Na lyžích se hubne příjemně.

Na lyžích se hubne příjemně. Zdroj: iStock.com

Zima a hubnutí: Při jakém sportu spálíte nejvíce kalorií?

Jste stále věrni svému novoročnímu předsevzetí, že budete zdravěji jíst a více se hýbat? To je skvělá zpráva. Děláte to pochopitelně pro zdraví, protože dnešní trend velí nehonit se za kily dole. O číslo menší velikost je jen takový "vedlejší efekt", ve který ale pevně doufáte? Pak vás bude určitě zajímat, kterým zimním sportem spálíme nejvíce kalorií.

Nejdřív si řekněme dobrou zprávu: Jakýkoliv pohyb je pro naše tělo dobrý. Ať již pro srdce a cévy, pro zpevnění svalů nebo zlepšení kondice a motoriky, tak i pro zrychlení metabolismu a spalování kalorií.

Běžky – posilují celé tělo

Asi vás to nepřekvapí, ale nejvíce spálíte na běžkách. Tento pohyb je také nejzdravější i z hlediska zátěže pro celé tělo. Pracují nejen nohy, ale i ruce, hýždě, záda a hrudník. Zároveň nezatěžujete klouby, takže na běhání si mohou myslet i lidé s nadváhou. K dalším výhodám patří to, že jde o pohyb plynulý a vytrvalý.

Podle intenzity vašeho běhu můžete během hodiny spálit zhruba mezi dvěma až třemi tisíci kJ.

Sjezdové lyžování – záleží na terénu?

Spalování kalorií u sjezdového lyžování záleží na mnoha faktorech – především na vašem stylu a razanci jízdy, také na terénu a délce přestávek.

Při tomto sportu zpevňujete hlavně nohy a hýždě, na rozdíl od běžek tu ale dochází k mnohem menší práci horní části těla a k větší zátěží na klouby, především na kolena.

Pokud nemáte správný postoj, můžete nadměrně zatěžovat páteř. Myslete tedy na podsazení pánve a snažte se naklánět dopředu celé tělo, ne jen jeho horní polovinu. Pak posilujete i břišní svaly.

Během hodiny můžete při středně těžké zátěži spálit přibližně 1 500 kJ, nepočítejte ovšem s časem prosezeným na lanovce!

Snowboard

Snowboard je na tom podobně jako lyžování – záleží na stylu, rychlosti i terénu. Při snowboardingu ale vydatně trénujete nohy, zato vaše paže nijak zvlášť nepracují.

Za hodinu na svahu spálíte kolem 1 500 kJ.

Bruslení – skvělé na formování hýždí

Pokud vydržíte alespoň hodinu intenzivního pohybu, pak jsou brusle na hubnutí skvělé. Posilujete srdeční činnost, formujete stehna a hýždě, a pokud vytrváte, můžete spalovat zhruba 1 500 kJ za hodinu.

Bruslení je také šetrné na klouby, i tady se ale vyplatí správná technika – mírný předklon a rovná záda. Pokud budete záda ohýbat, budete škodit nejen jim, ale i krční páteři.

Sáňkování

I rekreační sáňkování, nejčastěji s dětmi, je pro vaše zdraví i hubnutí perfektní! Při šlapání do kopce posílíte kondici a nohy, při jízdě pak pracujete nohama a trupem a v záklonu posiluje břišní svalstvo. To vše podporuje správné formování postavy.

Během hodiny se můžete zbavit až 1 200 kJ.

Jak rychle zjistit, zda máte nadváhu? Zkuste naši kalkulačku BMI.