...

... Zdroj: iStock.com

Lepší (a levnější) než od kadeřníka: Jak se perfektně ostříhat sama doma

Potřebujete zastřihnout konečky, ale nechce se vám čekat na kadeřníka? Nebo přemýšlíte o změně a oživení vašeho účesu? Tak to jste tady správně! Za zkrácení konečků nebo sestříhání pramenů vlasů již nemusíte platit několik stovek u kadeřníka. Tyto úkony si můžete dopřát i vy sami z pohodlí domova.

Jaké pomůcky potřebujete ke stříhání vlasů doma?

A co že je k takovému stříhání potřeba? Určitě hřeben. Vlastně dva. Na rozčesávání doporučujeme klasický hřeben, případně kartáč, jste-li na něj zvyklí. Na samotné stříhání se pak bude hodit jemnější hřeben, tzv. tupírovací. Bez kvalitních nůžek se také neobejdete. Nemusíte ihned vlastnit profesionální nůžky za tisíce, dobré kvalitní nůžky se dají dnes sehnat i za pár stovek, případně, ale jen ve velké nouzi, vám napoprvé postačí klasické nůžky. Ale pamatujte, nůžky by měly být dostatečně ostré. Pokud se nakonec rozhodnete ke koupi nůžek na vlasy, používejte je jen a výhradně na vlasy, jinak se nůžky otupí!

Jelikož se budeme stříhat sami, neobejdeme se bez zrcadla, případně i malého zrcátka, abyste si zkontrolovali střih také zezadu. Pokud nevlastníte nádobu na vodu s rozprašovačem, budete ještě potřebovat sklenici s vodou, kde budete namáčet tupírovací hřebínek. A nakonec dobrou náladu! I když samo stříhání není až tak těžké, žádný učený z nebe nespadl, a tak pokud se vám střih napoprvé nepovede nezoufejte. Vlasy, na rozdíl například od končetin, opět dorostou, než byste řekli švec.

Příprava vlasů před stříháním

Vlasy si nejprve umyjte kvalitním šampónem. Pokud máte vlasy nepoddajné a rozlítané, použijte také kondicionér. Vlasy pořádně vymyjte vodou a osušte ručníkem. K vysušení můžete použít také fén, ale pamatujte, že horký vzduch může vlasy poškodit. Vlasy je dobré mít při stříhání lehce mokré. Můžete je stříhat i za sucha. V takovém případě ale doporučujeme kvalitní kadeřnické nůžky. Během stříhání suchých vlasů uvidíte okamžitý výsledek (mokré vlasy vypadají trochu jinak než za sucha), nicméně stříhání za mokra je jednodušší.

Rozčesejte si vlasy do hladka. Doporučujeme rozčesávat nejprve od konečků až postupně ke kořínkům. Tento způsob je šetrnější než drhnutí a trhání zacuchaných vlasů přímo od kořínků. Pokud nosíte pěšinku, upravte si ji jako vždycky. Případně si ji upravte tak, jak byste ji chtěli nosit, anebo ji nedělejte vůbec. Vše záleží na vašich preferencích. A teď k samotnému stříhání.

Jak si ostříhat ofinu?

Oddělte souměrnou část předních pramenů ve tvaru trojúhelníku. Šířka ofiny by neměla být větší než vnější okraje vašeho obočí a výška ofiny by neměla dosahovat až k temeni. Zbytek vlasů můžete sepnout do culíku. Takto se vám nebudou při stříhání alespoň plést. Znovu si rozčesejte vlasy, nyní již jemnějším hřebenem. Ofinu si sčesejte dolů před obličej a rozdělte si ji na pomyslné vodorovné části. Obě by neměly být víc jak 2 cm vysoké. Uchopte pramen vlasů tak, abyste jej pevně drželi mezi semknutými prsty a sjeďte jimi až k první pomyslné části, tedy zhruba 1–2 cm od konečků. Nyní si vezměte do rukou nůžky a vlasy ustřihněte vodorovně podél prstů. Jednotlivé prameny sestříhejte tak, jak si přejete, do rovna, do podkovy nebo případně do jiného tvaru. Spoustu návodů můžete najít na tomto videu.

Takto pokračujte do doby, než budete s délkou spokojeni. Ke konci uchopte konečky vlasů mezi prsty a jemně prostříhejte (špička nůžek směřuje ke konečkům). Vlasy tak získají vzdušnost.

Jak zastřihnout konečky u dlouhých a polodlouhých vlasů?

Zarovnání konečků u dlouhých vlasů

Zakloňte hlavu, sčesejte vlasy a chyťte je do nízkého culíku. Culík opět učešte a rozdělte pomocí gumiček do dalších dvou dílů. Poslední díl vlasů uchopte pevně mezi prsty a sjeďte do místa, kde chcete konečky zastřihnout, a vlasy ustřihněte. Konečky případně dorovnejte a vlasy rozpusťte.

Můžete si taktéž vlasy rozdělit napůl a sčesat po stranách směrem k hrudníku. Prameny poté spojte gumičkou pod bradou do jednoho culíku a pomocí prstů opět zastřihněte v požadované délce a vlasy rozpusťte.

Postupné sestříhání (stříhání pomocí „pony tail“) u polodlouhých vlasů

Předkloňte hlavu a sčesejte vlasy do jednoho culíku, který bude co nejblíže začínat uprostřed vašeho čela (jako kdybyste měli roh). Pomocí hřebene a prstů ustřihněte vlasy v požadované délce. Tato délka bude délkou nejdelších zadních pramenů. Vlasy rozpusťte a rozdělte si je na půlku a postupně pramen po prameni v jednotlivých sekcích zarovnejte a prostříhejte do požadovaného výsledku. Vždy byste měli postupně střídat levou a pravou stranu, aby jednotlivé prameny byly stejně dlouhé.

Jak sestříhat krátké vlasy?

U krátkých vlasů je stříhání trochu složitější. Zde se při samotném stříhání vlasů musí rozdělit do více úrovní střihu, závislých na druhu účesu. Pokud chcete zastřihnout jen konečky, stačí postupně zastřihávat, stejně jako u dlouhých vlasů, dle střihu, který již máte. Pro určitý typ střihu pak existuje mnoho pravidel směrů a délek a doporučujeme si návod pro jistotu vyhledat na YouTube.

Jednoduchý účes, který vám padne: Jak ostříhat podkovu?

Sčesejte vlasy dozadu do culíku do výšky, kde chcete mít nejkratší část podkovy. Vlasy uchopte pevně mezi placatou sponu nebo prsty a ustřihněte prameny podél prstů (pomoci si můžete například zrcátkem). Vlasy se dají zastřihnout i strojkem, který vám zaručí lepší řez, převážně u hustých vlasů. Vlasy stříhejte tak dlouho, dokud nebudou v rovině s prsty nebo sponkou, jenž vlasy drží. Vlasty rozpusťte a dorovnejte zbytek konečků.

Jestliže toužíte po více specifických účesech, bez pomoci druhého, případně lepších nástrojů, se bohužel neobejdete. U některých střihů stále platí, že byste se měli odevzdat do rukou odborníka.