Jak na zdravý spánek

Jak na zdravý spánek Zdroj: Goldea.cz

6 tipů, jak se vyspat do růžova

Spánek má vliv na naší duševní pohodu, posiluje imunitu, zlepšuje paměť a udržuje správnou tělesnou hmotnost. Jak jeho kvalitu podpoříte pomocí pár jednoduchých kroků?

1. Vyhněte se modrému světlu

Během dne jsme neustále vystavování modrému světlu z monitorů a všech elektronických zařízení. Nadmíra modrého světla má za následek úbytek melatoninu, který se tvoří výhradně za tmy. Při dlouhodobém usínání u televize nebo u sociálních sítí může docházet až ke vzniku deprese a k oslabení imunitního systému. Alespoň tři hodiny před spánkem proto odložte tablety, telefony a vypněte televizi. Čtěte si, meditujte nebo si povídejte s rodinou. Uvidíte, že se vám bude spát mnohem lépe.

2. Nechoďte spát po těžkém jídle, ale ani hladoví

Tři hodiny před usnutím se vyhněte těžkému jídlu. Přednost dejte lehčím a dobře stravitelným pokrmům. Snižte také příjem tekutin, aby vás v noci neprobudila potřeba jít na toaletu. Zapomeňte na energetické nápoje, kávu a čaj. Ty stimulují mysl a nedovolí vám usnout. Pozor, nechoďte spát ani s prázdným žaludkem. Pokud máte hlad, dejte si něco lehkého, co vás zasytí a dodá tělu potřebnou energii k regeneraci během noci.

3. Vyčistěte si hlavu

Jít spát s těžkou hlavou plnou problému se nevyplácí. Váš psychický stav se promítá do kvality vašeho spánku. V noci můžete spát přerušovaně, mít noční můry nebo se ráno probudit neodpočinutí a vyčerpaní. Před spaním se vyhněte náročným konverzacím, hádkám, zapomeňte na práci a na to, co vás čeká druhý den. Pomoci vám může psaní deníku, meditace nebo procházka přírodou.

4. Pozor na náročné cvičení před spánkem

Aktivní životní styl podporuje kvalitní spánek. Pohybu se ale věnujte především přes den. Večer se náročným aktivitám vyhněte. Během sportu se vyplavuje hormon adrenalin, který drží vaše tělo v napětí i několik hodin po výkonu. Pokud vám večerní pohyb dělá dobře, zaměřte se spíše na klidnou jógu, plavání nebo procházku.

5. Povlékněte peřiny do prodyšného ložního prádla

Kvalitu vašeho spánku může ovlivnit také povlečení. Vždy dbejte na to, aby bylo ložní prádlo prodyšné, hebké na dotek, kvalitní a z přírodních materiálů. Také prostěradlo si vyberte takové, které je na dotyk příjemné, nekrabatí se, dokonale obepíná matrací a je vyrobeno z kvalitního a prodyšného materiálu. Ideální povlečení a prostěradla jsou jersey, bavlněná, lněná, damašková nebo froté. Tyto látky jsou prodyšné, vhodné pro alergiky a hodí se k celoročnímu použití.

6. Zajistěte si vhodné podmínky v ložnici

Pro kvalitní spánek je důležitá tma, čerstvý vzduch a vhodná teplota v místnosti. Jen ve tmě si vaše tělo dokáže správně odpočinout. Pořiďte si zatemňovací závěsy nebo rolety a zajistěte si co největší tmu. Před spaním také dostatečně vyvětrejte v místnosti. Správná teplota na spaní by měla být kolem 18 °C. Chlad zamezuje ukládání tuku, posiluje imunitní systém a zlepšuje psychiku.