...

... Zdroj: iStock.com

Podzimní deprese? Tyhle potraviny vám zvednou náladu!

Určitě jste už někdy zaháněli špatnou náladu pořádným kusem čokolády nebo pytlíkem chipsů. Ano, to, co si naložíme na talíř, má obrovský vliv na pocit štěstí a vyrovnanosti. Jenže příliš slané nebo sladké úlety u nás mohou později vyvolat výčitky, a náladu tak ještě zhoršit, o vlivu na váhu a zdraví nemluvě. Která jídla si dát pro dobrou náladu a zároveň i pro zdraví?

Jídlo a psychika jsou spojité nádoby. To každý z nás nejen cítí, dokládají to ale i četné studie. Konzumace průmyslově zpracovaných potravin, rafinovaných cukrů a přemíry soli ovlivňuje vznik depresí, podle některých zdrojů až z 58 %. Jednou z teorií je to, že vysoký obsah rafinovaných sacharidů a nízký obsah bílkovin nepříznivě ovlivňují hladinu krevního cukru, což vede právě k duševní nevyrovnanosti. Nízká hladina cukru v krvi zase vede k depresivním stavům, výkyvům nálad, přecitlivělosti nebo k únavě.

Pokud máte pocit, že se blíží vaše „podzimní depka“ nebo že vám s končícími slunnými dny ubývá energie, zkuste změnit jídelníček. Zařaďte do něj následující jídla a po týdnu či dvou vyhodnoťte, zda se necítíte trochu lépe. Platí ovšem, že byste se zároveň měla vyhnout jídlům s rafinovanými cukry, přílišným množstvím soli nebo alkoholu. Co si tedy dopřejte?

Pokračování 2 / 8

Ryby

Ryby žijící v chladných vodách jsou díky vysokému obsahu omega-3 nenasycených mastných kyselin přírodním antidepresivem. Podle některých studií se u pacientů s bipolární poruchou po měsíci zvýšeného příjmu masa z tuňáka dostavuje mírné zlepšení. Vsaďte tedy na ryby, kromě mysli prospějete výrazně i svému srdci a cévám.

Pokračování 3 / 8

Cereálie s ovocem

Ať už máte rádi ovesné vločky, otrubovou kaši nebo třeba rýži, kaše s oblíbeným ovocem vás ráno zahřeje a rozhýbe. Celozrnné sacharidy vyrovnávají hladinu krevního cukru a spolu s tím i vaši psychiku. Dodají energii a bílkoviny zase zaženou hlad a vy vydržíte bez kručení v břiše až do oběda! A pocit nasycení a plného žaludku je psychologicky spojen s pocitem štěstí.

Pokračování 4 / 8

Banány

A pokud přemýšlíte, které ovoce si do kaše ráno dáte, co takhle zkusit banán. Vitamín B6, jehož nedostatek bývá spojen s lehčími depresemi, má příznivý vliv na funkce vašeho mozku, umí také mírnit nepříjemné příznaky PMS související se změnami nálady. Obsahuje aminokyselinu tryptofan, která má vliv na produkci serotoninu, zvaného také hormon štěstí. Jeden banán navíc dodá vašemu tělu asi 12 % doporučené denní dávky vlákniny.

Pokračování 5 / 8

Kešú

Pokud si nedáte rovnou celý sáček, ale třeba jen hrst denně, dostanete velkou dávku tryptofanu, vitaminů skupiny B a hořčíku. Tyto látky přispívají ke zklidnění, zlepšení duševní pohody i kvality spánku.

Pokračování 6 / 8

Probiotika

Střevní mikrobiom se ukazuje jako výrazný hráč, nejen co se týče fungování trávicího systému, ale i naší imunity nebo i duševního zdraví. Studie publikovaná v časopise Gastroenterology v roce 2017 ukázala, že konzumace probiotik zlepšuje u lidí se syndromem dráždivého tračníku jak příznaky střevního onemocnění, tak příznaky deprese. Navíc bylo zlepšení symptomů deprese spojeno se změnami aktivity v těch oblastech mozku, které souvisejí s náladou. Zařaďte tedy do jídelníčku nejen jogurt, kefír a podmáslí, ale i takzvané fermentované potraviny, jako jsou kysané zelí, kimchi, tempeh a nebo nakládanou zeleninu.

Pokračování 7 / 8

Kari

Velmi důležitá složka kari kurkumin má podle výzkumů srovnatelné účinky s některými léky proti depresi. Zpomaluje záněty v mozku, napomáhá jeho regeneraci a kromě nálady zlepšuje i paměť.

Pokračování 8 / 8

Zelená zelenina

Špenát, kapusta, brokolice. Obsahují spoustu kyseliny listové, která je nepostradatelná pro dostatečnou tvorbu neurotransmiterů, a navíc se z nich dá uvařit báječná zahřívací polévka. Kladem je i vysoký podíl některých minerálů potřebných k fungování nervové soustavy.