Tužidlo pro blond vlasy Brilliant Blonde Styling Mousse, Nivea, 100 Kč

Tužidlo pro blond vlasy Brilliant Blonde Styling Mousse, Nivea, 100 Kč Zdroj: archiv firem

..
Neutralizující bezoplachový sprej Pastell Spray Ice-Blond, Alcina, 400 Kč
Pečující pigment Refl ection Touche Chromatique, odstín Cool Blond, Kérastase, 599 Kč
Dvoufázový rozjasňující sprej Biolage Sugar Shine, Matrix, 330 Kč
Rozjasňující maska pro melírované vlasy Lumino Contrast, L’Oréal Professionnel, 460 Kč
10
Fotogalerie

Chci být blond: Jak docílit vysněného odstínu a jak o vlasy pečovat?

Máte blond vlasy? Pak máte vůči svým plavým vlasům nemalé závazky. Mezi „blond elitu“ se totiž neprobojujete bez vytrvalé péče. 

Podle zeměpisných šířek, v jakých se nacházíme, je zřejmé, že většina místních blondýnek se tak nenarodila. Respektive, že ke své světlé barvě vlasů přišla až chemickým zásahem. A protože odbarvování kadeří představuje velký zásah do struktury vlasu, je potřeba jim tento šok vynahradit důsledným pravidelným hloubkovým opečováváním.

(Ne)falšovaná

Blond barva je ovšem velice široký pojem. Zatímco laik si většinou ihned představí platinovou kštici, v kadeřnické hantýrce se mezi blond odstíny řadí už třeba medová či písková. A mimochodem, kromě melírů, které do „ohrožené“ skupiny také patří, se sem v posledních letech přidaly i další trendové efekty prosvětlení, ve stylu balayage, ombré, contouringu a podobně.

Ráda byste světlejší odstín vlasů vyzkoušela, ale nejste si jistá výsledkem? Především je nutné zdůraznit, že se do tak zásadního kroku není dobré pouštět na vlastní pěst, ale svěřit se do rukou kadeřníka. Zkušený odborník jednak do puntíku popíše, co vaše kadeře čeká, schválí, popřípadě rozmluví vytouženou změnu (v závislosti na barvě očí, tónu pleti, kvalitě vlasů) a v neposlední řadě rozhodne o postupu, jenž prameny nezdevastuje, ale dovede k vysněnému cíli. Navíc, zkušenosti kadeřníkovi dovolí rozpoznat, jestli jste vůbec typ na zesvětlení. Taková barva se totiž musí umět „prodat“.

Ideální odstín

Najít ideální odstín nemusí vyjít napoprvé. Vše se odvíjí od výchozí barvy vlasů a potažmo také jejich aktuální kondice. Přestože lze zesvětlit prakticky cokoli, je důležité vyhodnotit, za jakou cenu. S rychlostí totiž úměrně stoupá riziko velkého poškození a vysušení, proto je určitě lepší pozvolnější postup, klidně na několikrát. Ruku v ruce s odstínem jde ještě odlesk barvy, jenž může být buď studený, anebo teplý. Všeobecně platí, že tmavším typům s pletí opalující se do zlata padnou odstíny teplejší, zlatavé, nikoli ovšem žluté. Naproti tomu světlým, nordickým typům lépe sednou studené a béžové tóny. A propos, s populární platinovou blond, ale i různě intenzivními nádechy šedé se to má tak, že Instagram je jimi sice zaplaven, ale jaká je realita, tedy skutečný vzhled a hlavně kvalita kadeří, se jen těžko dopátráte. Když už pomineme značné narušení vlasů po takovémto zásahu, pak si připočtěte odlesk studené barvy, který nejenom dramaticky přidává na věku, ale i zvýrazňuje ostré rysy a kruhy pod očima. Kandidátky na takové odstíny by proto měly reálně zvážit své možnosti, a pokud na podobném výsledku trvají, pak se přiklonit například k variantě slonové kosti.

Pozor na slunce

Blond je trochu jako víno. Potřebuje zrát. Takže jestli nebudete ohromená hned při prvním zesvětlení, nevěšte hlavu! S každou další návštěvou získá na kráse. Snažte se jen vyvarovat nebezpečí, které číhá na slunci, v chlorované vodě či v soláriu. Tam blond odstíny mění nádech s nevídanou ochotou. A pokud na to přece jen dojde, erudovaný kadeřník si poradí. Ať už zvolí speciální pigmenty, tónující masku anebo semipermanentní barvu, vlas se tím vyleští a nabere správný odlesk.

Melírování

Jak už jistě tušíte, náhlá touha po ztmavení a následný návrat k blond nebudou patřit k nejjednodušším úkonům. K výsledku v požadované kvalitě se totiž nazpět dopracujete nejdříve za půl roku, proto je dobré nedělat ukvapená rozhodnutí. Úplně nejrychlejší cestou, kterou ovšem zvládne pouze kvalitní kadeřník, je šetrné promelírování celé hlavy zakončené přelivem. Počítejte jenom s tím, že tato de facto nejsložitější operace patří v salonech také k finančně nejnáročnějším.

Správná péče

Toužíte-li svou novou blond jaksepatří oslnit, budete muset ještě zainvestovat do specifické péče na doma. K dostání je totiž nepřeberné množství přípravků (šampony, masky, kondicionéry a další), které kadeřím dopřejí vše, po čem touží. A jestli si myslíte, že se nechají uchlácholit klasickou hydratační řadou na suché vlasy, jste na omylu. Zesvětlený vlas potřebuje elasticitu a jas, a toho s obyčejným šamponem nedocílíte. Můžete ale používat linii na melírované vlasy, která je intenzivnější a drží žádoucí odlesk. Šampon a maska ovšem nestačí. Důležitá je také následná péče, která se nesmývá a která pomůže struktuře i lesku. Krásně rovněž funguje olejíček jako finální produkt – neuvěřitelně účes rozzáří.

A ještě poslední tip na závěr: nechcete-li být rovnou vyzrazena, jaká barva je váš originál, přibližte se současně odstínem obočí. Více než o dva tóny by se však odbarvovat nemělo, působí to pak uměle.