...

... Zdroj: Shutterstock.com

Co je genuine leather a proč si na tento materiál dát pozor?

Genuine leather... zní to jako něco speciálního a také se z překladačů dozvíte, že jde o pravou kůži. Přesto byste si měla koupi například kabelky z genuine leather dobře rozmyslet. 

Už samotné sousloví "genuine leather" by ve vás mělo rozsvítit červenou kontrolku. Spíše než čím je, zcela jistě říká, čím není: vysoce kvalitní kůží, která vám dlouho vydrží. Genuine leather je totiž poněkud zavádějící název pro materiál, který se získává z odřezků a zbytků kůží při zpracování jiných výrobků. Ty se rozemelou na drť a poté slepí latexem či polyuretanem a vyválí, čímž vznikne právě genuine leather. Kůže to tedy skutečně je, ale ta nejméně kvalitní ze všech, což se projevuje i na její trvanlivosti.

Terminologie v oblasti koželužství a kožených výrobků přitom není vždy jednotná. Někdy se vedle genuine leather můžete setkat s názvem split leather– ten už alespoň naznačuje způsob výroby (v angličtině slovo split znamená rozdělit). Split leather je taková kůže, která se získá oddělením svrchní vrstvy kůže, té nejkvalitnější, která je nejblíž chlupům zvířat. A zbyde spodní část, tedy split leather. Ta se někdy užívá v nábytkářství k výrobě kožených sedacích souprav, ale i tady výrobci připouštějí, že se hodí spíše na boční a zadní strany, protože se rychleji opotřebovává, obzvlášť v záhybech.

.
. | Zdroj: Shutterstock.com

Aby to nebylo tak jednoduché, můžete se setkat i s pojmem bonded leather, což je obdoba split leather (bonded znamená "spoutaný", což volně odkazuje na způsob výroby lepením). V ideálním případě by se tedy split či bonded leather měly užívat jako výztuhová vrstva, ale mnohdy jde o vrstvu hlavní. Ta sice vypadá na pohled bez chybičky, skoro jako umělá kůže. Výrobci ji tak často ještě dodatečně dodávají alespoň jemnou texturu. Bonded leather se také často používá k výrobě kožených přebalů knih, diářů, zápisníků a podobně.

Jaká kůže je „ta pravá“?

Velmi kvalitní je top-grain leather, která se získává z dobytka žijícího na pastvinách. To může mít i své nevýhody. Kůže totiž může mít přirozené jizvy, což většina luxusních značek na svých výrobcích odmítá, a tak její povrch ještě brousí. Po takovém "peelingu" pak dodávají novou texturu, která opět připomíná kůži, jen dokonalejší. Anebo různé motivy, jež mají dekorativní charakter. Kůže po takové úpravě zůstává pevná, odolná proti znečištění, ale ztrácí možnost získávat patinu.

Nejkvalitnější je pak full-grain leather, tedy svrchní a nejkvalitnější vrstva kůže, která není nijak broušená či upravovaná. Je sice dražší a není tak krásně sjednocená, ale vydrží vám a navíc s nošením získává krásnou patinu.