Proteinové tyčinky.

Proteinové tyčinky. Zdroj: KetoDiet

Proteinový nápoj.
Ketodieta
Výživová poradkyně Martina Dvořáková.
Nikola a Honza před hubnutím.
Malinová proteinová kaše.
14
Fotogalerie

Zhubli s partnerem, protože se nechtěli vyhýbat pohledu do zrcadla

Přemýšlíte s nadcházejícími slunnými dny, že byste se pustili do sportu a hubnutí? Pak určitě víte, že cesta ke zdravému a štíhlému tělu začíná v hlavě. Je potřeba najít správnou motivaci, s ní jde všechno lépe. Pro někoho to může být třeba touha začít sportovat a neničit si klouby. Pro Honzu a Nikolu z Plzně to byla potřeba naučit se jíst zdravě a totéž naučit i své dvě děti.

Nikola i Honza mají časově náročné povolání. Po práci ještě rozvážejí své dvě dcery na kroužky a s tím jde ruku v ruce i nepravidelný jídelníček. „Během dne jsme se většinou odbývali nějakou rychlovkou a večer to pak náležitě doháněli,“ vzpomíná Nikola. Ta kromě toho často sahala i po něčem sladkém, aby jím zahnala stres ze zaměstnání. Její manžel Honza se zase příliš nevyhýbal smaženému, k tomu si běžně dopřával pivo a nechybělo ani velké množství pečiva a sladkého.

„Chtěla jsem se dostat na hmotnost, kterou měla před dětmi, abych se konečně nemusela vyhýbat pohledu do zrcadla,“ říká Nikola. A protože na tom byl její manžel podobně, rozhodli se podpořit jeden druhého: půjdou do toho společně! Vybrali si proteinovou dietu, přihlásili se do projektu Hubne celé Česko a začali ve stejný den.

Nejdřív přišla únava

Honza měl vedle zaměstnání ještě brigády a tím i vyšší výdej energie. Výživová poradkyně KetoDiet Martina Dvořáková mu proto přidala na začátku jedno proteinové jídlo navíc. První dva dny se Honza cítil trochu unavený, podobně na tom byla i Nikola. Ona se ale s dietním jídelníčkem rychle sžili a brzy přišel příval čerstvé energie a dobré nálady. Ani jejich milované sladké jim nechybělo, na své si přišli při konzumaci ketojídel v podobě proteinových tyčinek a ochucených nápojů.

Výživová poradkyně Martina Dvořáková.
Výživová poradkyně Martina Dvořáková. | Zdroj: KetoDiet

Pohyb je spojenec

Pokud chce člověk hubnout a nebát se jojo efektu, měl by se zamyslet i nad dalšími věcmi, nejen nad jídelníčkem. Nikola i Honza si byli vědomi, že ke zdravému životním stylu patří aktivní pohyb, začali chodit na společné delší pravidelné procházky se psy. Honza přidal kolo a Nikola se pustila do 30ti denní výzvy s Jillian Michaels.

Na výsledky proto nemuseli dlouho čekat. První měření u dietní koučky ukázalo, že cesta za lepší postavou s pomocí proteinové diety byla správná. Už po dvou týdnech měli oba o pár kilogramů méně, a to je motivovalo pokračovat dál. Oba si také postupně začali osvojovat zásady zdravého jídelníčku, aby se na konci svého snažení nedočkali jo-jo efektu.

"Nemuseli jsem se vzdát ani našeho oblíbeného grilování," pochvaluje si Nikola. "Akorát místo pečiva jíme zeleninu." Oba také zvládli dovolenou na horách, aniž by měli pocit, že se drasticky omezují nebo jim něco chybí.

Výsledky?

„Manžel zhubnul to, co chtěl na začátku, já ale ještě nekončím,“ říká Nikola. Má v plánu pokračovat v dietním jídelníčku v kombinaci s posilovacím cvičením. „Třetí krok dietního plánu, kdy jím dvě ketojídla a tři vlastní jídla bohatá na bílkoviny, mi velmi vyhovuje. Dokáži si představit, že v něm setrvám dlouhodobě,“ pochvaluje si.

Více o proteinové dietě si přečtěte zde.