) většinu z nás namotivoval k úklidu. Někdo začne mytím oken, jiný vytříděním šatníku nebo probráním svého kosmetického arzenálu. Když už se pustíte do úklidu svých kosmetických taštiček, nezapomeňte ani na důkladné umytí kosmetických štětců. 

Pravidelné čištění štětců na make-up, pudr, tvářenku, rozjasňovač, stíny i třeba rtěnku vám zajistí, že budou několik let jako nové. Také předejdete rizikům, že si špinavým štětcem nanesete na obličej nějaké bakterie. Líčidla na štětcích totiž oxidují, stárnou, schnou a mohou nám pak způsobit vyrážku, pupínky nebo akné.

Správné mytí

Svým štětcům dopřejte pořádnou lázeň alespoň jednou měsíčně. K perfektnímu vyčištění vám postačí běžná micelární voda, čisticí gel nebo také šampon na vlasy bez silikonů. Jeden z přípravků dejte do mističky nebo třeba jen do dlaně a vodou navlhčený štětec v něm důkladně namáčejte krouživými pohyby. Když se zbavíte všech nečistot, opláchněte ho ještě pod tekoucí vodou, jemně vyždímejte pomocí prstů, osušte papírovou utěrkou a nechte uschnout na ručníku.

Pozor, ať během čištění zbytečně nenamáčíte spoj mezi štětinami a rukojetí. Lepidlo by se mohlo uvolnit. Oplachujte je proto směrem dolů, ať vám tam voda vůbec nezateče.

Po každém líčení

Pokud si chcete být opravdu jistá, že si štětcem nenanesete žádnou nečistotu na obličej, myjte je po každém použití. Stačí jen otřít je pomocí odličovacího ubrousku. Za štětiny příliš netahejte, ať je nevytrháte. Jen z nich jemně stírejte líčidla směrem ke konečkům. Nakonec ještě můžete štětiny postříkat dezinfekcí ve spreji.

Tip: Skladujte štětce ve svislé poloze, ideálně v nějakém kelímku. V kosmetických taštičkách či pouzdrech se mohou polámat štětiny, ale také se tam mohou štětce zapařit a rozmnožit se v nich bakterie.