...

... Zdroj: iStock.com

Bojíte se plastiky nosu? Operace se dá reklamovat!

Plastika nosu patří mezi žádané estetické zákroky. O nosu se ví, že je dominantou obličeje a že dává obličeji typický tvar i výraz. A také, že jeho nedostatky se špatně maskují. Ten, kdo se pyšní nosem normálního tvaru či velikosti, nikdy nemůže pochopit lidi, kteří žijí v tomto směru s hendikepem. A jejich případnou touhu po změně. 

Pokud se člověk rozhodne k úpravě nosu, je třeba počítat s tím, že výraz obličeje se mu změní. Reakce okolí může vypadat různě. Od „Dneska vypadáš fakt dobře a odpočinutě,“ přes „Ty se jinak češeš, nebo líčíš?“ až po „Co to s tebou dneska je?“.

A tak je zcela pochopitelné, že každý, kdo zvažuje plastiku nosu, pečlivě zvažuje, jestli to unese psychicky a také kam na zákrok zajít. Úprava nosu patří mezi náročné výkony a zkušenost chirurga, jeho zručnost a také estetické cítění je pro zdar operace klíčová. Při hledání kliniky a lékaře rozhodně dejte na kladné reference nejen o daném pracovišti, ale i o konkrétním operátorovi. Ten by měl kromě zdravotního stavu probrat s pacientem také jeho důvody k operaci i představy o výsledku.

Obavy, že by se zákrok nemusel podařit, má řada lidí a některé z nich to od operace odrazuje. Existuje nějaká šance na nápravu zákroku, který se nepodařil? Na to se nás zeptala pětatřicetileté čtenářka Andrea. „Pokud se operace nosu nepovede, je nutné zjistit, co bylo příčinou. Pokud šlo jen o porušení smluvní povinnosti, např. lékař nerespektoval váš požadavek na úpravu nosu do špičky a upravil jej dokulata, máte možnost uplatnit vůči němu odpovědnost za vady (reklamaci), kdy podle charakteru vady, můžete žádat např. opravu nosu, slevu z ceny nebo dokonce odstoupení od smlouvy,“ odpovídá Barbora Pospíšilová z D.A.S.

„Jestliže se operace nepovedla následkem porušení právní povinnosti nebo v důsledku jiné právem uznané skutečnosti, máte nárok na uplatnění náhrady újmy. Zde je standardně žádána přiměřená peněžitá částka. Tyto dva instituty nelze mezi sebou zaměňovat. Svou žádost, ať již o uplatnění odpovědnosti za vady či náhrady újmy prvotně směřujte, ideálně v písemné formě, na kliniku, kde vás operovali. V žádosti popište skutkový stav věci a uveďte, co přesně požadujete. Pokud klinika vaší žádosti nevyhoví nebo se jinak nedohodnete, máte možnost domáhat se svého práva soudní cestou.

Zajímá vás, jak zákrok probíhá, jak dlouho trvá rekonvalescence a jestli je bolestivý? Více o plastice nosu si přečtěte zde mojezdravi.cz.