Alina Baikova v šatech Jiřího Kalfaře, ve kterých se ukázala i na festivalu v Cannes.

Alina Baikova v šatech Jiřího Kalfaře, ve kterých se ukázala i na festivalu v Cannes. Zdroj: Lucie Robinson

Alina Baikova při módní přehlídce ve Vnitroblocku.
Defilé Pavla Berkyho.
Defilé všech tří návrhářů, kteří se dostali do finále.
Defilé Lay Sedláčkové.
Jiří Kalfař děkuje Alině za podporu.
6
Fotogalerie

Čeští a slovenští módní návrháři se utkali v soutěži The Way. Kdo vyhrál?

Heritage neboli dědictví bylo tématem soutěžní reality show The Way. V ní se utkalo osm mladých a nadějných módních návrhářů, kteří měli porotu přesvědčit o tom, že oni jsou ti, kteří by měli vyhrát, a tím i získat šanci navrhnout vlastní kolekci. 

Osm statečných a před nimi jeden nelehký, ale o to hezčí úkol. Mladí módní návrháři, kteří se přihlásili do reality show The Way, měli za úkol navrhnout vlastní kolekci oblečení tak, aby splňovala zadané téma heritage neboli dědictví. Ať už je to dědictví, které naše generace přejímá, či to, které tu po sobě zanecháme. A tím se rozumí i dědictví naší planety země. Do finále postoupili tři. Kdo z nich nakonec vyhrál?

Dědictví v módě

Idey dědictví, které tu po sobě zanecháme, se chytil jeden z finalistů, Jiří Kalfař, jemuž je myšlenka udržitelné módy velmi blízká. Ačkoliv nikdy design nestudoval, jeho modely nosí například topmodelka Karolina Kurková či zpěvačka Louisa Johnson a objevují se na mezinárodní scéně, například v magazínech Sports Illustrated, italském Vogue, francozském L’Officiel nebo v Harper's Bazaaru.

Alina Baikova v šatech Jiřího Kalfaře, ve kterých se ukázala i na festivalu v Cannes.
Alina Baikova v šatech Jiřího Kalfaře, ve kterých se ukázala i na festivalu v Cannes. | Zdroj: Lucie Robinson

Dalším z finalistů je rodák ze Slovenska žijící dlouhodobě v Anglii, Pavel Berky. Ten se zase inspiroval oblečením našich maminek a babiček, a v navržených kouscích tak znázornil ženskou eleganci, lehkost a ozvláštnil je hrou barev a neotřelými střihy.

Svět módy na vysoké úrovni mu rozhodně není neznámý. Jeho kvality již ocenili také v americké Exalt Fashion Show, díky které nyní předvede své kolekce na Fashion Weeku v Paříži, Miláně, Londýně a New York City.

Horká karta

Třetí finalistkou je žena, Lay Sedláková, která původně ve finále ani neměla být. Porotce ale přesvědčila o opaku, a tak dostala "divokou kartu". Společně se dvěma muži tedy mohla bojovat o vítězství a hlavně šanci, která se jen tak neopakuje!

Soutěž nakonec vyhrál sympatický Slovák Pavel Berky. V průběhu léta tak bude pracovat na tvorbě své autorské ready-to-wear kolekce, kterou slavnostně představí na podzim 2017 v rámci Grand Opening nové části Centra Chodov Designer Gallery.

"Je to úžasný pocit, obrovská radost, zároveň ale cítím i velkou odpovědnost a závazek. V krátkém časovém úseku budeme muset připravit kompletní ready to wear kolekci, která už v říjnu musí být na pultech OC Chodova. Mám trochu strach ale věřím, že vše dopadne podle plánu," říká Pavel Berky.

Navrhované kousky budou vycházet z kolekce, kterou Berky představil při finále soutěže The Way. "Chceme oslovit moderní, dynamickou ženu, která si potrpí na kvalitě a dokáže ocenit design, který je postavený na zajímavých detailech," odkrývá záměr.

Ani zbylí dva soutěžící ale nepřijdou zkrátka. Za druhé a třetí místo získali také finanční obnos, který jim má pomoci při tvorbě kolekcí, které budou taktéž od 10. října k dostání v OC Chodov.

Všichni tři finalisté představili své modely na přehlídce, která se konala ve Vnitroblocku. Speciálním hostem večera se stala ukrajinská modelka Alina Baiková, která dlouhodobě žije v Americe.

Video placeholde