Konturovací tužka na obočí 4 v 1 Brow Contour Pro, Benefit, 950 Kč

Konturovací tužka na obočí 4 v 1 Brow Contour Pro, Benefit, 950 Kč Zdroj: Archiv firem

Pinzeta Slant Rose Gold, Tweezerman, 599 Kč, prodává Profimed.cz
Voděodolný gel na obočí Dipbrow Pomade, odstín Chocolate, Anastasia Beverly Hills, 670 Kč
...
Sada stínů na obočí Eyebrow Kit, Gosh, 389 Kč
„Fix” na obočí Brow Artist Micro Tattoo, odstín Dark Blond, L’Oréal Paris, 279 Kč
8
Fotogalerie

Beauty předsevzetí na rok 2019: Konečně perfektní obočí! Jak na to?

Dříve celkem opomíjený detail obličeje je už několikátou sezonu středem zájmu. A jen tak se to měnit nebude. Jestli jste doposud svému obočí nevěnovala tu správnou péči, možná je ten pravý čas to přehodnotit.

Jestli se divíte, proč se okolo dvou řádek chloupků nad očima tolik nadělá, zkuste je jednou jen tak pro zajímavost překrýt make-upem. Zjistíte totiž, jak důležitou úlohu v obličeji hrají. A taky, jak významně můžou změnit výraz tváře. Trend osmdesátých let, kdy se obočí prakticky celé vytrhávalo a místo něj se tužkou kreslila tenká čára, je naštěstí tentam. Všechny dámy díky tomu působily velepřísně a nekompromisně. Opačný extrém pak přinesla modelka Natalia Vodianova, jejíž široké a rádoby neupravené obočí šokovalo. Upoutávalo více pozornosti než spodní prádlo, kterému dělá reklamu... Aktuální éra přirozenosti však vyznává „něco mezi“. A obnáší jediné – vystihnout lichotivý tvar a odstín chloupků a pravidelně je usměrňovat.

Správný rám

Než vychytáte ideální proporce, budete chvilku zaměřovat. Obočí by totiž mělo v prvních dvou třetinách stoupat, v poslední pak klesat. Navíc nemá být ani příliš dlouhé, ani krátké. Jak to všechno zjistíte? Uchopíte dvě špejle, jednou z nich spojíte vnější kraj nosní dírky s vnitřním koutkem oka, druhou ten samý kraj nosu ale s vnějším koutkem oka. Vzdálenost mezi špejlemi vám ukáže, jaká délka je pro váš obličej ideální. Další chvilka geometrie vás čeká při zjišťování nejvyššího bodu obočí – ten by měl být při přímém pohledu do zrcadla vždy nad zorničkou mírně do strany. Na šířku obočí žádná měřítka neexistují, u toho už se musíte řídit citem. Každopádně platí, že čím užší, tím přísnější výraz a čím naopak hustší, tím extravagantnější.

Nutné korekce

Při nejméně oblíbené části – vytrhávání přebytečných chloupků – pamatujte, že se začíná odspodu, aby oblouky opticky nepadaly, a že se musíte zbavit i jemného chmýříčka, které může házet nežádoucí stíny. Kvůli zmírnění bolesti napněte pleť mezi dva prsty a trhejte každý chloupek zvlášť po směru růstu. U zvýrazňování odstínu se řiďte barvou vlasů nebo odrostů (pro běžné nošení; jinak je dovoleno experimentovat). Výběr konzistence záleží na vašich preferencích a zručnosti, jen u stínů a gelu budete potřebovat speciální štěteček. Na samý závěr chloupky vždy pročešte a zafixujte řasenkou na obočí, popřípadě rozsviťte nejvyšší bod pod oblouky rozjasňovačem.

Bez starostí

Jestliže k vám příroda nebyla štědrá a dokreslování prázdných míst v obočí už se vám zajídá, zkuste metodu permanentního make-upu tzv. microblading od značky PhiBrows (cca 6500 Kč; info na www.lk-mikropigmentace. cz). Precizní „dokreslení“ chybějících chloupků totiž působí natolik přirozeně, že nikdo ani nezapochybuje, že byste se tak nenarodila! Metoda je takřka bezbolestná a výsledek vydrží přibližně rok a půl.

Pomocníky na domácí úpravu obočí najdete ve fotogalerii.

Beauty předsevzetí na rok 2019: Konečně perfektní obočí! Jak na to?

Konturovací tužka na obočí 4 v 1 Brow Contour Pro, Benefit, 950 Kč
Konturovací tužka na obočí 4 v 1 Brow Contour Pro, Benefit, 950 Kč | Zdroj: Archiv firem
Pinzeta Slant Rose Gold, Tweezerman, 599 Kč, prodává Profimed.cz
Pinzeta Slant Rose Gold, Tweezerman, 599 Kč, prodává Profimed.cz | Zdroj: Archiv firem
Voděodolný gel na obočí Dipbrow Pomade, odstín Chocolate, Anastasia Beverly Hills, 670 Kč
Voděodolný gel na obočí Dipbrow Pomade, odstín Chocolate, Anastasia Beverly Hills, 670 Kč | Zdroj: Archiv firem
...
... | Zdroj: iStock.com
Sada stínů na obočí Eyebrow Kit, Gosh, 389 Kč
Sada stínů na obočí Eyebrow Kit, Gosh, 389 Kč | Zdroj: Archiv firem
„Fix” na obočí Brow Artist Micro Tattoo, odstín Dark Blond, L’Oréal Paris, 279 Kč
„Fix” na obočí Brow Artist Micro Tattoo, odstín Dark Blond, L’Oréal Paris, 279 Kč | Zdroj: Archiv firem
Řasenka na obočí Waterproof Eyebrow Mascara, odstín 2, Dermacol, 199 Kč
Řasenka na obočí Waterproof Eyebrow Mascara, odstín 2, Dermacol, 199 Kč | Zdroj: Archiv firem
Oboustranný štětec na obočí Pro Dual Brow Brush, NYX, 269 Kč
Oboustranný štětec na obočí Pro Dual Brow Brush, NYX, 269 Kč | Zdroj: Archiv firem

Článek vyšel v listopadovém čísle časopisu Moje psychologie. Aktuálně je na stáncích lednové číslo s Helenou Houdovou na titulce. Objednat si ho můžete i přes sms. Jak na to?

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:

PSYCHOLOGIE1901W mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: PSYCHOLOGIE1901W Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 69 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje Czech News Center, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cncenter.cz, www.platmobilem.cz.