.

. Zdroj: Pexels.com

5 chyb, kvůli kterým lidé nejčastěji nevycházejí s výplatou

Kdo někdy neměl problém zaplatit všechny účty, které se na něj navalily? Dostat se do takové situace není vůbec těžké, stačí ztratit pojem o penězích, skončit s o něco nižší výplatou nebo mít nějaký výdaj navíc, a najednou nevíte, kam peníze poslat dříve. Takové potíže ale většinou vycházejí z několika základních chyb, kterých se lidé dopouští, aniž by si to uvědomovali. Některé z nich si nyní popíšeme.

1. Utrácení bez rozmyšlení

Potraviny, oblečení, domácí spotřebiče a další elektronika patří mezi věci, bez kterých se v dnešní době neobejdeme. Vše má ale své hranice. Základní potraviny, pračka, lednice a mobilní telefon patří mezi nutné záležitosti, avšak různé slané a sladké dobroty, alkohol, drahé televize a značkové módní kousky už ne.

Pokud tedy chcete mít svoje finance pod kontrolou, než něco koupíte, měli byste se sami sebe zeptat, zda danou věc opravdu potřebujete. U jídla se dost vyplatí chodit do obchodu s nákupním seznamem, ideálně založeném na nějakém základním jídelníčku, abyste všechny nakoupené potraviny skutečně využili. Plýtvání jídlem vám totiž dokáže do rozpočtu udělat pořádnou díru.

2. Absence jakéhokoliv systému

Stejně tak jako se nevyplatí řešit nákupy chaoticky, není dobré tento přístup zaujímat, co se samotné správy financí týče. Jestli chcete předejít tomu, aby vám každý měsíc utíkaly peníze, musíte si v domácím rozpočtu v první řadě udělat pořádek. Jedině tak se vám podaří odhalit, za co zbytečně utrácíte víc, než je skutečně potřeba.

Jak takového pořádku docílit? Začněte tím, že si projdete své výpisy z bankovního účtu. Všechny výdaje si zapisujte někam do tabulky nebo na papír a seřaďte si je do různých kategorií, jako jsou potraviny, účty spojené s chodem domácnosti, nákupy drogerie a věcí do bytu, splátky úvěrů a tak podobně.

Jakmile jasně uvidíte, kolik za různé věci utrácíte, bude pro vás snadné rozpoznat, kde by šlo ubrat. Pak už stačí si pro jednotlivé kategorie stanovit jasný rozpočet, ať už týdenní nebo měsíční, a toho se pevně držet.

3. Finanční služby stále u stejné společnosti

Lidé jsou ohledně poskytovatelů služeb často dost konzervativní, zejména když dojde na ty, které se týkají jejich peněz. Pravdou však je, že takové jednání nemusí být nejbezpečnější a už vůbec ne nejvýhodnější. Zkuste jednou za čas omrknout nabídky konkurentů a třeba zjistíte, že u jiné banky můžete mít běžný účet za výrazně nižší cenu než u své stávající.

Totéž se týká i úvěrů. To, že jste v minulosti byli spokojení u některé společnosti, ještě neznamená, že vám nyní nabídne ty nejlepší podmínky. Půjčky vždy raději porovnejte, abyste měli jistotu, že najdete produkt, který vám bude ve všech ohledech maximálně vyhovovat. Pokud nic lepšího neobjevíte, vždy se můžete vrátit za svým oblíbeným poskytovatelem.

4. Zbytečně vysoké platby za energie a služby

Podobně jako u bankovních a nebankovních institucí to funguje i u poskytovatelů energií. Možná vám ten váš dal nejlepší cenu v době, kdy jste se stěhovali do svého domu či bytu. Nicméně situace se neustále mění a co platilo před pár lety už může být dnes úplně jinak. Projděte si čas od času nabídky od konkurence a zajímejte se o různé akční nabídky. Úspora může vyšplhat i na několik tisíc ročně.

5. Žádné odkládání na horší časy

Jak už jsme naznačili v úvodu, častým důvodem, proč lidé nevycházejí s výplatou bývá i to, že je potká nějaký nečekaný výdaj. Takové okolnosti však samy o sobě problémem nejsou. Na vině je absence finanční rezervy, kterou byste k zaplacení těchto výdajů mohli využít. Stačí si každý měsíc vyhranit určitou částku pro tento účel a na úspory sáhnout jen v krajních případech.

Doufáme, že se vám naše dvešní rady líbily. Pokud byste v tomto ohledu potřebovali ještě nějakou inspiraci, doporučujeme nahlédnout do našeho staršího článku, kde probíráme finanční návyky úspěšných žen.