...

... Zdroj: iStock.com

Kosmetika, které by se lidé s citlivou pletí měli vyhýbat

Každý, kdo má citlivou pleť, ví, že najít krém nebo řasenku, které nedráždí pokožku, není snadné. Ani všechny produkty pro tento typ pleti přímo určené nemusí sednout právě vám. Možná máte svou oblíbenou a prověřenou značku, a i když vás lákají jiné produkty, raději nechcete experimentovat. Možná k sobě nemusíte být ale tak přísní. Pokud se vyhnete následujícím složkám kosmetiky, máte větší šanci, že vás přípravek nebude dráždit.

Co by tedy měli lidé s citlivou pletí vynechat?

Parfémy

První věc, před kterou většina dermatologů varuje, jsou parfémy. Ano, mohou příjemně vonět, vaše kůže z toho ale může mít mnohem méně příjemný pocit. Bývají často původci zarudnutí, podráždění nebo vyrážek a některé mohou mít i negativní vliv na kolagen. Umělé parfémy navíc mohou obsahovat až dvě stě složek, které výrobce uvádět nemusí, neboť „recept na parfém“ je vlastně jejich výrobní tajemství.

Co s tím? Vybírejte zásadně výrobky s nápisy „bez parfému“ nebo „fragrance free“. Tam nebyla přidána žádná další vonná látka. Pokud je na výrobku napsáno „neparfémováno“ nebo „unscented“, výrobky mohou obsahovat přísadu, které má eliminovat přirozené zápachy jiných složek. Lidé s citlivou kůží mohou být alergičtí i na tuto složku.

Konzervanty

Další složky, které se objevují na seznamu vysoko, jsou nejčastěji používané konzervanty – parabeny. „Ačkoliv parabeny nejsou považovány za zdraví škodlivé, mohou u některých lidí vyvolávat alergické reakce,“ uvedl americký dermatolog Joel Schlessinger pro self.com. Parabenům by se rozhodně měli vyhnout ti, kteří už nějaké kožní problémy mají, především pacienti s lupénkou, ekzémy nebo dermatitidou. Stejně tak by se měli vyhnout složce s názvem methylisothiazolinone, která také patří ke konzervantům a je označována jako silný alergen.

Některé UV filtry

V poslední době se vyrojily mraky přípravků s UV filtry. Make-upy, denní krémy, balzámy na rty, šampony, tam všude můžeme najít především chemické filtry. Ne, že by nebylo důležité chránit pokožku a hlavně tu citlivou před UV zářením. Ale obzvláště u citlivé pokožky je vhodnější dát přednost filtrům fyzikálním před chemickými. Jinými slovy: Vybírejte přípravky s minerálními filtry, jako jsou oxid zinečnatý nebo oxid titaničitý, a vyhněte se složkám s názvy avobenzone, octinoxate a oxybenzone, ty všechny mohou pokožku zbytečně dráždit.

Sulfáty

Další na seznamu dráždivých látek hledejte především ve sprchových gelech a šamponech. Skrývají se pod zkratkami SLS nebo SLES a mají především pěnivý efekt. Kromě toho ovšem mohou pokožku vysušovat, a způsobovat tak svědění, lupy nebo dokonce i padání vlasů. Zkuste se tedy vyhnout složkám s názvy Sodium Laureth Sulphate, Sodium Lauryl Sulphate nebo Ammonium Laureth Sulphate.

Přípravky na akné

Pokud jde o akné, citlivá pokožka vyžaduje citlivý přístup. Kosmetika určená na akné může dobře fungovat na normální pokožce, tu citlivou může ale zbytečně dráždit. Často obsahuje velké množství exfoliantů a antiseptických složek. Zvláště výrobky pro dospívající často obsahují alkohol, retinol a kyselinu salicylovou, které mohou citlivou pokožku dále vysušovat a poškozovat její přírodní kyselý plášť. A tak místo toho, aby kosmetika pomáhala obnovovat rovnováhu, spíše pokožku nutí produkovat více mazu, což jí rozhodně neprospívá. Lidé s citlivou pletí by si měli nechat vhodnou kosmetiku doporučit ideálně svým kožním lékařem.