....

.... Zdroj: iStock.com

Paleo dieta: Pomůže zhubnout a na co si dát pozor?

Paleo dieta je postavena na myšlence, že bychom měli konzumovat jen ta jídla, ke kterým jsme byli prehistoricky předurčeni. Jinými slovy: našemu tělu udělá nejlépe strava z doby kamenné. Tento stravovací styl přináší podle odborníků mnohé výhody. Než se ale do paleo diety pustíte, je dobré vědět, že má i své mínusy. 

Paleo dieta je založená na jídelníčku lovců-sběračů a odmítá všechny vymoženosti naší moderní doby, jako jsou sladké tyčinky, polotovary, konzervanty nebo instantní polévky.

„Tento způsob stravování eliminuje veškeré nezdravé potraviny, jako jsou mastné chipsy, sladkosti nebo fastfood,“ vysvětluje Roger Adams, zakladatel Eat Right Fitness. „Dokonce ani bílý chléb není považován za součást paleo diety, protože k jeho upečení dříve neexistovaly potřebné nástroje.“

Co jíst při paleo dietě

Základem jídelníčku je maso, vejce a ryby a přednost mají také tuky. Maso volte raději červené, ale kvalitní! Rozhodně byste se neměli omezit na uzeniny. Také tuky mají v této dietě přednost, ovšem ne ty rostlinné. Můžete si tedy dát máslo, sádlo, avokádo a ořechy. Obiloviny jsou při paleo dietě zakázány, stejně jako luštěniny. Z ovoce volte hlavně bobule – jahody, borůvky, maliny. Zeleninu si dopřávejte ke každému jídlu.

Dieta také nepodporuje konzumaci nám zcela přirozených surovin, jako jsou například mléko a mléčné výrobky, obiloviny, luštěniny nebo brambory, a tak se může zdát, že nám opravdu moc variant nezbývá. Ztráta nadšení a chuti k dodržování zdravého jídelníčku bývá jednou z hlavních příčin, proč lidé u tohoto typu diety většinou nevydrží.

Je dobrá na hubnutí?

Paleo dieta je sice založená na konzumaci zdravých potravin, pořád ale obsahuje poměrně dost tuků a cukrů. I v tomto jídelníčku, má-li být redukční, je tedy důležité kontrolovat množství kalorií, které přijímáte, což je základ snižování hmotnosti.

Většina lidí, kteří drží tuto dietu, zná jen velice málo receptů a surovin a nejsou ochotni zkoušet nové suroviny nebo kombinace chutí. Možná se budete se stejným problémem potýkat i vy! Většina paleo jídel totiž představuje maso s porcí zeleniny. Mnozí lidé si to však zjednodušují a zvýší například spotřebu masa včetně uzenin (což je samo o sobě špatně) a na zeleninu tolik nehledí.

Jaké jsou nevýhody paleo diety?

I když je paleo dieta díky masu a zelenině bohatá na bílkoviny a vlákninu, může postrádat vápník a vitamin D, což je zapříčiněno právě vyloučením mléčných výrobků. Nedostatek vápníku může časem oslabit kosti i imunitní systém. Ujistěte se proto raději, že jste se zásobovali surovinami schválenými „našimi předky“. Jezte brokolici, mandle a listovou zeleninu, to vše je bohaté na vápník.

I vitamin D je jedna z velice potřebných látek našeho těla, je potřebný právě k tomu, aby dobře zpracovalo vápník. Právě vitamin D ale mnoho lidí, ať už dodržujících paleo dietu, nebo ne, postrádá. Proto i když během zimy slunce málokdy vysvitne, můžete vitamin D najít v mastných rybách nebo houbách.

Co na paleo dietu říká výživový poradce Petr Havlíček?

„Základem u paleo diet jsou maso, ryby, vejce, zelenina, ovoce, ořechy, semena, byliny, koření, zdravé tuky a oleje. Naopak je třeba vyřadit všechny zpracované potraviny, cukr, sladké nápoje, obiloviny, většinu mléčných výrobků, luštěniny, umělá sladidla, rostlinné oleje a margaríny. V současné době klinické důkazy potvrzují, že stravování dle zásad paleo diet a při správně sestaveném jídelníčku zlepšuje zdraví a vede i k úbytku hmotnosti (pokud samozřejmě „nepřežereme“ svoji energetickou spotřebu),“ říká odborník. „Je třeba ale stejně jako u clean diet počítat s vyšší náročností na čas při nákupu a přípravě jídel (ale zdraví za takovou „oběť“ rozhodně stojí). Paleo dieta ale rozhodně nemusí vyhovovat všem, potencionální zdravotní riziko je možno pro některé spatřovat i ve vyšší konzumaci masa,“ dodává.