Kendall Jenner a Gigi Hadid

Kendall Jenner a Gigi Hadid Zdroj: Profimedia.cz

Kdo ve skutečnosti stojí za outfity Gigi Hadid a Kendall Jenner?

Zatímco dříve jsme zjišťovali nové trendy z přehlídek a lesklých magazínů, dnes je hltáme přímo na ulici. A současné supermodelky jako Gigi Hadid nebo Kendall Jenner to dobře vědí, proto se snaží nikdy nevypadnout ze své role a stále překvapují neotřelými outfity, i když třeba jen vyrážejí na kafe. Ale jsou to skutečně jejich nápady, kterými inspirují dívky po celém světě?

Vybavíte si, jaký styl měla v devadesátkách Cindy Crawford, když zrovna nepředváděla šaty nebo nešla s Richardem Gerem po červeném koberci? V jakém oblečení dorazila na přehlídku nebo jen tak na večeři s přáteli? Těžko, že? Tehdejší topmodelky totiž měly (i díky absenci sociálních sítí) jasně oddělený soukromý a pracovní život. Když se pokusíte vygooglit styl Cindy v devadesátkách, z 90 % vyjedou fotografie, kde ve skutečnosti jen pózuje fotografovi v oblečení některého z návrhářů.

To hvězdy současného světového modelingu si prakticky od nových trendů nikdy neodpočinou. Jen co sejdou z mola, už je venku fotí paparazzi nikoli proto, aby ulovili exkluzivní snímek, ale spíše exkluzivní outfit. Topmodelky jako Kendall Jenner, sestry Gigi a Bella Hadid nebo třeba Karlie Kloss svým přístupem k módě naprosto smazávají rozdíl mezi tím, co jen předvádějí, a tím, co skutečně nosí. Jejich styl je proměnlivější než počasí a jejich outfity pokaždé překvapí minimálně nějakým novým detailem či barevnou kombinací.

A tak zatímco v dřívějších letech se módní ikony vyznačovaly určitou stálostí, nadčasovostí a autenticitou (vzpomeňme na Kate Moss, která patnáct let nosí černé blejzry a skinny džíny), dnes je to jeden velký kolotoč, ze kterého se točí hlava, i když ho jen sledujete zpovzdálí, natož když se na něj snažíte naskočit.

Současným rysem zrychleného módního průmyslu také je, že slavnémodelky a celebrity se prakticky neodvažují vybírat si oblečení samy, a to ani když jsou v tzv. režimu off duty (nepracovním). (A platí to i pro české herečky, které míří na filmový festival do Varů a se stylisty se radí nejen, jaké šaty si vzít na červený koberec, ale i co zvolit odpoledne na kolonádu.) Protože jak pravil návrhář Alexander Wang:

Hezky a vkusně se dokáže obléknout každý. To, co vypovídá o stylu člověka, je oblečení, které nosí během svého volna.

Off duty se tak stává novou profesionální módní disciplínou, ve které vynikají právě zmíněné současné supermodelky. Ale zatímco ony slíznou pověstnou smetanu, skutečnou práci odvádějí stylistky, které stojí za jejich propracovanými (a mnohdy jen těžko napodobitelnými) outfity. Podívejte se na trojici nejvlivnějších.

Pokračování 2 / 4

Monica Rose

Monica Rose
Monica Rose | Zdroj: Instagram @monicarosestyle

Koho oblékala: Kendall Jenner, Gigi Hadid

Koho ještě obléká: Chrissy Teigen, Kaiu Gerber, Chanel Iman

Instagram:@monicarosestyle

Když přijela Monica v roce 2001 z malého kalifornského městečka Watsonville do Los Angeles, vůbec netušila, že existuje povolání stylistky. Setkala se s ním, když pracovala v jednom z butiků, kam si stylisté chodili půjčovat oblečení. Neměla zkušenosti, neměla známosti, své služby zpočátku nabízela zadarmo, než si jí začaly najímat časopisy – a právě při jedné zakázce potkala v roce 2007 Kim Kardashian, což odstartovalo její nejslavnější spolupráci. Ženy z klanu Kardashianových (patří sem i topmodelka Kendall Jenner) oblékala Monica celých deset let. Fungovalo to až do letošního dubna, kdy se s ní slavné sestry nepohodly. To však nemůže otřást kariérou jedné z nejslavnejších stylistek, kterou na Instagramu sleduje 1,3 milionů lidí.

A Gigi s Kendall? Ty nyní spolupracují s novými stylistkami, které jejich oblékání nenápadně posouvají jiným směrem. Gigi si najala Mimi Cuttrell a Kendall pro změnu nově sází na Marni Senofonte, stylistku Beyoncé.

Pokračování 3 / 4

Elizabeth Sulcer

Elizabeth Sulcer
Elizabeth Sulcer | Zdroj: Instagram @elizabethsulcer

Koho obléká: Bellu Hadid

Koho ještě obléká: Adrianu Lima, Elsu Hosk a další andílky Victoria’s Secret

Instagram:@elizabethsulcer

Elizabeth Sulcer původně uvažovala spíše o kariéře módní návrhářky a měla pro to skvělé předpoklady – už při studiu na prestižních módních školách v Londýně absolvovala stáž u Oscara de la Renty či Alexandera McQueena, kde pomáhala modelkám do šatů během zkoušek na přehlídku. Tehdy si Elizabeth uvědomila, že by jí styling bavil víc. Místo slušně rozjeté kariéry u McQueena se ale rozhodla zkusit štěstí v New Yorku, kde se v pozici asistentky dostala k hercům jako Bill Murray, Charlize Theron nebo Johnny Depp. Už ve 24 letech se stala módní redaktorkou artového magazínu BlackBook, kde si vybudovala jméno, aby nakonec šla na volnou nohu – to už ale měla konexe na nejvlivnější magazíny i módní značky včetně Victoria’s Secret.

Pokračování 4 / 4

Karla Welch

Karla Welch
Karla Welch | Zdroj: Instagram @karlawelchstylist

Koho obléká: Karlie Kloss

Koho ještě obléká: Justina Biebera, Katy Perry, Olivii Wilde, Lorde

Instagram:@karlawelchstylist

Kanaďanka Karla Welch plánovala zcela jinou kariéru. Studovala managament v oboru gastronomie a původně se stala sommeliérkou. Ke stylingu se dostala skrze práci svého manžela, fotografa, který nebyl vždy spokojený s prací, jež odvedly stylistky. „Bože, to přece svedu líp!“ řekla si tehdy Karla, a tak započala svou druhou kariéru. Začínala s hudebníky, k celebritám se propracovala přirozeně díky agentuře, se kterou spolupracovala a která se začala zaměřovat i na tyto klienty. Dnes už si sama vybírá, které slavné tváři dá přednost – rozhodující je, jestli dělají něco zajímavého a jestli Karlu jejich práce oslovuje.