...

... Zdroj: iStock.com

Umělá sladidla: Jak to, že se po nápojích s nula kaloriemi tloustne?

Nízkokalorická umělá sladidla se přidávají do nápojů a potravin stále častěji, protože potravinářský průmysl tak reaguje na tlak ohledně snižování konzumace cukru. Jsou ale zdravější a bezpečnější?

Pijete limonády bez cukru v domnění, že vám pomohou snížit kalorie a tím zhubnout? Pak vás musíme zklamat. Pokud se jedná o limonádu se sladkou chutí, pak nutně musí obsahovat umělá sladidla. V drtivé většině nejen jedno. A ta rozhodně vaší váze ani zdraví neprospívají.

„Umělá sladidla s hubnutím nepomáhají,“ říká výživový specialista Petr Havlíček. „Některé studie dokonce naznačují, že se po nich naopak tloustne.“

To ovšem není jediný důvod, proč bychom se umělým sladidlům měli vyhnout. Existují studie, podle kterých některá umělá sladidla narušují střevní mikrobiom a tím škodí zdraví. Kterými nemocemi jste v důsledku pití nápojů s umělými sladidly více ohroženi? A jak je vlastně možné, že přijmete nula kalorií, a přesto přiberete?

To vše a mnohem více zajímavostí o sladkých nápojích prozradí výživový specialista Petr Havlíček a jeho kolega Roman Vaněk v následujícím videu:

Více dílů pořadu Rozum v troubě najdete na Mall.tv.

Další zajímavé čtení o zdravém životním stylu najdete v aktuálním vydání časopisu Dieta. Čeká vás rozhovor s Darou Rolins, hodnocení diet, které jsou aktuálně „in“, nebo tipy na maličkosti, které vás udělají šťastnými.

Nestíháte jít do trafiky? Kupte si aktuální vydání nebo e-magazín jednoduše na www.ikiosek.cz.