...

... Zdroj: archiv firem

Perlivá voda: Pro koho se absolutně nehodí?

Perlivá voda je uměle nasycená voda oxidem uhličitým a díky tomu je o trochu kyselejší než voda z kohoutku. Lépe tedy chutná a rychleji zažene žízeň. To může být ale zrádné. Pro koho je perlivá voda zcela nevhodná a při čem může být naopak prospěšná?

V první řadě si řekněme, že se budeme bavit o čisté vodě, která je sycena oxidem uhličitým. Není řeč o limonádách, ochucených perlivých minerálkách a podobných nápojích.

„Řada lidí tvrdí, že perlivá voda jim lépe zažene žízeň,“ říká výživový odborník Petr Havlíček v pořadu Rozum v troubě. To ale nemusí být nutně pozitivní. „Může se pak klidně stát, že člověk nebude pít během dne dostatečně,“ vysvětluje odborník.

Oxid uhličitý může také způsobovat říhání, nadýmání a plynatost. Zdravý člověk si s těmito potížemi určitě poradí. Existují ale nemoci, u kterých se perlivá voda nedoporučuje.

Která onemocnění to jsou? Doporučuje ji odborník například lidem se zácpou? To vše a mnohem víc se dozvíte v následujícím videu:

Další zajímavé čtení o zdravém životním stylu najdete v aktuálním vydání časopisu Dieta. Čeká vás rozhovor s Darou Rolins, hodnocení diet, které jsou aktuálně „in“, nebo tipy na maličkosti, které vás udělají šťastnými.

Nestíháte jít do trafiky? Kupte si aktuální vydání nebo e-magazín jednoduše na www.ikiosek.cz.