...

... Zdroj: Shutterstock.com

Jak odvrátit krizi ve vztahu? Začněte společně sledovat seriály

Večer před televizí byl dříve synonymem nejstrašnější manželské nudy. Dnes je tomu naopak. Věříte, že společné sledování seriálů vám může zachránit manželství? 

Když jsme se kdysi s manželem ocitli bez peněz a v depresích, chuť do života nám vrátil televizní seriál Wired. Nezafungoval hned. V těch prehistorických dobách (před deseti lety), kdy byl člověk závislý na sledování programu v určitý čas a na určitém kanále, jsme se u televize často hádali. On nemohl snést mou náklonnost k romantickým komediím, já zase jeho styl „samá přestřelka a krev“.

Prvních pět dílů jsem i u Wired skřípala zuby. Nerozuměla jsem slangu narkomanů a dealerů. Vlastně jediný důvod, proč jsem Wired neodepsala, byl ustavičný řev miminka, který nedal spát jeho osmileté sestře. Jenom když jsem mimino držela na rukou a kolem blikala zářící obrazovka, dítě ztichlo. U šestého dílu jsem se chytila a od té chvíle se něco z gruntu změnilo. Ať byl den sebezoufalejší, večer nás čekal bonbonek, další díl. Otázkou „Dáš si čaj?“ začala příprava vymazleného večera u televize.

Seriálová nevěra

Před pár lety jsem seděla v pokojíku jednoho středočeského penzionu a váhala. Bylo pozdě večer, nemohla jsem usnout, do čtení se mi nechtělo; zjistila jsem ale, že mám přístup na Wi-Fi a že mi funguje Netflix! Asi pět minut jsem váhala: bylo jasné, že zvažuji přečin proti manželské loajalitě – strašnější, než je nevěra s cizím mužem. Ale nakonec jsem neodolala, dotkla se prstem malé šipky na iPadu a začala polykat jeden díl Dobré manželky za druhým.

Tohle bylo daleko horší, než když jsem se vrátila z krátkého výletu z Paříže a on objevil na kreditní kartě, co stojí zimní kabát od Gerarda Darela. Ne, toto byla fundamentální zrada, pošlapání moderní manželské svátosti. Začali jsme sledovat seriály každý sám. S manželstvím to šlo rychle z kopce. Naštěstí se objevil Designated Survivor. Měli jsme zase důvod regulovat manželské pnutí, aby nejpozději do večerního sledování byla doma pohoda.

Společný rituál

Skvěle napsaný a obsazený seriál je jako pilulka, která tiší každodenní bolesti. Spojuje dva lidi ve sdíleném rituálu. Navíc poskytuje elegantní záminku zabřednout do témat a povahových rysů, do jejichž probírání se většina chlapů nikdy nenechá dotlačit. Jaká pilulka, super seriál je opravdická droga. Jen proto, aby si ji jeden mohl dopřát, je ochoten a schopen věcí, do kterých se jinak v dlouholetém partnerství sotva dokope.

Článek vyšel v listopadovém čísle časopisu Moje psychologie.