...

... Zdroj: iStock.com

Tipy, jak přežít zimu bez kil nahoře, když se vám nechce jíst saláty a cvičit

Zima láká k lenošení, ke sportu aby se člověk opravdu přemlouval. Na saláty k obědu také málokdo z nás pomyslí, spíš má člověk přirozeně chuť na něco hutného, výživného a teplého. Připočteme-li Vánoce, není divu, že po dvou třech chladných měsících má člověk klidně dvě tři kila nahoře. Není to ale nutné. Pokud se budete držet základních zdravých tipů, pak se zimy nemusíte bát. 

Máte pocit, že zima rovná se automaticky pár kilo navíc? Nemusí to tak být. A nemusí to ani znamenat držet dietu a dramaticky se omezovat. Co tedy pomůže? Snažte se spíše nepřejídat a nezapomínejte na své zdraví, kterému výživové extrémy v podobě přejídání a následného hladovění opravdu nesvědčí.

Na které zásady byste v zimě neměli zapomenout?

Pokračování 2 / 7

Nevynechávejte zeleninu

Konzumace zeleniny je v zimě mnohem těžší, jelikož obzvláště na syrovou nemusíte mít takovou chuť. Každá sezona ale nabízí jiné druhy, a tak naopak využijte to, co máte k dispozici právě teď.

Zařaďte do jídelníčku brambory, batáty, červenou řepu, kapustu, pastinák nebo zelí. Jelikož tyto druhy většinou vyžadují tepelnou úpravu, v zimě vás zahřejí a zasytí. Vařte si husté zeleninové polévky, jako jsou boršč, minestrone, zelňačka nebo bramboračka.

Pokračování 3 / 7

Zásobárna vitaminů v ovoci

Zima je obdobím, kdy je váš imunitní systém mnohem oslabenější. Stačí jednou podcenit chladné počasí, a můžete doma skončit s pořádnou rýmou, nachlazením, nebo dokonce chřipkou.

Nepodceňujte proto příjem vitaminů a dbejte na prevenci! Nachlazení můžete zahnat ještě dřív, než se o vás vůbec pokusí. Jelikož ale stejně jako syrová zelenina ani ovoce není v zimě tak žádané, dělejte si pravidelně šťávy nebo ovoce zakomponujte do teplé snídaně v podobě ovesné kaše.

Tipy na zimní ovesné kaše:

Pokračování 4 / 7

Používejte hodně koření

Zatímco v létě uvítáte salát ochucený pouze olivovým olejem a trochou soli, v zimě tělo tíhne k těžším kořeněným jídlům. Taková nabízejí zejména mexická, indická a thajská kuchyně.

Koření, jako je chilli, zvýší tělesnou teplotu, a tím dokáže i podpořit spalování. Ze sladkých koření má podobný účinek i skořice. Zařazujte do jídelníčku ale také kardamom, hřebíček, zázvor, kurkumu nebo česnek.

Pokračování 5 / 7

Vláknina součástí každého jídla

Nejezte potraviny, které vás vůbec nezasytí. Jeden kousek cukroví v sobě může skrývat až dvě stě kalorií, ale zato minimum vlákniny. Právě kvůli tomu jste schopni takových kousků spořádat až příliš velké množství.

Jezte vyváženě a klaďte důraz na každé hlavní jídlo dne. Snídaně, obědy i večeře zakládejte na potravinách s vysokým obsahem vlákniny, jako jsou celozrnné výrobky, kvalitní přílohy nebo např. luštěniny. Pár kousků cukroví ke kávě místo svačiny pak uspokojí vaše chutě a zároveň nebudete mít tendenci jich sníst příliš mnoho.

Pokračování 6 / 7

Choďte v tempu

Abyste přes zimu nepřibrali, nemusíte trávit hodiny v posilovně. Cvičení přispívá k vašemu duševnímu i fyzickému zdraví, proto byste ho měli zařazovat do života zcela dobrovolně a v pro vás příjemné míře.

K tomu, abyste vedli aktivní životní styl, nemusíte tzv. potit krev. Naučte se do každého dne zakomponovat alespoň dvacetiminutovou chůzi. Tou nepravidelně zvyšujete tepovou frekvenci a vaše srdce vám pak ve stáří bude vděčné.

I když počasí vás teď k procházkám příliš nevybízí, nenechte se odradit. Prodlužte si cestu do práce tím, že vystoupíte o zastávku dříve, a nízká venkovní teplota vás alespoň o to více v tempu popožene.

Pokračování 7 / 7

Objevte sílu jógy

Odpůrcům vysokointenzivního a silového cvičení často vyhovuje jóga, která je naopak mnohem pomalejší, ladnější, ale při tvarování neméně účinná. Výdrže v daných pózách jsou náročné a pracujete u toho s váhou vlastního těla.

Jóga je navíc skvělým meditačním prostředkem a odpočinkem. Hodina cvičení vás uvede do klidu a psychické pohody, která je často podceňována. Hektický životní styl, obzvláště během svátků, uvádí spoustu lidí do stresu, pak následně nad sebou ztrácejí kontrolu. Výsledkem může být oslabená imunita, nebo dokonce deprese. Naučte se o své tělo starat zevnitř i zvenčí.