...

... Zdroj: istock.com

Proč mám pořád hlad? 8 hlavních příčin a co s nimi!

Stává se vám, že i když to není tak dlouho, co jste se najedli, kručí vám v břiše? Ať jíte hodně nebo málo, do hodiny po jídle máte chuť na sladké, jste trochu unavení a vlastně se nedokážete soustředit na nic jiného? Možná děláte některou z následujících chyb. Jaké jsou nejčastější důvody neustálého hladu a co s nimi? 

1. Nejíte dost bílkovin

Bílkoviny jsou základním stavebním kamenem lidského těla. To, že se bez nich žádný vyvážený a zdravý jídelníček neobejde, je jasné. Potíž je ale v tom, že zdravý člověk by jich měl sníst poměrně dost – podle některých výživových poradců až 1 gram na 1 kilogram své váhy. Pokud tedy vážíte 60 kg, měli byste sníst 60 gramů bílkovin. Vajíčko jich má 6, čtvrt litru polotučného mléka osm, 100 gramů kuřecího masa kolem 20 gramů. Jogurt v průměru 3–5 gramů, řecký, tvaroh nebo skyr i 10. Doporučenou denní dávku tedy nesníte jen tak, je potřeba na to myslet. Bílkoviny vás ale zasytí, takže hned tak po jídle nedostanete hlad. A to se rozhodně vyplatí.

2. Jíte příliš mnoho bílého cukru

Rafinovaný cukr je nejčastějším důvodem, proč mají lidi hlad po celý den. Vynechte cukry jednoduché a cukr bílý. Sledujte etikety na potravinách a dívejte se, kolik sacharidů, "z toho cukrů" výrobek obsahuje. Samozřejmě, tělo sacharidy potřebuje. „Dejte přednost sacharidům v podobě celozrnných potravin,“ doporučuje Pamela Peeke, nutriční poradkyně.

3. Jíte málo vlákniny

Vláknina do jídelníčku patří, i když zrovna nechcete hubnout. Ženy by měly sníst alespoň 25 gramů denně, muži zhruba o pět až deset gramů více. Proč? Vláknina zasytí, takže nebudete mít hlad, srovná se vám hladina cukru v krvi, takže vás nebude honit mlsná, a navíc má i zdravotní benefity, pomáhá třeba předcházet rakovině tlustého střeva. Více o vláknině si přečtěte zde.

4. Jíte příliš mnoho průmyslově zpracovaných potravin

Bílý chléb, sušenky, salátové dresingy, kečup, konzervy a další průmyslově zpracované potraviny zvyšují hladinu cukru v krvi. To znamená, že ten zase rychle poklesne a vaše tělo signalizuje potřebu dodat rychle něco dalšího. Tyto potraviny jsou navíc často plné nezdravých tuků a rafinovaných cukrů. Výzkum publikovaný v časopise International Journal of Obesity naznačuje, že takové potraviny zasahují do procesu regulace chemických látek v mozku, což vede k depresím a přejídání.

5. Hormonální změny

Hormonální nerovnováhu ale může mít na svědomí hypertyreóza neboli hyperaktivita štítné žlázy. Ta se mimo jiné projevuje i větším hladem a chutí. Jakmile máte v těle příliš vysokou hladinu hormonů štítné žlázy, vitální funkce těla se zrychlí a spalujete energii rychleji, než by bylo zdrávo. Příčinami můžou být ale také hypoglykémie (trvale nízká hladina krevního cukru) stejně jako cukrovka. Určitě se poraďte s lékařem a nechte si udělat všechny potřebné testy. A pro ženy ještě něco, co řada z nich zná: Stačí pár dní před menstruací a hlad je váš každodenní společník.

6. Málo spíte

Možná máte někdy pocit, že spánek rovná se zahálka a že je vždycky lepší zajít do posilovny. Není to ale pravda. Naopak: únavu z nedostatku spánku často zaháníme tím, že stále něco uzobáváme. Výsledek se dříve či později dostaví – tloustneme a hrozí nám cukrovka. Takže nechcete-li se stát plnoštíhlými diabetiky, dopřejte si kvalitní spánek.

7. Málo pijete

Ne nadarmo se říká, že hlad je převlečená žízeň. Vždycky se tedy nejdřív napijte, voda zaplní žaludek a tělu jen prospěje. Zkuste si dát skleničku vody s citronem nebo zelený čaj.

8. Jíte z nudy nebo ze stresu

Ne vždycky stojí za touhou po jídle hlad. Člověk prostě potřebuje nějaké rychlé potěšení nebo rozptýlení. Psychologové mají pro tento druh uždibování termín „emoční přejídání“. Jíme pro to, abychom se nějak odměnili, rozptýlili, zahnali nepříjemné myšlenky. Jak vyzrát na emoční přejídání, si přečtěte v tomto článku.