7 důvodů, proč je super vyrazit na dovolenou sama

7 důvodů, proč je super vyrazit na dovolenou sama Zdroj: Pexels.com

Pět tipů, jak si nepokazit dietu na dovolené. Co si zabalit na cesty?

Výlety, dovolená, návštěvy přátel. Dokonce i když nemáme dva měsíce prázdnin, v létě zkrátka vždy cestujeme mnohem víc než ve zbytku roku. A taky se mnohem víc trápíme tím, jak během cesty nehladovět, případně nejíst fastfood a bagety z benzínek.

Letní počasí je jako stvořené k návštěvám přátel, cestování a řada z nás si také bere dovolenou. A to je vždycky zkouška vůle, protože jestli se nám horko těžko daří dodržovat zásady správné výživy přes rok, na cestách je to mnohem horší. Připravili jsme pro vás pár tipů na to, aby se vaše dovolená nestala vykrmovacím táborem.

Home-made je základ

Možná jste čekali jednodušší radu, ale vůbec nejlepším řešením je připravit si jídlo doma. V dnešní době už ale můžete jíst zdravěji a stylověji než v časech řízků z alobalu. Zajistíte tak nejen to, že budete jíst, co chcete, ne to nejmenší zlo, které najdete, ale zároveň budete jíst pravidelně, jak jste zvyklí (ne až tehdy, kdy konečně narazíte na ucházející restauraci nebo salátový bar).

Tady jsou tipy na ty nejjednodušší svačiny:

Nakrájejte zeleninu (například mrkev, celer, kedlubnu, okurku, brokolici) a pak ji jen namáčejte v (klidně koupeném) hummusu nebo jogurtovém dipu. Je to mnohem snadnější než salát, ale stejně zdravé.

Pro hodně dlouhou cestu si připravte sendviče z celozrnné bagety. Vybírejte křupavou, protože ta tak rychle nenasaje vodu ze zeleniny nebo šunky. Šunka by měla být v ideálním případě krůtí, máslo nebo pomazánku klidně vynechejte, o to víc přidejte zeleniny a salátu. Na cesty je skvělá také mozzarella, protože vydrží dlouho čerstvá.

Perfektní svačinkou jsou mandle, samozřejmě nesolené. Rychle zasytí, uspokojí chutě a navíc se dají jíst i za jízdy jednou rukou. Na cesty se rovněž vyplatí pořídit si sýr cottage, který můžete sníst se zeleninou nebo klidně samotný. Výborně vás zasytí také vařená vejce.

Lednička do auta

Možná se tomu budete zpočátku smát, ale například v Austrálii mladí lidé ani jinak necestují. Je pravda, že tamní vzdálenosti bývají mnohem delší než naše, ale minimálně v Česku je zase tristní stav občerstvení v okolí silnic a dálnic. V čem je fígl? Pořiďte si do auta chladicí box, který naplníte ledem, a tím udržíte veškeré potraviny zdravé a chutné. Vozit tak s sebou můžete třeba i jogurt a další jídlo, které by jinak nepřicházelo v úvahu. Jíst zteplalý salát, rozteklé tofu a zapařenou quinou totiž není nic moc.

První pomoc

Pokud jste podcenili přípravy nebo na ně nebyl čas, je třeba naučit se vystačit si s tím, co se dá sehnat po cestě, a přitom se vyhnout fastfoodu. Dívejte se po proteinových tyčinkách, skvěle výživné je sušené maso a dnes už občas na benzínkách koupíte i ovoce. Některé čerpací stanice dokonce mají svůj freshbar, kde seženete čerstvé džusy i malou svačinku. Pokud si cestu neumíte představit bez kávy, chtějte alespoň tu opravdu kvalitní, při svých cestách dnes můžete na pumpě objevit dokonce i fair trade kávu.

Hlad je převlečená žízeň

Mějte na paměti také to, že zejména české dálnice jsou plné benzínek a podniků s rychlým občerstvením, ty ještě v souvislosti s nudou, kterou na dlouhé cestě možná zažíváte, vyloženě lákají dát si některé z nezdravých jídel, která nabízejí. Snaží se vás přesvědčit, že máte hlad, ale přitom to vůbec nemusí být pravda. Regulujte tyhle pocity tím, že budete dostatečně pít. Pokud vám voda nestačí, doma si do láhve nakrájejte salátovou okurku nebo pomeranč a citron a přidejte mátu. Získáte mnohem zdravější limonádu, než která je na cestě všude kolem k dostání.

Článek vyšel v časopisu Dieta. Aktuální číslo můžete koupit na www.ikiosek.cz.

Video placeholde