Originální kolekce triček Manifesto od Ester Geislerové a Josefiny Bakošové, www.esterajosefina.com

Originální kolekce triček Manifesto od Ester Geislerové a Josefiny Bakošové, www.esterajosefina.com Zdroj: ©Karolína Holubová

Originální kolekce triček Manifesto od Ester Geislerové a Josefiny Bakošové, www.esterajosefina.com
Originální kolekce triček Manifesto od Ester Geislerové a Josefiny Bakošové, www.esterajosefina.com
Originální kolekce triček Manifesto od Ester Geislerové a Josefiny Bakošové, www.esterajosefina.com
Originální kolekce triček Manifesto od Ester Geislerové a Josefiny Bakošové, www.esterajosefina.com
Originální kolekce triček Manifesto od Ester Geislerové a Josefiny Bakošové, www.esterajosefina.com
8
Fotogalerie

Co je ti? Nic! Ester & Josefina navrhly trička, která zdobí notoricky známé věty!

Herečka Ester Geislerová a módní návrhářka Josefina Bakošová navazují na úspěšný projekt dětských kabelek Pepieta originální kolekcí triček Manifesto. Na tričkách se objevují známé, občas ne příliš oblíbené věty typu: Nepoznávám se, Je to mnou nebo třeba Musím ti něco říct. 

Není to vaše první spolupráce. Loni jste společně navrhly kolekci kabelek. Jak vlastně vznikl ten nápad spojit své síly?

Ester: K mamince Josefiny jsem chodila do studia HAF na kroužek kreslení, který jsem vyhrála díky jedné výtvarné soutěži základních škol, a Josefina tam občas učila. Pamatuju si, že měla krásný tyrkysový náušnice a já jsem pak sháněla stejný. A pak když jsem byla na střední, tak jsme chodili s Láďou (moje první láska) k nim na brigády dělat dekorace. A pak jsme se dlouho neviděly. Naše cesty se rozešly. Pak jsme měly děti a potkávaly se jen občas, ale vždycky jsme si říkaly, že spolu jednou něco určitě uděláme.

Josefina: My se známe už dlouho, máme se moc rády a je nám společně dobře. Máme podobný svět fantazie...způsob uvažování...pohled na svět. Zároveň jsme každá něčím jiná, ale ve spojení to velmi dobře funguje a ta energie co vzniká, se nám líbí. Naše nápady se krásně doplňují. A pak přišla touha po kabelce...moc jsme se u vymýšlení kabelek s magnety nasmály a pak se rozhodly kolekci kabelek Pepieta vytvořit.

Letos jste se společně pustily do kolekce triček Manifesto. Proč právě trička?

Ester: Trika jsou takový základ našich šatníků a měly jsme taky dojem, že jich není moc originálních a nebo že se používají příliš často jako reklamní prostor. Taková hezká banální a vlastně oblíbená věc, dá se v něm i spát, když je příjemné. A došlo nám, že to je věc, kterou si rádi koupí jak muži, tak i ženy. Tak jsme tomu prostoru chtěly dát jiný význam.

Josefina: Vytvořili jsme takovou mini kolekci oblečení pro českou značku Bohempia, která nás oslovila. Při výrobě prototypů jsme se zamilovaly do střihu jednoho trika… Triko, to je skvělý kus oděvu...nosíte ho pořád...a když si oblíbíte jeden střih, měníte jen barvu.

Na vašich tričkách se objevují notoricky známé věty, které ženy i muži používají při partnerských problémech nebo rozchodu. Proč právě toto téma?

Ester: Ty věty se používají, aniž by musel být problém. (Je to mnou. Musím ti něco říct. Nepoznávám se. Já na tom telefonu pracuju. Mám asi divný období. Co je ti? Nic. )Věříme, že je to i zábavné nejen pro nás. Sdílením s ostatními a shozením sebe sama můžeme často předejít tomu, že ten problém nastane. Proto se kolekce jmenuje Manifesto, jsou to manifestační věty pro určitou situaci. I věta “to si nevezmu na triko” má svůj význam, dáváte tím něco najevo, je to vlastně vaše taková komunikační plocha, kterou všichni vidí a vnímají.

Josefina: Je vtipné, že ty věty se stále dost opakují...fungují na obě strany...a jsou často docela dost absurdní. Ono je to vlastně docela drsné...a ne vždy tak vtipné, ale když se na to podíváte s odstupem času, tak se tomu většinou opravdu už jen zasmějete. A nejlépe na tom všem funguje to sdílení vět.

V jakých střizích a barevných provedeních trička nabízíte?

Ester: Černá, šedá a bílá. Střihy jsme udělaly dva. Dámské a pánské. S tím, že to pánské triko považujeme za unisex.

Josefina: Střih dámského trika je jednoduchý – s nápadně delším zadním dílem a ohrnutým rukávkem. Pánské-unisex triko má klasické rukávky a opět trochu, méně nápadně, delší zadní díl. Velikost jsme zatím udělaly pouze jednu, chceme, aby trika zatím byla onesize...a uvidíme. Potisk na trika kombinujeme. Černý potisk na šedém triku, bílý potisk na šedém nebo černý potisk na černém triku – to je moje nejoblíbenější kombinace.

Tvářemi vaší kolekce jsou známé osobnosti jako Aňa Geislerová nebo třeba Václav Neužil. Podle čeho jste je vybíraly?

Ester: Máme je rády, dobře všechny známe, líbí se nám jejich styl a charaktery. Dokázaly jsme si představit, že ty věty říkají nebo že jim dokážou propůjčit svoji grácii a vtip. A taky nějakým způsobem pracují se slovy. Konkrétně Aňa a Vašek, kromě toho že jsou skvělí herci, tak jsou i prvotřídní vypravěči a komici, dokázala jsem si představit, že ty věty říkají srandovně. A taky jim to sluší. A taky jsem chtěla sestru zapojit do něčeho, co děláme.

Josefina: Líbí se nám, že jsou to lidé z různých odvětví...film, hudba, fotografie, výtvarné umění.

Která z vět, které se objevují na tričkách, vás osobně nejvíce rozčiluje?

Josefina: Žádná mě nerozčiluje. Každá z nich má své osobní kouzlo a stále mě dost baví. Osobně se mi nejvíc líbí věta „ Je to mnou”.

Ester: Mě také ani jedna. Ale třeba když někdo řekne “Musím ti něco říct”, tak mi většinou zatrne, i když si dovedu představit, že mi řekne radostnou novinu. Očekávám něco zvláštního.

A co bude dál? Jaký další společný projekt plánujete? Prozraďte nám alespoň špetku.

Josefina: Máme plány...už i trochu tvoříme, ale nic moc říkat nechceme. Můžu jen naznačit, že se to bude týkat spánku.

Ester: Máme v plánu pokračovat s tričkama a chceme zhodnotit materiál, který se nám nastřádal díky Instagramu a větám, které dostáváme od našich sledovatelů. Je to pro nás velice inspirativní a zajímavé! Také nás baví lidi spojovat, takže je spolu u nás na Instagramu seznamujeme. Jsme taková malá seznamka. Kromě triček děláme styling a máme nějaké projekty plující ve vzduchu nebo v tisku (vyjdou ven začátkem roku 2018). Také jsme si už před rokem vymyslely úplně novou kolekci, která souvisí se sněním a spánkem, jak už Josefina prozradila. Pracujeme intuitivně, takže je možné, že vymyslíme zítra něco úplně nového. Nejlepší ale je, že to pak zrealizujeme.